Charlie Hebdo: Hollywood-ul face apel la apărarea libertății de exprimare

Imagine implicită

Sag AftraMai multe staruri de la Hollywood au denunțat miercuri atacul „josnic” împotriva revistei satirice Charlie Hebdo și au făcut apel la apărarea cu orice preț a libertății de exprimare, relatează AFP.
„Jurnaliștii știu că munca lor este riscantă, dar aceste crime pline de cinism au fost deosebit de șocante, deoarece jurnaliștii nu lucrau în zonele de conflict, ci în biroul lor dintr-o națiune democratică”, a precizat într-o declarație SAG-AFTRA, cel mai mare sindicat din industria de divertisment americană.

„Dreptul la libertatea de exprimare nu este înscris doar în Constituția SUA, ci este un drept uman universal”, se adaugă în declarație.

Actrița Julianne Moore, de două ori nominalizată la Globurile de Aur — a căror gală are loc duminică la Los Angeles — a scris pe Twitter că este „șocată de pierderea de vieți omenești și de atacurile la adresa libertății de exprimare”.

La rândul său, Mark Ruffalo, nominalizat și el la Globurile de Aur, a postat pe contul său mesajul „Eu sunt Charlie” și a vorbit despre pierderea imensă provocată de atacul de miercuri. „Libertatea presei este cea mai importantă armă împotriva tiraniei”, a adăugat actorul, cunoscut pentru rolul din „The Kids Are All Right”.

Eticheta #JeSuisCharlie a început să fie postată miercuri pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, de utilizatori, în semn de solidaritate cu victimele și familiile lor

Actorii Alyssa Milano, Elijah Woods, Rose McGowan, Ricky Gervais au scris, de asemenea, pe Twitter pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele și familiile lor.

În ultimele săptămâni, problema libertății de exprimare a fost în centrul dezbaterii de la Hollywood după atacul informatic asupra studiourilor Sony Pictures, lansat de hackeri care solicitau anularea lansării filmului satiric „The Interview”.

Sediul publicației satirice Charlie Hebdo din Paris a fost, miercuri, ținta unui atac cu arme automate, comis de persoane mascate și soldat cu morți și răniți.

Sursa: agerpres.ro