Chiril Moțpan: Avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”,
Chiril Moțpan a vorbit despre protestele organizate în ultima perioadă, ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică, ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.
T.: Dle Moţpan, PDA a organizat deja două proteste în această toamnă. Ce concluzii pot fi făcute în baza acestora?
C.M.: Deși sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova protestează continuu de mai bine de doi ani de zile, cerând restituirea miliardelor furate, scoaterea statului din captivitate, anularea legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017, guvernanții și așa-zisele slugi ale poporului rămân surzi și impasibili la cerințele populare. Cinismul cu care guvernarea răspunde la protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei. Dacă ați întrebat de proteste, vreau să invoc metodele de contracarare a spiritului protestatar, care sunt cu adevărat abominabile şi denotă ne-dorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european. Și în acest scop sunt folosite cele mai mârșave mijloace: de denigrare și defăimare a Platformei Demnitate și Adevăr și a liderului Andrei Năstase, pornirea unor dosare penale fabricate, declanșarea unei ample campanii de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest împotriva abuzurilor comise de regimul cleptocratic și polițienesc, cu o justiție aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.
În aceste condiții, când actuala clasă politică a devenit ostilă intereselor cetățenilor, protestul pașnic rămâne singura soluție legală a societății civile protestatare și a opoziției anti-oligarhice de a pune presiune pe guvernare și vom recurge la acest mijloc ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate. Vom continua să cerem revenirea la sistemul proporțional de vot, investigarea furtului miliardelor și tragerea la răspundere penală a beneficiarilor, publicarea raportului Kroll 2, respectarea dreptului la informare și la libera circulație etc. Cu alte cuvinte, ecoul protestelor noastre se regăsește atât în conștiința noastră cetățenească, cât și în luarea de atitudini în cele mai importante foruri europene și internaționale.
T.: În opinia Dvs., ce ar trebui să se întâmple pentru ca guvernarea să facă un pas înapoi în ceea ce ţine de sistemul electoral mixt?
C.M.: Nu cred că guvernarea va renunța de bună voie la votul mixt. E singura lor soluție pentru a se menține la putere, pentru a-și păstra averile obținute ilicit și libertatea. Dar faptul că partenerii europeni au avertizat foarte răspicat că nu vor mai finanța Republica Moldova dacă guvernarea nu cedează, s-ar putea să schimbe paradigma lucrurilor. În opinia noastră, modificarea sistemului electoral, operată de tandemul Plahotniuc – Dodon, este un derapaj antidemocratic și antieuropean, care afectează grav sistemul parlamentar pluripartit. Principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucât jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate. Sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri. De aceea Platforma DA a propus inițierea unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017.
T.: Se fac diferite presupuneri despre măsurile pe care UE ar putea să le întreprindă împotriva RM dat fiind faptul că guvernarea a ignorat recomandarea europenilor de a nu schimba sistemul electoral. Care credeţi că pot fi acestea?
C.M.: Partenerii de dezvoltare europeni au destule pârghii prin care pot influența lucrurile și, în special, comportamentul puterii oligarhice de la Chișinău. În ultima rezoluție despre situația din Republica Moldova, discutată de Parlamentul European, se spune clar că acesta „solicită aplicarea unei condiţionalități stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi că orice asistenţă financiară deja convenită trebuie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”. Deci, dacă derapajele antidemocratice continuă, riscăm să nu mai primim asistență macro-financiară din Europa, ceea ce este un lucru grav și împinge țara noastră către o zonă gri, din care vom ieși extrem de greu. Dar acest eșec trebuie să și-l asume guvernarea cleptocratică, care trebuie să părăsească arena politică și să lase o nouă clasă politică să rezolve problemele fundamentale ale țării.
T.: În general, ce agendă are PDA pentru această toamnă politică?
C.P.: Agenda noastră este una extrem de plină. Vom continua, în primul rând, întâlnirile cu cetățenii din republică. Vom merge din localitate în localitate pentru a discuta cu oamenii în mod direct. Ei nu cunosc realitatea gravă a politicilor exercitate de guvernare din cauza mașinăriei manipulatoare a televiziunilor lui Plahotniuc, dar ei simt profund impactul acestor politici, care altfel decât crime nu pot fi numite. Sărăcia este atât de mare, încât oamenii vând ultimul capăt de ață din casă sau pleacă peste hotare cu inimile rănite. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am inițiat recent Campania națională „Un milion de mâini”, în cadrul căreia ne-am propus să strângem mâna a circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, altfel spus, să parcurgem un itinerar care va trece prin toate localitățile statului nostru și chiar prin diaspora. Evident, ne preocupăm de elaborarea și ajustarea unor documente care, după schimbarea regimului, să fie implementate în vederea reformării eficiente a economiei, justiției, sistemului de pensii, medicinii, învățământului, etc.
T.: Pe cât de posibilă este participarea PDA şi PAS în comun la următoarele alegeri parlamentare?
