Ședința va începe la ora 14.00 și va avea loc în lipsa părților.

Cererea primarului ales al capitalei va fi examinată de completul de judecători Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. Este vorba de aceeași judecători care au decis să mențină hotărârea prin care mandatul lui Năstase a fost invalidat.

Cererea de revizuire, prin care Andrei Năstase solicită rejudecarea cauzei și validarea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău, a fost depusă săptămâna trecută la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit avocatului lui Năstase, în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor locale noi au fost comise multiple încălcări ale procedurii civile.

Astfel, la judecarea cererii de recuzare a completului Druță, Gafton și Burduh a participat un judecător care nu mai era în drept să dețină calitatea de magistrat, dat fiind atingerea plafonului limită de activitate de 65 de ani.

Este vorba de Iuliana Oprea Iuliana, a cărei cerere de demisie a fost acceptată de Parlament la ședința de vineri, 13 iulie.

Avocatul Dumitru Pavem afirmă că, într-un caz similar, Republica Moldova deja a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, constatările Curții expuse în acea hotărâre fiind valabile și în prezenta cauză.

Amintim că alegerile din capitale au fost declarate invalide de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru. Ulterior, decizia a fost menţinută de Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie.

Cerere de Revizuire by Jurnal on Scribd

Sursa:jurnal.md