Cinci magistraţi au fost demişi de CSM. Preşedintele CSJ: 20% dintre judecători urmează să fie eliberaţi din funcţii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demis marţi cinci judecători. Magistraţii suspectaţi de lipsă de integritate profesională sunt Sergiu Namaşco, Alexandru Rotari, Iurie Ţurcan şi Liliana Andriaş de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie şi Victor Lanovenco de la Judecătoria Vulcăneşti. CSM a luat această decizie după ce anul trecut a redus numărul magistraţilor de la Judecătoria Comercială la doar trei judecători.
„Există suspiciuni de lipsă de integritate şi în legătură cu aceasta judecătorii au fost eliberaţi din funcţie prin reducere de cadre. Dacă nu existau şi aceste motive, atunci erau să fie discuţii pentru a fi transferaţi în altă instanţă”, spune preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.
Ultimul cuvânt îi aparţine, însă, preşedintelui Nicolae Timofti, care va decide dacă acceptă sau nu solicitarea CSM. Cel mai probabil, însă, Timofti nu va avea obiecţii. Anterior, acesta a solicitat demiterea a trei dintre cei cinci magistraţi. Contactat de ZdG, Vlad Turcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, ne-a spus că „Anterior, în cazul a trei dintre judecători, preşedintele a respins cererile CSM de a fi numiţi într-o altă instanţă de judecată. Acum, după ce CSM s-a pronunţat şi în cazul altor doi judecători, preşedintele aşteaptă acea decizie, urmând să procedeze în unul dintre cele două feluri. Sau emite un decret prin care confirmă decizia CSM, sau retrimite decizia la Consiliu, spre reexaminare”.
Timofti a respins transferul celor trei judecători demişi
La început de 2013, magistraţii Serghei Namaşco, alături de magistraţii Victor Orândaş şi Liliana Andriaş, au fost tranferaţi de la Judecătoria Comercială la Judecătoria Centru, pentru o perioadă de 6 luni, după ce la Judecătoria Comercială fuseseră reduse locurile disponibile de judecători. În iulie 2013, la expirarea celor şase luni, termenul a fost prelungit până la finalizarea tuturor cauzelor pe care le aveau în gestiune judecătorii în cauză.
Între timp, pe 11 iunie 2013, judecătorii Namaşco, Andriaş şi Alexandru Rotari, de la aceeaşi instanţă, au fost propuşi de CSM preşedintelui R. Moldova pentru numirea, prin transfer, la Judecătoria Centru. Dar, în iulie 2013, preşedintele Timofti a respins propunerea, invocând că „în procesul examinării candidaturilor propuse prin prisma corespunderii lor exigenţelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului a fost sesizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) că, în privinţa candidaturilor propuse, ar exista informaţii ce denotă indicii sau elemente identificatorii ale factorilor de risc specificaţi în art. 4 lit. a) a Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, aspecte ce atestă necorespundere prevederilor art. 6, art. 8 alin.(1) şi art. 15 din Legea cu privire la statutul judecătorului”.
Articolele din lege invocate de preşedintele Timofti se referă la „activităţi contrare intereselor funcţiei publice, inclusiv situaţii care provoacă conflict de interese”, la elemente care afecteză „reputaţia ireproşabilă” a candidatului la funcţia de judecător sau la faptul că „judecătorul nu poate să ocupe orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice”.
Judecător cu casă de milioane, în reviste de celebrităţi
În motivarea refuzului de a-i promova pe cei trei judecători, preşedintele R. Moldova a menţionat că problema integrităţii persoanelor cărora le sunt încredinţate funcţii publice a fost analizată de Curtea Constituţională, care a stabilit că numirea în funcţii a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate este contrară principiilor statului de drept.
„Mai mult ca atât, în cazul în care se constată neîndeplinirea condiţiei, ignorarea acestor constatări şi numirea/menţinerea în funcţii a unor persoane asupra cărora planează dubii privind integritatea reprezintă o sfidare a statului de drept. Or, statul de drept are valoarea constituţională, iar această valoare trebuie respectată pe deplin”, scria preşedintele.
