Cele mai puternice 10 tari din lume (raport)

Imagine implicită

10 tariRomania figureaza pe pozitia 49 din 80 de state luate in calcul. Indexul se calculeaza complex, tine cont de prezenta economica a tarii, de cea militara, de fluxurile migratorii, dar si de indicatori privind turismul, dezvoltarea IT&C si multe alte criterii.

In final, se pondereaza fiecare indicator si rezulta un indice global dupa care spaniolii de la Elcano Royal Institute publica anual clasamentul celor mai puternice state. In editia din 2015, primele 3 locuri sunt ocupate de SUA, Marea Britanie si Germania. China e pe locul al patrulea, iar rusii sunt pe pozitia a sasea.

E drept, SUA e la mare distanta de urmatoarea clasata, ea fiind lider dupa patru criterii: economic, militar, tehnologic, și cel al afacerilor externe. Data fiind distanta mare dintre SUA si urmatoarele clasate, americanii par sa ramana in fruntea listei inca o buna bucata de timp.

Marea Britanie: Regatul Unit a fost mult timp o superputere mondială, controland demult prin coloniile sale, aproape un sfert din supratfata terestra a planetei. Plasata în randul primelor șapte economii ale lumii dupa marimea Produsului Intern Brut,  Marea Britanie continuă să exercite o influență prin poziția sa de lider al Commonwealth. Marea Britanie este, de asemenea, al șaselea stat dupa marimea cheltuielilor militare.
Germania: este cunoscuta pentru economia puternica (a patra din lume), dar si prin domeniul tehnologic si inovatie. Statul german are, de asemenea, o prezență militară puternică, fiind, alaturi de China, cei mai mari exportatori mondiali.
China: Cel mai populata tara, asta o stie oricine. China continuă să isi extindă sfera de influență la nivel mondial, dublandu-si  puterea economică și militară. Deși are zone in care se afla mult sub SUA (securitatea energetică, tehnologică, afaceri externe), sunt analisti care estimeaza ca in jurul anilor 2030 ar putea deveni lider mondial. .
Franța: Națiune cu un standard ridicat al vietii, implicata puternic în probleme internaționale. Deși, Franța se afla pe locul destul de scăzută în domeniul securității energetice, poziția sa în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ii îmbunătățește poziția în diplomațiia mondiala.
Rusia: Cea mai mare țară din lume ca mărime, Rusia ocupă locul al doilea în lume în privinta capacitatatii militare. Resursele sale vaste de energie, ii permit sa exercite o consistenta influență internațională.
Japonia: economie puternică Japonia ocupă locul al patrulea la nivel mondial, ajutata de industria auto, precum și de sectoru tehnologiei inalte. Japonia aloca al cincilea buget ca marime cheltuielilor militare si de aparare, in ciuda pozitiei sale neutre cu privire la declaratiile de razboi. Desi este un stat mic ca suprafata, ea are a 11-a cea mai numeroasa populatie la nivel mondial.
Olanda:Al doilea cel mai mare exportator mondial de produse alimentare și agricole, după Statele Unite. Țara are o economie puternică și este a șasea-cea mai mare economie din Uniunea Europeană. O economie bazată puternic pe fortele libere ale ppietei, are al 17-lea indice al libertatii din 177 de țări.
Canada: O națiune în general neutră, Canada este a doua cea mai mare țară din lume, după Rusia. Are legături comerciale si culturale strânse cu Statele Unite. Bogăția de resurse naturale și de standardele ridicate ale vietii ii confera o pozitie puternica si in privinta influentei globale. Canada are al 11-lea PIB ca marime din lume.
Italia: o putere regională importantă, Italia a jucat un rol major în afacerile europene și mondiale diplomatice, culturale și militare. Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro.

Sursa:hotnews.ro