C.M.: Acum suntem în procesul elaborării unui Acord de colaborare cu PAS, căruia i-am făcut o ofertă politică și ea urmează să fie discutată în timpul cel mai apropiat. Întotdeauna am pledat pentru o colaborare strânsă între forțele anti-oligarhice, inclusiv cu societatea civilă independentă. Aș vrea să subliniez însă că ideile, aruncate de curând în presă de către Candu și Plahotniuc, cu referire la o eventuală colaborare între partidul democrat și forțele proeuropene autentice, nu au niciun temei plauzibil. Noi nu vom colabora niciodată cu mafia, chiar dacă ea se autoîntitulează proeuropeană. Singura noastră preocupare este edificarea unui stat de drept, european, în care cetățenii să dorească să trăiască. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o reformă cardinală în domeniul justiției. Această reformă ar însemna, de fapt, că guvernarea mafiotă actuală va cam merge in corpore nu în Europa, ci la pușcărie. Evident, în urma unor procese publice operate de o justiție independentă, depolitizată.
T.: Ce şanse sunt ca opoziţia pro-europeană să vină la putere după următoarele alegeri parlamentare?
C.M.: Depinde de mai mulți factori și, în primul rând, de decizia noastră în ceea ce privește participarea sau neparticiparea la acest scrutin, care încă nu a fost luată. Depinde de modul în care partenerii noștri vor înțelege cât de important e să ne conjugăm eforturile nu doar declarative, ci și în realitate pentru a face față unei provocări extrem de complicate, dar care poate fi materializată. Avem o agendă plină, bazată pe năzuințele reale ale oamenilor, până atunci. Nu voi anticipa evenimentele, dar subliniez că viitorul nostru depinde mult și de noi înșine, de activismul civic, de determinarea cu care vom continua să punem presiune pe guvernare, de capacitatea noastră de a informa partenerii de dezvoltare, de receptivitatea lor etc.
T.: Ce poziţie are PDA faţă de referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă şi cu ce credeţi că se va solda acesta?
C.M.: Poziția noastră este cunoscută: Platforma Demnitate și Adevăr nu face jocul mafioților de la guvernare, în special a binomului toxic Plahotniuc-Dodon. Scopul acestora este de a acapara primăria capitalei, lucru de neconceput pentru Platforma DA. Iată de ce considerăm că acest referendum este compromis din start de grupul de inițiativă al lui Dodon și de justiția aservită a lui Plahotniuc.
T.: Ce înseamnă pentru Dvs. onoarea de ofițer, ca fost angajat al Ministerului de Interne, și de ce ar fi nevoie pentru a schimba lucrurile în țară?
C.M.: Onoarea este ceea cu ce ne naștem. Iar onoarea de ofiţer ne cheamă să apărăm cetăţenii, statul de drept și valorile democratice. În condițiile când o persoană a uzurpat puterea de stat, când sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consider că este de datoria colegilor din cadrul structurilor de forţă să-şi îndeplinească atribuţiile în strictă conformitate cu legea şi cu jurământul de credinţă dat Patriei și Poporului și să nu fie complici cu gruparea criminală a lui Plahotniuc, care a pus stăpânire pe întreaga țară. Nu mai putem tolera o guvernare oligarhizată, coruptă și compromisă, care s-a transformat în huntă. De aceea, avem nevoie urgent de scoaterea din captivitate a poliției, a procuraturii şi justiţiei, crearea unui grup mixt de ofiţeri de urmărire penală integri şi profesionişti, care vor purcede imediat la atragerea la răspundere penală a tuturor demnitarilor de stat şi a liderilor politici implicaţi în jaful secolului și în alte scheme de devalizare a bugetului de stat.
Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un guvern funcţional, democratic, de o elită politică care să nu admită ingerinţe oculte şi distructive în actul de guvernare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de resetarea sistemului politic din țară, curățarea lui de oamenii care nu mai au norme morale, politice și niciun drept de a conduce țara. Pentru a izbândi este nevoie de implicarea oamenilor de onoare, plini de curaj şi devotaţi idealurilor democratice. Din păcate, astăzi poliția – și aici mă refer la structurile ei de conducere – nu se mai identifică cu luptătorul ce stă la straja drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Poliția a devenit sinonimul corupției, intoleranței și servilismului politic. A devenit înjositor să colaborezi cu instituția Ministerului de Interne pentru a sprijini menținerea ordinii publice și lupta cu criminalitatea. Ajunsă la cheremul unor elemente criminale, instituția statului de drept își pierde sensul în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, există mulți oameni cu onoare în rândurile MAI care vor o schimbare reală și fundamental a sistemului. Trebuie să decidem împreună dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului european al Republicii Moldova sau continuăm să fim ostaticii unei persoane obscure, care a capturat toate instituţiile statului.
T.: Vă mulțumim!
Andriana Cheptine
Sursa:tribuna.md