Chișinău, pa!  Cum a reușit Ponta să îi enerveze pe Iohannis, Tusk și Merkel și a fost dat jos din avionul de Chișinău

Imagine implicită

Ponta-leancaMarţi dimineaţă, apropiaţii premierului s-au sculat chitiţi: au început să sune prin redacţii şi să anunţe că Victor Ponta va merge la Chişinău. Ce a urmat a fost interesant. Până la urmă, Ponta a fost dat jos din avionul de Chişinău. Cum s-a băgat Ponta într-o poveste care a deranjat multă lume?

Planul pe relaţia Chişinău a fost discutat săptămâna trecută la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis şi președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, cu binecuvântarea cancelarului Germaniei Federale. Imediat după întâlnirea cu Tusk, Iohannis şi-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze săptămâna aceasta la Chişinău. Anterior, Tusk vorbise la telefon cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, parte a PPE. Unele surse spun că Filat ar fi fost în week end la Bucureşti chemat de Iohannis la ordinul lui Tusk tot pe filiera PPE şi cu binecuvântarea Angelăi Merkel. Concomitent, guvernul polonez a amânat acordarea unui împrumut de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, prima reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană programată pentru 19 ianuarie a fost amânată pentru lunile februarie-martie.

EMISARI UE LA CHIŞINĂU, PONTA SE BAGĂ ÎN CIORBĂ

Trei emisari europeni au mers marţi la prânz la Chişinău. Timp de patru ore au discutat în salonul VIP al aeroportului din Chişinău (ironia sorţii aflat în administrarea unei firme ruseşti) cu cei trei lideri aşa-zişi pro europeni din Basarabia: Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu. Din partea UE au participat președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, președintele partidului paneuropean Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Graham Watson şi un reprezentant al socialiștilor europeni. Pe surse, jurnaliştii români şi basarabeni au fost informaţi că la discuţii va fi prezent şi Victor Ponta. La ora prânzului, presa de la Chişinău îl dădea deja pe Ponta la discuţiile din aeroportul din capitala Moldovei. Numai că Ponta nu a mai ajuns…

IOHANNIS S-A SUPĂRAT

Un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale evoca punctele discutate de preşedintele Iohannis şi premierul Ponta marţi dimineaţă la Cotroceni. La final “chestiuni internaţionale”. Iohannis i-ar fi explicat lui Ponta că a discutat clar cu Tusk şi cu cei de la Bruxelles un plan şi că nu are ce căuta la Chişinău. Mai mult i-a amintit că el însuşi şi-a amânat vizita. Şi i-a mai atras atenţia lui Ponta că vizita delegaţiei UE la Chişinău este una la nivelul Parlamentului European.

THE END OF STORY

Victor Ponta a scris după amiază pe facebook că nu mai merge la Chişinău pe motiv că nu s-ar fi format un guvern. Ce spusese Iohannis de vineri. În stilul său caracteristic, Ponta a vrut să îi ia faţa lui Iohannis pe relaţia Moldova, dar cu binecuvântarea Bruxellesului şi a Berlinului nărăvaşul premier a fost dat jos din avionul de Chişinău.

 

sursa: flux24.ro