Chirtoacă şi Lupu confirmă: Plahotniuc ţine cu orice preţ de Procuratura Generală

Imagine implicită

Vlad-Filat-PlahotniucLucrurile pe care le spun de aproape 5 ani de zile încep, uşor-uşor, să fie confirmate şi de unii politicieni de la Chişinău, chiar dacă o fac cu jumătate de gură şi doar atunci când nu prea mai au altă soluţie. 

A trebuit să treacă 4 ani şi jumătate de la momentul în care Plahotniuc i-a plătit 2 milioane de dolari lui Urecheanu pentru a-şi asigura Procuratura Generală, în fruntea căreia l-a pus pe Zubco, pentru ca un politician important din alianţa aşa zis „pentru integrare europeană” să confirme public că această instituţie aparţine PD-ului.

Dorin Chirtoacă a spus aseară, după o nouă rudă de negocieri, că PD nu vrea sub nicio formă procuror străin. Ba chiar a confirmat, public, în faţa jurnaliştilor, că procuratura aparţine PD-ului, că e politizată, că Gurin e cumpărat şi că singura şansa ca această instituţie să funcţioneze e să aibă un cetăţean străin în frunte.

Un procuror străin, o procuratură funcţională, înseamnă zeci de ani de puşcărie pentru Plahotniuc

Ba mai mult decât atât, Chirtoacă a spus că PLDM ar fi dat de înţeles, destul de timid, e drept, că ar accepta propunerea, doar că, desigur, cu Plahotniuc nu se pot pune.

Nu pot să nu mă întreb de ce i-au trebuit lui Chirtoacă 4 ani şi jumătate să spună aceste lucruri. Dar şi acum cu jumătate de gură şi într-un context de disperare, când simte că şansele ca PL-ul să mai rămână la guvernare sunt aproape nule.

Pentru că dacă Chirtoacă ar fi confirmat ceea ce subsemnatul tot scrie încă din 2009, probabil astăzi nu s-ar fi ajuns la situaţia în care Plahotniuc, tocmai prin intermediul justiţiei, să controleze nu doar cei 19 deputaţi ai PD-ului, ci încă cel puţin 40 de la PLDM şi PCRM. Ba chiar şi pe la PSRM şi PL sunt indivizi care, dacă va fi neapărată nevoie, vor vota la anul pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte.

Plahotniuc nu va renunţa niciodată la funcţia de procuror general. O poate face de faţadă. Spre exemplu să-l schimbe pe Gurin cu Ivan Diacov. Ivan Diacov care chiar la începutul acestui an a făcut o conferinţă de presă în care povestea cum e imposibil ca vreun procuror străin să facă ordine în Moldova. Că doar moldovenii, aşa ca el, pot să stârpească corupţia din această aşa-zisă ţară.

Pentru că de funcţia de procuror general nu depinde doar viitorul structurii sale mafiote. Prin Procuratură, CNA şi judecătoriile pe care le are degetul mic, Plahotniuc l-a făcut astăzi pe Filat o slugă umilă a sa, care de la declaraţii gen „Plahotniuc e un criminal care trebuie să facă puşcărie”, a ajuns acum să se gudure pe lângă acesta, poate-poate l-o pune spicher şi l-o mai lăsa în libertate câţiva ani.

La fel Voronin, din cel care în 2009-2010 îl ura de moarte pe Plahotniuc, pentru că l-a trădat, a ajuns astăzi să-l elimine până şi pe Tkaciuk din partid, doar-doar l-o lăsa Al Capone de Grozeşti pe fi-su să mai fure şi el câte ceva.

Lupu nu vrea procuror străin pentru că „moldovenii trebuie să fie conduşi de moldoveni”

Lupu a confirmat şi el declaraţiile lui Chirtoacă. Staţi, nu vă speriaţi că o fi devenit individul ăsta peste noapte sincer. Nu. El a confirmat doar faptul că PD-ul nu poate permite sub nicio formă ca în fruntea procuraturii să fie vreun european.

Şi cum a motivat? Cică „moldovenii au votat partide cu moldoveni, dar nu străini” şi că, respectiv, ţara ar trebui „să fie condusă de moldoveni”.

A avut cineva curajul să-l întrebe de exemplul Ucrainei, acolo unde economia, finanţele şi justiţia sunt conduse direct de americani şi europeni, şi de ce acesta nu ar fi urmat şi de către Moldova.

Şi ştiţi cum a răspuns acest individ? Cică nu e relevant cazul Ucrainei. Ce, dacă ucrainenii fac aşa, noi trebuie să-i copiem?

Păi cum, frate, să accepte vreodată şeful său Plahotniuc vreo Monica Macovei sau Codruţa Kovesi aici? Cum să accepte, când astea l-ar băga la dubă în câteva luni, iar miliardele pe care le-a furat, ar fi întoarse statului, aşa cum s-a întâmplat la Bucureşti cu sute de corupţi?

Sigur că nu va accepta. De asta va încropi o alianţă cu comuniştii. De asta Gurin va rămâne în fruntea Procuraturii, sau poate va fi înlocuit cu vreun Ivan Diacov. De asta în 2016, Plahotniuc va fi votat preşedinte. De asta Moldova se va afunda tot mai mult, aşa cum se tot afundă în ultimii 15 ani.

Şi posibil că, pe undeva, Lupu are şi dreptate. „Moldovenii au votat moldoveni” L-au votat pe el, pe Plahotniuc, pe Dodon, pe Filat, pe Voronin. Să fie, deci, conduşi de moldoveni, pentru că-şi merită soarta. Să fie furaţi, umiliţi şi batjocoriţi în continuare.

Sau poate că unii nu o merită. Dar pentru a demonstra asta trebuie să se trezească, să înceapă să gândească şi să lupte.

Alex Cozer