Chirtoacă și-a publicat ”notițele” de la negocieri
Vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă anunță pe facebook toate formulele propuse de PL, în cadrul celor șapte săptămâni de negocieri cu PLDM și PD privind formarea unei coaliții de guvernare.
Chirtoacă spune că până a face cunoștință cu formula propusă de emisarii europeni veniți pe 20 ianuarie la Chișinău, PL-ul ar fi înaintat mai multe reguli de formare a unei coaliții PLDM-PD-PL.
1. Acord detaliat al coalitiei care sa prevada expres obiective exacte pe fiecare domeniu (ex: cele 33 de puncte privind descentralizarea)
(PLDM, PD: in principiu, dupa 7 runde de negocieri, au fost de acord sa avem prevederi detaliate in acord);
2. Depolitizarea institutiilor subordonate Parlamentului si celor din Justitie cu invitarea de specialisti din UE pentru aceste pozitii.
(PLDM, PD: formulari generale despre angajamentul ferm de a face depolitizare, prin audieri in Parlament etc, insa fara specialisti UE – in special PD, dar si PLDM);
3. Solutie si mecanism clar pentru evitarea unei crize politice in anul 2016 pentru alegerea Presedintelui RM.
(PLDM, PD: sa nu fie scris nimic concret, doar angajament general de a cauta solutii, PLDM a subliniat ca se pronunta in continuare pentru alegerea directa a presedintelui);
4. Neadmiterea concentrarii puterii in unele si aceleasi maini (sistemul de „check and balances”) (ex: Vama si Politia de frontiera sa nu fie la acelasi partid).
(Nici nu s-a ajuns la o discutie concreta pe acest subiect);
5. Formarea guvernului si distribuirea ministerelor si a agentiilor potrivit unei reguli, potrivit unui algoritm valabil pentru toate partile.
Aici au fost propuse 7 variante + o varianta propusa de UE:
Formula 1:
1 1 1
1 1 1
1 1 1
1 1 1
1 1
1 1
Formula 2:
1 1 1
1 1 0
1 1 1
1 1 0
1 1 1
1 1 1
Formula 3:
1 1 1
4 4 2
1 1 1
Formula 4:
Patru categorii de ministere, PL revenindu-i patru ministere, rezulta cate un minister din fiecare categorie, PL alegandu-l ultimul:
Categoria A: Finante, Economie, Transporturi
Categoria B: Interne, Externe, Justitie, Aparare
Categoria C: Agricultura, Mediu, Constructii, Tehnologii Informationale
Categoria D: Educatie, Sanatate, Protectie sociala, Cultura, Tineret;
(precizare: ordinea categoriior semnifica doar gruparea ministerelor conform profilurilor acestora, fara sa insemne ca unul este mai important, iar altul nesemnificativ)
5: Formula continuitate 2010:
Ministerele PL din 2010 + speaker Parlament;
6. Fomula continuitate 2014 + procuror:
Ministerele PL fdin 2010 + Procuror european
(auzind aceasta propunere PLDM si PD au declarat ca incep negocierile cu comunistii);
7. Propunerea UE (enuntata mai sus):
Ministerele PL din 2010
(varianta acceptat integral de PL si respinsa de PLDM si PD);
8. Propunerea UE + inlocuire un minister:
Ministerele PL din 2010, iar in locul Transporturilor – Finantele sau Economia;
Chirtoacă scrie că ”PLDM si PD au respins toate aceste formule și au venit cu singura propunere, păstrarea de către ei a tuturor instituțiilor asupra cărora dețin astăzi controlul, în baza principiului „continuității” și al „moștenirii”. PL a acceptat continuiteatea (formula 5), dar am constatat ca și continuitatea era propusă parțial, în măsura în care le convine sau nu, păstrarea unor ministere, respectiv PL i s-a reguzat continuitatea la toate 4 ministere și s-au propus în schimb ministere la care ei au crezut de cuviință să renunțe, fără să existe o regulă pentru toți, ex: Transport si Mediu – nu pentru PL, si în locul lor:
Justiție (dar sa ținem cont ca Procurorul, CNA, CSM etc sunt controlate si influențate politic în special de PD, dar și PLDM) sau Agricultura, si Protecție socială (domeniu tradițional social -democrat)”
Totodată, Chirtoacă scrie că au mai fost și alte puncte pe agendă, despre care deschide.md a scris anterior cu referire la surse de încredere.
1. Situatia din domeniul bancar: „Banca de Economii”, „Banca Sociala”, „Unibank”, prejudiciul de cicra 13 – 17 miliarde de lei ca urmare a devalizarii celor trei banci, respectiv actitunile insitutiilor statului.
2. Informatie cu privire la respectarea contractului de concesiune a Aeroportului, concret respectarea angajamentelor investitionale de catre concesionar pana la data de 1 decembrie 2014, actiunile statului in raport cu investitorul.
3. Informatie cu privire la indeplinirea bugetului de stat pentru anul 2014: capitolul asigurare venituri, datoria externa, deficitul bugetar.
4. Informatie privind gradul de absorbtie a granturilor externe, administrarea fondurilor europene etc
5. Informatie privind spalarea a 20 miliarde $ prin bancile din RM, actiunile inistitutiilor statului.
PLDM si PD au refuzat prezentarea acestor informatii, limitandu-se la afirmatia ca doar daca semnam acordul de coalitei si respectiv abia dupa semnarea acordului de coalitie vor prezenta aceasta informatie.
Sursa: deschide.md