Cine-şi arată muşchii în R. Moldova?, de Chiril Moțpan  

Imagine implicită

Chiril MotpanMă întristează tare faptul că mica și mult pătimita mea țară mai rămâne și azi ancorată în trecut, că teritoriul ei rodnic și înfloritor, mai este și azi, din păcate, propice existenţei comunismului, protecţionismului şi corupţiei. Ucraina, mai devreme, şi România, recent, s-au exprimat clar în favoarea viitorului. Victoria dlui Klaus Iohannis e un semnal elocvent. Se va stârpi nedreaptatea socială, nedreptaea în genere…

 În Moldova, dimpotrivă. Forţele duşmănoase idealurilor  noastre, drumului nostru spre lumină, nu vor nici în ruptul capului să cedeze fără violenţă. Mai mult: chiar îşi testează puterea, puterile, bicepșii.

Instituţiile de forţă dau alarma, referindu-se la posibile tentative de destabilizare a situaţiei. În vizorul organelor de drept a ajuns mişcarea extremistă „ANTIFA”, creată, potrivit presei, de fostul deputat comunist Grigore Petrenko. Or, în mintea multora, această „ANTIFA” se asociază cu antrenamentele, la care au participat nu mai puţin de 600 de tineri, cei mai mulţi cu alură de sportivi de performanţă, desfășurate în această vară în pădurile noastre seculare.

Mai proaspăt, și niște găgăuzi, suficient de mulţi la număr ca să aprindă spiritele în regiune, s-au antrenat pe undeva prin Federaţia Rusă.

Mai nou, „omuleţi verzi”, veniţi Dumnezeu știe de unde, se tot perindă prin fața noastră ca niște vedenii neplăcute.

Zilele astea, la Băcioi, un grup de sportivi, susţinători ai Partidului Democrat din Moldova, s-au manifestat și ei, gălăgios, la o întrunire a concurenţilor electorali, demonstrând agresivitate şi intoleranţă.

Nu intenţionez nicidecum să arunc vreo umbră asupra minunaţilor tineri şi tinere care, uneori, fac sacrificii ca numele ţării noastre să fie cunoscut în lume. Mă îngrijorează doar acţiunile în care ei, angrenându-se în momente speciale, îşi arată muşchii.

Incidente minore? Poate. Dar amintesc cumva de evenimentele dramatice din anii `90. Pe atunci, mai mulţi tineri sportivi au ajuns să joace roluri centrale în grupările criminale, apărute ca ciupercile după ploaie. Gruparea din nordul țării, extrem de periculoasă, condusă de un oarecare Ganuşceac. Gruparea din Chişinău şi din sudul ţării, condusă de Grigore Caramalac, alias Bulgaru. Gruparea lui Ion Guşan, alias Patron, dar şi unii membri ai clubului sportiv „Bagration” din Bălţi, care au ajuns de mai multe ori în vizorul poliţiei.

Tineri cu figuri sportive s-au remarcat, după cum bine se știe şi în timpul tragicelor evenimente din 2009.

Nu-s de neglijat nici aluziile unor politiceni. Cea a dlui Dodon, de exemplu. Insistenţa cu care acesta seamănă vânt, ar putea dezlănțui furtuna. Cine ştie ce-o fi zăcând în capul lui, odată ce e susţinut cu atâta îndărătnicie de preşedintele Putin.

Nu-i de negligat nici faptul că unul dintre cei mai mediatizati politiceni, dl Plahotniuc, are în subordine o „mică” armată profesionistă. Echipată. Dotată cu nu mai puţin de 80 de pistoale-automat, cu utilaj sofisticat de interceptare. Formată inclusiv din sportivi de performanţă.  Potrivit informaţiei, toate i-au parvenit de la Ministerul de Interne, pe timpul mandatului lui Gheorghe Papuc. Un fost angajat al MAI care cunoaşte dedesupturile acestei operaţiuni, se află cică azi în soldă la dl Plahotnic. Această „mică” armată e condusă de ofiţeri şi generali experimentaţi. Unii cu foste funcţii de conducere în cadrul Ministerului de Interne sau în al altor instituţii de drept.

Pericolul constituirii unor grupări dirijate  din umbră, de persoane influente, nu e chiar atât de neverosimil.

Ele se pot transforma, cu uşurinţă, în forţă de intimidare.

Sau poate în carne de tun în confruntările dintre grupările mafiote.

E mic numărul celor dornici să-şi arate muşchii?

E mare?

Răspunsul e unul axiomatic.

Istoria are obişnuinţa să se repete…

Ce va fi după 30 noiembrie? Vom rămâne în continuare ancorați în trecut? Îi vom da la groapa de  gunoi a istoriei pe cei care o sugrumă prin sistemul justiţiar ineficient, prin protecţionism şi corupţie?

Vom merge cu demnitate înainte, spre un viitor destoinic?

Vom alege să fim ostatecii clanurilor mafiotizate?

Societatea civilă, organizaţiile de combatanţi, ce vor face? Vor sta cu capul în nisip?

Și ce va fi cu partea cealaltă a corpului lor?

Exact!