Cine ia de la gura copiilor?

Imagine implicită

Asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE a fost sistată ca urmare a degradării mecanismelor democratice în Moldova. Invalidarea mandatului primarului nou ales a fost ultimul argument dintr-o serie de încălcări grave care a și determinat Parlamentul European să adopte cea mai dură rezoluție despre Moldova.

Autoritățile moldovene, în loc să își asume responsabilitate pentru eșecul răsunător și cu un impact direct asupra calității vieții oamenilor, s-au victimizat declarând că acest ajutor era destinat alimentației copiilor, dar și creșterii salariilor din educație.

Centrul pentru Poltici și Reforme a contactat Delegația UE pentru un răspuns oficial și a aflat că lucrurile stau altfel.

Așa cum era de așteptat, cele 100 de milioane de euro din asistența macrofinanciară au fost oprite. Autoritățile din Republica Moldova au dat Bruxelles-ului mai mult ca suficiente motive: au schimbat sistemul electoral într-un mod nedemocratic, cu sfidarea opiniei Comisiei de la Veneția și a opiniilor argumentate din interior; au blocat investigarea crimelor financiare și nu au recuperat nimic din miliardul furat; au limitat în continuare accesul la informație și transparența. Persecutările și denigrările opoziției și a societății civile nu au contenit. Cireașa de pe tort – printr-o hotărâre de judecată au fost anulate alegerile democratice pentru Primăria Chișinău. Pentru că nu le convenea actualei clase politice, votul oamenilor a fost pur și simplu anulat. Eșecul reformei justiției a devenit vizibil tuturor.

Prin asta a fost anulată și democrația, dar și ultima speranță că actualele autorități vor binele acestei țări și țin la interesele acesteia. Urmare a invalidării alegerilor locale, Parlamentul European a adoptat cea mai dură rezoluție cu privire la țara noastră. Pentru început, a fost suspendată asistența macrofinanciară de 100 milioane.

În cel mai cinic mod, autoritățile moldovene în loc să își asume responsabilitatea pentru eșecul de a aduce cele 100 de milioane de euro în țară ca o garanție a respectărilor drepturilor omului și mecanismelor democratice, au declarat că banii de la Uniunea Europeană trebuiau să fie folosiți pentru a majora alocațiile pentru alimentația copiilor în grădinițe și școli, dar și pentru creșterea salariilor celor care activează în educație . Doar că asistența macrofinanciară nu este destinată unor cheltuieli specifice, iar intenția unei asemenea declarații nu poate fi alta decât ca populația să dea vina pe UE pentru alimentația proastă a copiilor și salariile joase din educație – o retorică stranie pentru un partid auto-declarat pro-european.

Și totuși, cât adevăr este în acest fapt?

Conform site-ului oficial al Comisiei Europene, Asistența Macrofinanciară (AMF) este un instrument de natură excepțională, oferit de UE țărilor-partenere ”mobilizat în cazuri individuale pentru țări cu dificultăți serioase ale balanței de plăți. Obiectivul acestui instrument este de a asigura o stabilitate a situației financiare externe prin încurajarea ajustărilor economice și a reformelor structurale. AMF este conceput strict ca un supliment finanțării Fondului Monetar Internațional”. Asistența Macrofinanciară nu are și nu poate avea direcții predefinite.

Am solicitat Delegației Uniunii Europene să confirme sau infirme faptul că prima tranșă era, cu adevărat, planificată pentru alimentarea în grădinițe și școli și creșterea salariilor în educație. Răspunsul Delegației îl prezentăm mai jos.

”Finanțarea programelor AMF nu este alocată unor programe sau proiecte de cheltuieli specifice. Mai degrabă, aceasta este destinată să ofere sprijin general bugetar pentru a sprijini stabilizarea macroeconomică și reformele”.

Este adevărat, guvernul poate decide ce face cu banii primiți prin acest instrument. Anterior anunțului de suspendare a finanțării, nu am găsit nicăieri nici o declarație referitor la destinația cheltuielilor din prima tranșă a asistenței macrofinanciare. Aceste planuri au apărut doar după sistarea finanțării.

Cu alte cuvinte, după ce a devenit clar că asistența macrofinanciară nu mai vine anul acesta, Pavel Filip putea declara orice, măcar și că acești bani erau planificați pentru construcția unui cosmodrom alături de Arena Chișinău (despre #ArenaChișinau citiți aici). Dacă totuși, acești bani nu mai vin, guvernul este pus în situația să reducă unele cheltuieli pe proiecte grandioase, fezabilitatea cărora nu a fost demonstrată, cum ar fi Arena Chișinău. Banii economisiți ar putea face o diferență enormă în grădinițe și școli.

Watch.cpr.md