CINE STĂ ÎN SPATELE ONG-URILOR CARE AU SEMNAT PENTRU UNINOMINALUL LUI PLAHOTNIUC?

Imagine implicită

onguri falseMedia controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a publicat recent o listă cu 53 de ONG-uri care ar susține inițiativa PDM de schimbare a sistemului electoral. Jurnaliștii Report.md au verificat aceste asociații obștești și au constatat că multe din ele au fost fondate și sunt administrate de fruntași ai partidului, de rudele acestora, de persoane șantajabile. Alte organizații semnatare apar ca beneficiari de bani publici.

Nume sonore de democrați

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), semnatară pentru votul uninominal, a fost fondată în anul 2010 chiar de Vlad Plahotniuc. Momentan, director general al acesteia este Andrei Crigan. Acesta este și președinte al grupului de lucru permanent din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

O altă organizație semnatară este Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului, fondat în iunie 2010 de actualul vicepreședinte al PDM, Sergiu Sîrbu, fapt cu care acesta se laudă și pe site-ul formațiunii. La ora actuală în calitate de președinte al Centrului apare Ina Sîrbu, soția deputatului PDM.

                                               Ina și Sergiu Sîrbu / FOTO: Facebook/Sirbu Sergiu

Fostul vicepreședinte al acestui centru, Veaceslav Agrigoroaie, este acum secretar al Comisiei Electorale Centrale, după ce a fost, în perioada 2013-2015, asistent al deputatului Sergiu Sîrbu, iar în 2014 – consilier al vicepreședintelui Parlamentului, PD-istul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc.

Un alt vicepreședinte al PDM, Alexandru Cauia, președinte al tineretului democrat, a fost până nu demult președinte al Consiliului Național al Organizațiilor Studențești din Moldova (CNOSM) – o altă organizație semnatară în favoarea inițiativei PDM. Cauia a deținut funcția de președinte al acestei organizații în ultimii 6 ani. După preluarea de către Cauia a funcțiilor la PDM, președinte al CNOSM a devenit studenta Universității Tehnice a Moldovei, Cîrja Ana-Maria.

Alexandru Cauia și Ana-Maria Cîrja / FOTO: studentus.md

Un alt democrat, altă asociație

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a semnat în susținerea uninominalului, este înregistrată în localitatea Mileștii Mici din raionul Ialoveni. Conducătorul acesteia este Lilian Carmanu, primarul comunei, membru al PDM.

                                                                 Lilian Carmanu / FOTO: Facebook

El este și vicepreședintele Organizației Teritoriale Ialoveni a PDM. Potrivit portalului Moldova Curată, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că acesta s-a condus de interese personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.

De la CNA la partid

O altă asociație semnatară este Asociația Ștefan cel Mare și Sfânt, condusă de Andrei Batereanu, fostul bodyguard al ex-premierului Vlad Filat.

                                                         Andrei Batereanu (în centru) / FOTO: Facebook

Batereanu a intrat în atenția presei în anul 2013 când a fost reținut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, acesta ar fi pretins de la un agent economic 15 500 de euro. În 2014, el figura deja pe lista PDM, în prezent acesta fiind coordonatorul Organizației raionale de partid (ORP) Ocnița.

Uninominalul „diasporei”

O altă asociație semnatară este A.O. Familii Migrante, care a fost condusă de membrul PDM, Olga Coptu.

 Olga Coptu a candidat din partea democraţilor la alegerile locale pentru funcţia de primar de Cimişlia / FOTO: Facebook

La 27 iulie 2016, aceasta a fost numită în funcția de șef al Biroului de Relații cu Diaspora (BRD). La scurt timp, mai mulți reprezentanți ai diasporei i-au cerut demisia pe motiv că face parte din PDM. Ei au cerut depolitizarea BRD și au criticat politicile actualei guvernări în raport cu diaspora.Într-un interviu pentru „Europa Liberă”, Olga Coptu a răspuns: „Diaspora cunoaște că fac parte din Partidul Democrat. Nu am ascuns niciodată acest lucru și am făcut-o asumat și cu mare responsabilitate – am scris cerere de aderare la acest partid acum doi ani”. În 2016, A.O. Familii Migrante a beneficiat de 20 000 lei de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru organizarea „iProsop” – festivalul prosopului tradiţional, la Selemet, raionul Cimișlia. Organizația face parte din Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, condusă tot de o exponentă a Partidului Democrat, Maria Culeșov, președinte al organizației teritoriale PDM Cimișlia.

„Analiștii politici” cu ONG-uri ai PDM

Și Asociația „Moldova Europeană Unită”, condusă de analistul politic Roman Mihăeş optează pentru votul uninominal.

                                                                  Roman Mihăeș în studioul Publika TV

Roman Mihăeș este criticat frecvent pentru comentariile lansate în spațiul public, favorabile actualei guvernări.

O altă organizație: Societatea Culturală „Pasărea Phoenix”, al cărui președinte este Traian Vasilcău, un blogger criticat frecvent pentru sprijinul mediatic oferit guvernării.

