Cenzura “democrației” moldovenești

Imagine postare

Libertatea-Presei-Civic-Media-247x164De mai mult timp, observăm pe rețelele de socializare mesaje îngrijorătoare de la bloggeri sau experți cu referire la platforma Voxpublika. Tinerii sunt indignați de faptul că administratorii platformei își permit să intervină pe contul lor fără să fie anunțați. Acestea însă nu sunt primele cazuri de acest gen. Mai mulți bloggeri, dar și experți care își publicau analizele pe acest site au renunțat încă de anul trecut. 

De exemplu, Sergiu Vatamaniuc scria pe facebook: Ca să ştie toată lumea, administraţia portalului Vox Publika fără consimţământul meu mi-a modificat parola. Astfel nu mai am acces la contul meu personal, nu regret nimic, dar puteau să o facă cu un mesaj preventiv, să-mi spună motivele, altă explicaţie nu găsesc după 5 zile în care răspunsul lor a întârziat.

Contul lui Vasile Grozavu a fost blocat după ce acesta a publicat un material cu titlul „Monstruoasa coaliție are meningită morală”. Iată ce comentariu scrie autorul: Plahotniuc și Lupu, asistați de Diacov, fac ”democrație” in țară. Acest articol a fost publicat, pe Voxpublika , ieri, la 23 și 55 de minute. Până la orele 10 avea peste 300 de vizite. Este un articol in care arăt adevărata față a lui Plahotniuc care a trecut la amenințarea directă a analiștilor politici, sugerându-le despre ce trebuie să scrie. Acest magnat media, care a cumpărat Publika si face orice dorește în audiovizualul din R.Moldova se joacă de-a democrația, asta i-am spus direct. Deci, nu vă miră faptul când vă informez că articolul a fost eliminat din grilă, iar parola de intrare pe blog anulată. Nu este un secret cine a făcut-o. Acesta este libertatea presei in R.Moldova. Cu aceștia vrem să ajungem in UE.

Vitalie Cojocari, jurnalist și blogger a scris că nu va mai publica articolele sale pe Voxpublika pentru că nu vrea să fie „în același loc cu unii alienați”. Aceasta după a primit un email cu noile reguli pentru site. Iată mesajul postat de autor:

– Sunt interzise articolele care conţin atacuri la persoană sau instigă la ură şi violenţă;

– Sunt interzise materiale ce tirajează informaţii neprobate

– sunt interzise materiale ce conţin un limbaj trivial şi nelicenţios

– sunt interzise articole ce conţin imagini cu tentă violentă, xenofobă sau pornografică

– Autorul sa fie expert in domeniul despre care scrie sau un foarte bun cunoscator al unei situatii sau stari de lucruri

– Nu publicam autori care sunt urmariti penal

– Sunt interzise articolele care aduc atingere, de orice natura, platformei Vox.Publika sau televiziunii Publika TV.

Administraţia VoxPublika îşi rezervă dreptul de a interveni în cazurile în care articolele nu corespund normelor menţionate mai sus prin: Avertizare, suspendarea contului pentru o perioadă nelimitată, ştergerea definitivă a contului.

Același Vitalie Cojocari scria anul trecut pe blogul său despre bloggerii angajați la partide. “Există în jur de 20 de bloggeri gata să scrie în orice moment pentru Plahotniuc. O adevărată armată. Știți ce este haios? Că mulți dintre aceștia scriu la comandă… și pentru Filat. Cu alte cuvinte, niște mercenari ai internetului. Poate vi se pare că Plahotniuc este mai democratic, el dă tema, iar bloggerul are libertate deplină de creație? Credeți că poate lovi în Plahotniuc în articolul plătit chiar de acesta? Vă înșelați amarnic. Nu există cenzură mai puternică pe lumea asta decât autocenzura. Cine își poate închipui că bloggerul va mușca mâna care îl hrănește? Doamne ferestre și o bucată de ușă! De altfel, politicienii de la Chișinău nu dau doar bani, telefoane, laptopuri pentru articole, unii bloggeri pot solicita și anumite servicii… În fine, unii ajung să scrie chiar 3-4 articole plătite pe săptămână. Concluzia, venitul unui blogger care scrie des și are conturi pe anumite platforme de blogging, de pilda, pe voxpublika sau pe unimedia, depaseste si 1000 de dolari”, scria bloggerul. Cojocari mai spune că anume din această cauză a încetat să mai publice pe Voxpublika, deși are cont: „refuz să-mi asociez numele cu toți bloggerii care și-au vândut sufletul. Nu am scris niciodată la comanda politicienilor din Moldova. Am avut însă propuneri”.

Pe parcursul anului trecut mai mulți experți au renunțat să-și mai publice materialele pe Voxpublika.md, printre aceștia expertul economic Victor Ciobanu, politologul Bogdan Țîrdea, istoricul Anatol Petrencu, expertul economic Gheorghe Costandachi.

Gheorghe Costandachi: Mi se pare Voxpublika selectează numai favoriții săi – “любимчики”. Publicațiile care nu sunt pe placul ”publicei” lor le blochează. Am încercat sa telefonez ca sa clarific însă fără succes. Am scris la poșta electronică și tot fără nici un răspuns. Înainte nu acordam atenție reținerii unor publicații de ale mele cu 2-3 ore. Acuma deja totul îmi este clar.

Victor Ciobanu: Se vede, că păduchii mediatici se înmulțesc, pentru că au găsit un mediu favorabil. E bine însă, că stau grămadă. E mai ușor să scapi de ei. Buneii îi stropeau cu gaz. Eu prefer să nu mă apropii de ei. De aceea promit să nu mai scriu nici un material pentru Voxpublika. Sper că și acei 2-3 autori normali, care au mai rămas, vor face același lucru. Doar așa vom scăpa de păduchi.

surse:

cojocari.ro

www.costandachi.eu

anatolpetrencu.promemoria.md

www.victorciobanu.eu

vasilegrozavu.wordpress.com