Timofti a solicitat totodată CSM-ului să iniţieze o verificare suplimentară a candidaturilor propuse. În şedinţa CSM, Alexandru Rotari, Serghei Namaşco şi Liliana Andriaş nu au fost de acord cu argumentele expuse în refuzul preşedintelui R. Moldova, solicitând dispunerea unei verificări suplimentare, lucru care s-a şi întâmplat.
Judecătorii demişi, suspectaţi de atac „raider”
Totodată, Serghei Namaşco, judecător implicat în decursul anilor în câteva scandaluri, a apărut, în 2008, într-o revistă mondenă, alături de un alt magistrat, demis anterior din sistem din aceleaşi motive, Aureliu Colenco. Cei doi erau prezentanţi ca doi judecători de viitor. Namaşco spunea că „Este cunoscut faptul că, practic, toţi judecătorii se confruntă cu acţiuni jignitoare la adresa lor din partea unor avocaţi şi jurişti, care le solicită clienţilor sume de bani pentru rezolvarea întrebărilor litigioase. Judecătorii sunt puşi în situaţia să afle că ar fi cerut sume de bani de la părţile implicate fără să cunoască nimic despre aşa ceva”.
Presa a scris că alături de alţi judecători, Iurie Ţurcan a fost printre primii magistraţi care a pus temelia atacurilor de tip „raider” în R. Moldova, iar în prezent el este cercetat penal în baza unei plângeri depuse de un agent economic.
În aprilie 2013, lui Victor Lanovenco, de la Judecătoria Vulcăneşti, i-a fost aplicată o mustrare aspră. Potrivit hotărârii Colegiului Disciplinar, în decembrie 2012, judecătorul a intrat într-un magazin alimentar din Vulcăneşti, fiind încălţat doar în ciorapi, a avut un comportament inadecvat şi a tulburat ordinea publică, motiv pentru care a fost transportat la comisariatul de poliţie. În aceeaşi lună, judecătorul a fost protagonistul unei situaţii similare, de data aceasta însă magistratul a fost împiedicat să intre în magazin de către agenţii de pază.
Marţi, 14 ianuarie, judecătorii demişi au părăsit instituţia fără a comenta decizia CSM. Iar miercuri, 15 ianuarie, la Judecătoria Comercială de Circumscripţie nu i-am găsit pe niciunul dintre cei patru magistraţi demişi de la JCC. Pe uşa biroului judecătorului Sergiu Namaşco scrie că este în concediu. Biroul lui Alexei Rotari este închis, iar Liliana Andriaş urma să vină la lucru mai târziu.
Preşedintele CSJ: 20% dintre judecători urmează să fie demişi
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţiei Mihai Poalelungi, susţine că „Există suspiciuni de lipsă de integritate şi în legătură cu aceasta judecătorii au fost eliberaţi din funcţie prin reducerea de cadre. Dacă nu existau şi aceste motive, atunci erau să fie discuţii pentru a fi transferaţi în altă instanţă. La momentul actual cred că 20 % din judecători urmează să fie eliberaţi din funcţie pentru diverse încălcări”, este de părere Poalelungi.
De altfel, preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, spune că nu este de acord cu afirmaţiile lui Poalelungi. „E o opinie subiectivă că 20, 40 sau 80% dintre judecători ar trebui să fie demişi din sistemul justiţiei. Eu nu încurajez acest lucru. Trebuie să ne conducem strict de lege şi să respectăm procedura”. Totodată, Visterniceanu ne-a mai explicat că judecătorii demişi pot ataca decizia CSM în instanţa de judecată în caz că nu sunt de acord cu decizia adoptată.
Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorilor, propunerea privind eliberarea judecătorului din funcţie este înaintată de CSM preşedintelui R. Moldova sau, după caz, Parlamentului.
Sursa: zdg.md