                                               Traian Vasilcău în studioul Publika TV / Captură video

Anul trecut a izbucnit un adevărat scandal după ce Guvernul i-a oferit Premiul Național în valoare de 100 000 de lei, pentru activitate în domeniul literaturii. Traian Vasilcău era acuzat de plagiat. Deși a suspendat acordarea premiului, Ministerul Culturii, condus de reprezentanta Partidului Democrat, Monica Babuc, i l-a acordat, totuși, ulterior. Ultimul său articol pe blog se numește ”Visătorul Plahotniuc”. În text, liderul PDM este prezentat ca fiind un neobosit visător, care muncește non-stop pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În 2016, Societatea Culturală „Pasărea Phoenix” a beneficiat de finanțare în valoare de 20 000 de lei, pentru Festivalul-Concurs Național „Steaua Chişinăului – Steaua Moldovei”. În 2013, acest concurs era finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

Asociația fondată de președinta CEC pledează pentru uninominal

O altă organizație care susține votul uninominal este Asociația Pentru Democrație, Economie și Reforme – membru-fondator al acesteia fiind Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM din Stăuceni. Președintele CRIS „CULTUM” este Ala Fodor. În 2016,anticorupție.md scria despre riscul punerii sub acuzație „pentru escrocherie” a Alei Fodor, ca urmare a unor neînțelegeri cu o organizație finanțatoare din Germania. CRIS „CULTUM” apare în lista organizaţiilor societăţii civile partenere Ministerului Sănătăţii. Ala Fodor este membru al Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), pentru mandatul 2017-2019.

Răsplată artiștilor

Și Fundația Cultură Nicolae Glib susține proiectul de modificare a sistemului electoral. Aceasta este fondată de interpretul Nicolae Glib, care apare și în materialele promoționale ale Partidului Democrat, de promovare a votului uninominal.

În 2016, fundația a beneficiat de finanțare parțială de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerul Culturii, în valoare de 20 000 de lei, pentru organizarea Festivalului Naţional de Folclor ’’Nicolae Glib”.

În lista menționată mai apar Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură și„Perlele Moldovei” – ambele fiind administrate de Vasile Moroșanu, actualul șef al Secției cultură din raionul Anenii Noi.

Vasile Moroșanu la Publika TV

Acesta nu este membru al Partidului Democrat, ci doar un simpatizant. El a afirmat public, într-un reportaj difuzat de „Publika TV” că susține trecerea la sistemul uninominal. Artistul poporului a refuzat să ne spună a citit proiectul de lege pe care îl susține,  argumentând că la telefon nu dă asemenea detalii. Cumulativ, ambele asociații sunt, în acest an, beneficiare a 100 000 de lei din bugetul de stat, tot prin intermediul Ministerului Culturii.

Susținătoarea democraților la alegerile parlamentare din 2014

Și conducătoarea Asociației ”Plai Înfloritor”, Elena Ter, este susținătoarea PDM. Întrebată dacă a semnat pentru susținerea votului uninominal, aceasta s-a eschivat de la răspuns, încercând să intimideze reporterul: ”Коллега, если мои права будут нарушены – я без посторонней помощи знаю куда нужно обращаться” („Dacă drepturile mele vor fi încălcate, eu știu unde trebuie să mă adresez”), a reacționat aceasta. Asociaţia Obştească „Plai Înfloritor” este acreditată pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. La alegerile parlamentare din anul 2014, Elena Ter, alături de alți lideri ai comunităţilor etnice din Republica Moldova şi-a exprimat sprijinul pentru Partidul Democratîn campania electorală. Asociația beneficiază în acest an de 20 000 de lei din bugetul de stat.

Răsplătiți cu bani publici, prin Ministerul Culturii

Majoritatea asociațiilor cu activitate în domeniul culturii a beneficiat sau vor beneficia în acest an de bani din bugetul de stat, oferiți prin intermediul Ministerului Culturii, condus de democrata Monica Babuc. Potrivit unui document emis de Ministerul Culturii, Asociația Muzical-Corală Chișinău va primi 135 de mii de lei;  Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranța” – 15 mii de lei; Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze– 25 de mii de lei. Asociațiile semnatare: Ilinca-Art,Rafael Star și Floresitas vor beneficia de câte 30 000 de lei fiecare.

Asociații de traseiști

Din cele peste 50 de organizații care au semnat declarația, 11 sunt asociații reprezentând minorități naționale. Cinci dintre ele nici măcar nu figurează în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. Celelalte au legături directe sau indirecte cu Partidul Democrat sau cu Biroul Relații Interetnice (BRI), condus de Oleg Babenco, exponent al PDM, care a trecut prin mai multe partide în cariera sa politică. În 2012, la Jurnal TV, babenco a recunoscut că este rudă cu fostul șef al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Oleg Babenco

Babenco a candidat la alegerile parlamentare din 2001 pe listele PDM, în scurt timp a devenit ministru-adjunct al Învățământului în Guvernul comunist Tarlev 1. Ulterior a candidat pe listele PCRM la parlamentare și a ajuns deputat, dar în 2012 a părăsit PCRM împreună cu Vadim Mișin, participând  la fondarea Partidului „Renaștere”. În 2014, în plină campanie electorală, l-a părăsit pe Mișin și a aderat la PDM. În februarie 2015, acesta a fost numit de Guvernul Gaburici în funcția de director la BRI, dar a demisionat la scurt timp. Presa a comentat că demisia sa ar fi fost legată de scandalul privind diplomele de studii false ale lui Gaburici, una dintre care a fost eliberată de Universitatea Slavonă, al cărei rector a fost Babenco. Babenco și-a comentat decizia ca fiind luată din „motive personale”, care, însă, nu l-au încurcat cu mai puțin de un an mai târziu să accepte din nou această funcție.

