Cine sunt eurodeputații italieni care-l vizitează pe Shor; Toți acuzați de legături cu mafia sau corupție

Imagine implicită

Posturile de televiziune de la Chișinău, în special cele controlate de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, au relatat luni pe larg o vizită a 5 eurodeputați la Orhei.

Aleșii europeni au venit cu laude la adresa primarului de Orhei, Ilan Shor, principalul figurant în dosarul furtului miliardului, condamnat în primă instanță la 7 ani de pușcărie, unul dintre ei punând chiar la îndoială veridicitatea informațiilor apărute în raportul Kroll.

Aceștia nu sunt însă nici ei deloc departe de lumea criminală și corupție. Presa italiană abundă de informații despre implicarea lor în cazuri de corupție sau chiar legături cu mafiile Camorra și ‘Ndrangheta, unele dintre cele mai de temut la nivel mondial.

Fulvio Martusciello, Stefano Maullu, Alberto Cirio și Salvo Pogliese sunt patru dintre cei 5 eurodeputați care au vizitat Orheiul și l-au umplut de laude pe Shor. Toți patru fac parte din Popolo della Liberta (PdL), partid condus fostul premier italian Silvio Berlusconi, un politician controversat care a fost condamnat în 2013 la 4 ani de închisoare pentru corupție.

Despre toți patru, presa italiană scrie că au fost implicați în acte de corupție sau chiar că ar avea legături cu mafia.

Fulvio Martusciello, acuzat de legături cu „Camorra”

Fulvio Martusciello a fost cercetat în Italia într-un dosar privind presupuse legături cu gruparea mafiotă Camorra. El a fost acuzat că ar fi făcut lobby pentru această organizație mafiotă. De altfel, Martusciello provine chiar din Napoli, casa „Camorra”, acolo unde și-a început cariera politică.

Salvo Pogliese, acuzat de delapidare de fonduri 

Salvo Pogliese este și el din sudul tenebros al Italiei, provenind chiar din Sicilia. Numele său apare, alături de ale altor politicieni din zonă, într-un dosar deschis pentru utilizare de fonduri publice în interes personal.

Stefano Maullu – „Lobbystul ‘Ndragheta”

De legături cu gruparea mafiotă „’Ndraghetta” a fost acuzat și Stefano Maullu. Un membru al acestei grupări mafiote, arestat, a declarat că Maullu ar fi făcut lobby în regiunea Lombardia pentru mafie.

Alberto Cirio și deturnare de fonduri

Numele lui Alberto Cirio a apărut în presa italiană în legătură cu un proces de deturnare de fonduri pe când acesta ocupa funcția de consilier regional pentru turism în regiunea Novarra.

Martusciello, criticat dur de liderul PPE

Ilan Shor a vizitat Bruxelles-ul la sfârșitul anului trecut. Și atunci trustul de presă controlat de Plahotniuc a mediatizat pe larg acest subiect, criticând Partidul Popular European. Shor se întâlnise la Bruxelles cu unii dintre aceiași deputați italieni, care au fost criticați dur de liderul PPE, Joseph Daul.

„Partidul Popular European nu are nimic în comun cu Ilan Shor, nici politic, și nici nu împărtășim aceleași valori ale partidului de stânga și populist al lui Shor. După ce justiția din Moldova l-a găsit vinovat de spălare de bani și fraudă bancară, Ilan Shor trebuie să-și ispășească pedeapsa pentru că a furat de la poporul moldovean.

În cele din urmă, principalul beneficiar al vizitei lui Shor la Parlamentul European este [Vladimir] Plahotniuc, care încearcă să discrediteze Partidul Popular European pentru poziția sa intransigentă cu privire la încercările autorităților moldovene de a submina democrația din Moldova.

În ce privește implicarea europarlamentarului [Fulvio] Martusciello în vizita lui Shor la Strasourg, Mastuciello nu reprezintă nici conducerea PPE, și nici poziția PPE cu privire la Moldova, ci doar interesele lui personale”, declara atunci Joseph Daul.

Sursa:independent.md