Cine stă în spatele hoției de la BEM?, de Gheorghe Costandachi

Imagine postare

bem mdAm urmărit cu atenție declarațiile politicienilor legate de tranzacția de pe data de 25 aprilie de la Banca de Economii, în care au fost vândute 24,9% din acțiunile băncii. În principiu rămâne o tranzacție misterioasă, deoarece până în prezent nu se cunoaște a cui acțiuni au fost vândute.

Războiul acuzațiilor aduse de unele partide mă face să cred că cei ce le fac, și-au pierdut orice limită a creativității gândirii și nu mai controlează echilibrul logicii.

În timp ce unii acuza, alții încearcă să se apere de aceste acuzații.

Iar cei de ai treilea pur si simplu păstrează tăcerea de parcă nu ei sunt cei, care direct sunt conectați  la toate fărădelegile din Moldova, atacurile raider, acapararea structurilor de stat și justiției.

Un guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dacă ar avea un pic de rușine și  mintea trează, ar ieși și ar face claritate doar în câteva clipe. El însă preferă să primească satisfacție de la tăcere sau poate stăpânul nu-i permite temporar să deschidă gura.

Una este clar, acum este pusă la bătaie artileria grea a raiderului. Partidul Liberal, ca un partid, care ”luptă” pentru dreptatea nu știm cui, a pornit la acuzări grave fără a aduce argumente și probe de parcă:

  • nu la propunerea lui Ghimpu a fost numit în funcție guvernatorul BNM, Drăguțanu, care mai apoi a apropiat PL de PD și în final a devenit marioneta lui Plahotniuc să aducă la disperare sistemul bancar;
  • nu prietenul liderului PL Ghimpu, Valentin Bodișteanu, prin firmele sale a primit de la aceiași bancă (BEM) credite de 520,0 milioane lei într-un mod foarte suspect (http://ziarulnational.md/istoria-unei-banci-furate/);
  • nu ca mulțumire și semn de recunoștință prietenul lui Bodișteanu, din acele credite a finanțat pe Ghimpu și PL (http://www.jurnal.md/ro/news/ghimpu-jaful-bem-i-tradarea-1168669/);
  • nu omul din PL a stat în fruntea Ministerului transporturilor și drumurilor, care a gestionat foarte păgubos fondul rutier și fondurile europene destinate reconstrucției drumurilor de aproximativ 16,7 miliarde lei, care mai mult de jumătate au fost furate.

Răsfoind enciclopedia evoluției fenomenelor ultimilor ani observăm că liderul PL Ghimpu a tăcut și nu a rostit nici un cuvânt când:

a)    este vorba despre adoptarea unui pachet de amendamente la legislație, prin care să se pună capăt atacurilor raider și amenințărilor asupra sistemului financiar-bancar din Moldova;

b)    în perioada președinției lui mai mult de 50% din băncile din RM au fost cumpărate de ruși;

c)    prin atacul raider de la BEM au fost deposedați de proprietatea sa Viorel Țopa și Victor Țopa;

d)    prin atac deschis la Victoriabank au fost lipsiți de averi persoanele care au stat la sursa formării acestei bănci;

e)    au fost efectuate 5 acțiuni de atac raider asupra unor companii de asigurări, prin care a fost amenințați totalmente investitorii străini și mulți ei și-au retras investițiile pentru a ocoli riscurile care au început să-i pască în Moldova;

f)     omul pus de el în fotoliul de guvernator al BNM permite unor persoane dubioase să acapareze unele bănci ca universalbank;

g)    când prietenul lui, Valentin Bodișteanu, a primit credit de la BEM de 520,0 milioane lei;

h)    acel Victor Bodiu a oprit fărădelegile de la BEM și a pus lucrurile pe treabă la această bancă;

i)      când comisia parlamentară pentru BEM condusă de cominiști nu a făcut nici o referință la milioanele furate de ei și firmele lui Plahotniuc;

j)      etc.

PL face sesizări la Curtea Constituțională, Procuratură, CNPF, BNM, etc., pentru anularea tranzacției. Mă întreb, oare este normal ca să bulversezi toate structurile de stat prin interpelări de așa ordin?

Autoritatea sa de deputat este atât de importantă, încât doar un semn din deget ar fi suficient ca să se lămurească situația cu tranzacția de pe data de 25 aprilie, 2014.

Dacă este atât de deștept și corect, de ce liderului PL sau experților și consultanților lui nu le-a venit prin cap să adreseze doar o singură întrebare în adresa Ministerului de Finanțe sau a BNM, la care să obțină răspuns:

Cine din acționarii BEM și-a vândut acțiunile?

Este doar atât de simplu să gândești așa.