Una din organizațiile care a semnat declarația pro-vot uninominal – Asociația Lucrătorilor Instituțiilor de Învățământ Slavone – este condusă de Oleg Babenco.

Mișcarea Obștească „Unitatea Spirituală Rusă” este condusă de fostul consilier municipal Piotr Donțov, care a ajuns, în 2011, în CMC pe listele PCRM, ca la scurt timp să părăsească fracțiunea și să se declare consilier neafiliat. Ulterior a cochetat cu Partidul Socialiștilor, iar la alegerile parlamentare din 2014 apărea în spoturi electorale în care făcea agitație în favoarea PDM. Pe 9 mai 2017, a ieșit, alături de Vlad Plahotniuc și Andrian Candu, pe scena din PMAN la concertul organizat de PDM. La începutul anului 2016, Donțov a fost desemnat în calitate de Șef al Direcției relații internaționale şi integrare europeană a BRI. Se pare, însă, că legătura lui Donțov cu BRI este mai veche – fiica sa a fondat, în 2008, o companie împreună cu soțul Olgăi Goncearova, pe atunci șefă a BRI.

Deși anterior, președintele Comunității Găgăuze, Nicolai Terzi, nu agrea trecerea la sistemul uninominal, la scurt timp acesta și-a schimbat opinia: „Minoritățile naționale – găgăuzii, bulgarii, ucrainenii – ce trăiesc dispersat nu vor putea fi înscriși într-o circumscripție și vor rămâne cu interesele nereprezentate”. Acesta a militat pentru un sistem electoral mixt”, scria, la 31 martie, Moldnova.eu. Mai târziu, Comunitatea Găgăuzilor a semnat o declarație în favoarea uninominalului, iar acum a îmbrățișat ideea votului mixt.

Armonie interetnică

Și Uniunea Polonezilor din Republica Moldova a semnat mai întâi în favoarea votului uninominal, ca mai apoi să salute sistemul mixt.

La rândul său, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova a susținut PDM în campania electorală din anul 2014. Valentina Moraru, preşedinta Comunității Femeilor Ucrainene declara atunci că PDM susţine activ minorităţile naţionale şi promovează armonia interetnică şi valorile europene.

Directorul Centrului Național al Romilor, Nicolae Radița, a susținut, în studiourile Publika TV, votul uninominal.

Congresul Azerilor din Moldova este condus de Vugar Novruzov, un cunoscut om de afaceri și filantrop, patron al rețelei „Casa Curată”, care, în noiembrie 2016, a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de Nicolae Timofti, pe ultima sută de metri de mandat, cam în perioada în care fostul președinte își cerea scuze public de la controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

A.O. „Credinţă Patriei”este condusă de Ghenadii Cosovan, fost viceministru de Interne. La alegerile parlamentare anticipate din 2010, Cosovan a fost înaintat la funcţia de deputat pe listele Partidului Umanist din Moldova, în capul listei aflându-se Valeriu Pasat, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi consilier al cunoscutului magnat rus Anatoli Ciubais.

Ghenadii Cosovan, în studioul Publika TV

Membre ale CNP  – semnatare 

Fundația Ecoul Cernobîlului este condusă de Natalia Hasan, membră a Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) începând cu 12 aprilie 2017, fiind selectată în baza unui concurs organizat de Cancelaria de Stat. CNP are rolul de a consolida platforma de comunicare a Guvernului cu societatea civilă în procesul de elaborare, implementare şi actualizare a documentelor de planificare strategică. Primul parteneriat al Fundației Ecoul Cernobîlului cu o instituție de stat a fost stabilit în august 2014, fiind vorba de un ajutor venit din partea ÎS „Poșta Moldovei”.

Asociații incognito

„Gildia Antreprizătorilor Ruși” nu figurează în nici un document. Probabil pentru că, în grabă, a fost scrisă cu greșeli, iar presa a preluat lista fără să verifice. În schimb, sunt câteva informații despre „Ghilda Întreprinzătorilor Ruși”, care, acum câțiva ani era condusă de S. Beleacov. „Ghilda Întreprinzătorilor Ruși” nu figurează în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice.

Nici Asociația Tineretului Ucrainean din Moldova „Zladoga”, Organizația obștească „Diaspora Georgiană” și Asociația Fondul Scrisului și Culturii Slavone din R. Moldova nu se regăsește în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. Nu este clar dacă și în acest caz, cei care au transmis lista jurnaliștilor au greșit denumirea organizațiilor sau acestea pur și simplu nu există.

Sursa:report.md