Cine şi de ce nu o vrea pe Maia Sandu premier

Imagine implicită

23_img_1618021_thumbs_600x400_2072531Epopeea cu Maia Sandu premier continuă să se prelungească, iar şansele ca aceasta să ajungă în fruntea unui nou Guvern devin tot mai mici, în ciuda faptului că ieri întâi Lupu, apoi Filat, au nominalizat-o drept candidat pentru această funcţie.

Spun asta pentru îmi trezeşte mari dubii povestea cu vizita de la ora 16:00, de la sediul PD şi cu ce s-a încheiat asta. Întâi de toate nu ştiu de ce un candidat trebuie să meargă la sediul PD pentru a fi uns de Plahotniuc. A fost evocat argumentul cu prezentarea nu ştiu căror poziţii, viziuni, bla-bla-bla…

Ok, dar de ce neapărat la sediul PD? De ce nu la Parlament, acolo unde s-a tot discutat în ultimele zile? De ce nu nişte discuţii publice? Mai ales că noi bănuim ce pretenţii îi va înainta Plahotniuc la aceste discuţii.
Grăitoare mi s-a părut reacţia „democraţilor” lui Plahotniuc după ce PLDM-ul i-a anunţat că nu va mai veni la sediul lor. Chiar Marian Lupu a declarat, pe la 16:45, că Sandu nu a mai venit şi că cei din PLDM i-au anunţat despre acest lucru „cu 10 minute înainte”, deci la ora 15:50.

Mai târziu Filat a spus că, de fapt, cei din PD au fost anunţaţi mult mai devreme, fără a oferi însă o oră exactă. Dar, ca prin minune, la 15:55, pe site-ul televiziunii de ştiri a lui Plahotniuc apare o informaţie precum că Maia Sandu se va duce la sediul PD pentru a discută cu ăştia, citându-se „surse din interiorul formaţiunii politice”.

Nu mi se pare absolut deloc întâmplătoare această istorie, mai ales că televiziunea lui Plahotniuc nu pomenise absolut nimic până atunci de candidatura Maiei Sandu pentru funcţia de premier. De fapt înfuriat că Sandu l-a sfidat şi a refuzat să mai meargă să i se poclonească, Plahotniuc şi gaşca propagandistică din jurul său încearcă s-o murdărească şi să găsească motive pentru a o refuza, scoţând în faţa „lipsa sa de constructivism”.

Adică „dom’le, noi am invitat-o să discutăm, dar uite, ea are chestii mai importante, ne ignoră, deci nu e bine. Nu putem s-o votăm”.

E clar că Plahotniuc nu poate tolera niciodată un astfel de premier. Maia Sandu dacă va ajunge printr-o minune în această funcţie, ar putea crea primele fisuri care să ducă la dărâmarea castelului oligarhic pe care ăsta îl construieşte cu migală de vreo 10 ani.Maia Sandu este de departe cea mai bună variantă pe care o putem avea astăzi pentru funcţia de premier. Chiar dacă va sta o lună-două în fruntea

Guvernului sau mai mult, ea s-ar putea dovedi exact ceea de ce avem nevoie. Faptul că Plahotniuc dă tot mai multe semne că vrea s-o respingă demonstrează o dată în plus că poate fi ce trebuie.

Cred că uşor-uşor şi Filat începe să regrete că s-a lăsat pradă emoţiilor luni, după ce a văzut că nu mai are nicio şansă de a deveni din nou premier şi a propus-o pe ea, dar a intrat în joc şi e obligat să joace până la urmă.

Alex Cozer