Adevăratul război s-ar putea porni anume după ce ar urma răspunsul la această întrebare.

E mai simplu să ieși în fața camerelor de luat vederi și să faci declarații de acuzare. Nu m-ar mira faptul dacă aceste declarații au fost scrise în curtea imperiului lui Plahotniuc, or comportamentul lui Ghimpu din ultimii ani semnifică dar și impune anumite concluzii în acest sens.

Nu se exclude faptul că pentru vitejia manifestată de Ghimpu și meritul său în intoxicarea opiniei publice, colegii din PD și PCRM să-l premieze cu privatizarea pieței centrale din Chișinău. Amintesc că așa tentative au avut loc, iar acum se pregătește o așa lovitură, fiindcă riscul de nu a mai fi la putere este foarte mare, după alegerile din toamna acestui an.

PLDM a ieșit cu o declarație prin care dezminte implicarea la tranzacţiile de proprietate ale Băncii de Economii. Într-un comunicat difuzat de acest partid se spune că toate acuzaţiile lansate sunt o simplă manipulare, iar cei care le vehiculează cunosc acest lucru. După anul 2010, liderul PLDM, a sensibilizat opinia publică în legătură cu atacurile raider asupra sectorului bancar și financiar.

PDM până în prezent nu a făcut nicio declarație legată de tranzacția de la BEM de 24,9% din acțiunile băncii. Aceasta permite să afirmăm concluzia vis-a-vis de comportamentul lui Ghimpu.

Cui este convenabilă această încurcătură?

În publicația de la data de 25 aprilie, am făcut public prejudiciul real de peste 313,0 milioane lei, dacă acțiunile vândute ar fi aparținut statului.

Iată după o săptămână, BNM și clica implicată nu vor să facă public tranzacția și proprietarul care și-a vândut acțiunile.

Însă liderul PL a luat-o înainte umflând cifra publicată de mine de 7 ori, aducând-o la 2,4 miliarde lei. Nu cunosc circumstanțele sau datele reale care au stat la baza acestei cifre declarată de Ghimpu, or experții din acest partid au încurcat lucrurile. S-ar putea presupune că această cifră le-a sugerat-o stăpânul altui partid.

Am încercat să obțin informații de la persoane apropiate actorilor implicați în această tranzacție. Unul din cele mai apropiate scenarii ar fi că minoritarii și-au vândut acțiunile sale. De ce așa de ieftin, rămâne de văzut.

Presupun că majoritatea din cei ce au cedat acțiunile sale, ar prefera să declare la sfârșitul anului fiscal mai puține venituri, fapt ce ar aduce prejudicii bugetului prin reducerea bazei impozabile, iar ei s-ar alege cu mai mulți bani.

Să luăm în considerare că compania care s-a ales cu acțiunile BEM nu poate fi controlată de serviciile fiscale din Moldova, astfel persoanele care și-au vândut acțiunile sale decad din vizorul serviciilor moldovenești.

Presupun că dl Mihai Ghimpu ar cunoaște foarte bine adevărul de la BEM, însă preferă să arunce în ochii cetățenilor cât mai mult gunoi și fals pentru a sustrage opinia de la cele ce se întâmplă real acolo.

Această concluzie este cea mai oportună odată ce sensul declarațiilor este depășit și incorect. Mai mult, presupun că asta a fost făcut premeditat sau chiar la comanda lui Plahotniuc.

Această concluzie vine, deoarece Ghimpu a umplut cu tăcere totală evoluția atacurilor raider și implicările lui Plahotniuc la acapararea sistemului bancar și financiar, inclusiv al celor mai profitabile entități de stat, de rând cu aliații săi Platon, Shor, Usatîi și alții.

Ce ține de numirea lui Șor președinte al Consiliului de administrare al BEM amintesc că între el și Plahotniuc sunt interconexiuni. Ambii făceau parte din anturajul apropiat al lui V.Voronin. Ilan Șor, conform unor informații din mass media, dar și ale lui S.Mocanu,  a procurat avionul lui V.Plahotniuc. Managerul firmei «Constanta» SRL, cu actiuni la BEM, Iana Mihailovna Gaidaiciuk, este manager și la Victoria Trade de la Moscova, care este deţinută de către firma moldovenească «Moldoclassica», creată de omul de afaceri Miron Şor în anii 90.  Nu se exclude implicarea lui Șor la preluarea acțiunilor de la BEM de către Plahotniuc (http://www.bogdantsirdea.eu/?p=868).

Cartelul de pe piața asigurărilor este format din firmele lui Plahotniuc și a lui Șor, ceea ce ne demonstrează încă o dată legăturile dintre aceste persoane.

sursa: constandachi.eu