Cetăţenii, îndemnaţi să se alăture grupului de iniţiativă privind iniţierea referendumului de anulare a sistemului mixt; „Noi nu luptăm pentru putere, ci pentru democraţie”

Imagine implicită

Cetăţenii care vor să facă parte din grupul de iniţiativă civică pentru a colecta semnături în vederea susţinerii referendumului de anulare a sistemului mixt sunt aşteptaţi duminică, 17 decembrie, la orele 10:00, în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, să se înscrie.  

Îndemnul a fost făcut de membrii grupului de iniţiativă, care totodată şi-au prezentat argumentele în favoarea iniţiativei de organizare a referendumului privind anularea sistemului mixt de vot.

„Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este un monopol în politică. Monopolul întotdeauna lucrează pe alte reguli, el controlează toată piaţa şi nu oferă posibilitate să fie democraţie în ţară. Iniţiativa a noatră este pentru a înlătura un monopol şi a crea condiţii pentru alte partide de alternativă. Sistemul mixt este un sistem diabolic – cu ajustarea circumscripţiilor, cu o singură rundă de votări şi cu aşa-numiţi candidaţi independenţi care vor fi finanţaţi de cei care guvernează, ca după aceea să fie capturaţi. Astfel noi creăm un sistem şi mai monopolist. Noi nu luptăm pentru putere, luptăm pentru democraţie”, a spus Lilia Caraşciuc, director Transparency International Moldova.

„Miza acestui referendum legislativ pe care îl propunem noi să îl organizăm este una foarte mare. Dacă următoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura după sistemul mixt votat de Partidul Democrat şi Socialiştilor, atunci tot acest dezmăţ, această sărăcie şi mizerie în care trăim noi se va prelungi încă patru ani. Asta înseamnă că niciun bănuţ din miliardul furat acum trei ani nu se va întoarce, noi cu dumneavoastră în continuare va trebui să plătim acest miliard. Nu vom scăpa de schemele din sectorul energetic, de corupţie la toate nivelele. Lucrurile acestea eu cred că noi suntem datori să le oprim. Cum noi putem să ne implicăm? Venim duminica aceasta la orele 10:00 la Filarmonică să devenim membri colectori de semnături. Oamenii trebuie să aibă la ei buletinul de identitate”, precizat activistul civic Sergiu Tofilat.

„Ce face o guvernare responsabilă atunci când vede că propune un proiect care nu este susţinut de cetăţeni? Îl retrage. Adoptaţi în parlament această lege pe care noi o propunem spre referendum de abrogare a sistemului mixt. Câştigaţi foarte mult. Economisiţi cele 60 de milioane care le-aţi calculat pentru referendum, deblocaţi imediat finanţarea externă care a fost condiţionată anume de introducerea acestui sistem mixt şi nu aţi primit acele 100 de milioane. Aveţi doar avantaje de la abrogarea acestui sistem”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, cu ajutorul sistemului de vot mixt actuala guvernare vrea să rămână şi în continuare la putere.

„Nouă ne-a fost furat pe 20 iulie 2017 ultimul instrument şi ultimul drept în baza căruia o dată la patru ani noi am avut şansa să punem note guvernării pe care am ales-o la alegerile parlamentare precedente. Acest partid de guvernământ împreună cu colegii lor de cartel politic nu au avut niciun drept să opereze o reformă fundamentală precum este reforma sistemului electoral. Eu vă asigur că sistemul electoral mixt ne fură şansa să schimbăm generaţia asta coruptă şi trădătoare de politicieni”, a precizat Ştefan Gligor, director de programe CRJM.

„Este absolut constituţional ca noi să determinăm modalitatea în care să alegem viitorii deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova şi nu ca parlamentarii să decidă cum ei vor fi aleşi”, a spus Stela Uţică, membră a grupului de iniţiativă.

„Această iniţiativă nu este dor despre a abroga ceva, ci pentru lucruri pozitive. Noi vrem să câştige bunul simţ, în sensul în care reforme majore se fac doar cu acordul cetăţenilor, să nu permitem aventuri politice, reforme nepopulare care nu sunt necesare. Noi luptăm pentru respectul cetăţeanului şi drepturile lor” a spus reprezentantul Centrului de Politici şi Reforme, Andrei Lutenco.

Sursa:jurnal.md