Cine sunt europenii care-i susțin pe Shor și Plahotniuc

Imagine implicită

Mai mult, ambasadoarea în SUA, vicepreședinta PDM Cristina Bălan, a menționat într-o notă informativă absolut manipulatorie către Departamentul de Stat despre aceste presupuse „violențe”.

Prietena lui Putin și membră a grupului care pledează pentru desființarea Uniunii Europene

De fapt, „europarlamentarii” s-au dovedit a fi unul singur, austriaca Barbara Kappel, membră a grupului  Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) – cel mai eurosceptic din Parlamentul European și care pledează deschis pentru desființarea Uniunii Europene.

Kappel, care a apărut în PMAN lângă Shor, este chiar cea care a organizat în luna iulie, la Strasbourg, o vizită a premierului Filip, președintelui Parlamentului Candu și a vicepreședintelui PD Vladimir Cebotari.

Aceasta are și strânse legături cu Federația Rusă, iar partidul austriac din care face parte este partener al „Edinaia Rossia”, formațiunea care se află la putere în Rusia și care este condusă neoficial de Vladimir Putin.

Grupul său politic european (ENF), fondat de extremista franceză Marine Le Pen, a furnizat în luna iulie a acestui an cele mai multe voturi împotriva Rezoluției Parlamentului European prin care s-au condamnat derapajele antidemocratice de la Chișinău și s-a propus suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova.

Cel de-al doilea vorbitor de la manifestația „hrișcăi și tușonkăi” e doar un simplu membru Grupului Alianța Conservatorilor și Reformiștilor (ACRE), care deși e mai moderat, la fel, se declară eurosceptic.  Europarlamentara română Monica Macovei chiar a demisionat din ACRE la începutul lunii martie a acestui an, reproșând grupului politic că ar menține membru partidul AKP, al președintelui turc Erdogan, în pofida derapajelor antidemocratice din această țară. Mai mult, ACRE l-a invitat la Bruxelles pe fostul premier român Victor Ponta, în calitate de vorbitor la o reuniune a acestui grup politic. Recent ACRE a primit în rândurile sale și partidul lui Shor.

Italienii cu legături cu mafia

La începutul lui 2018, presa lui Plahotniuc relata pe larg că un grup de europarlamentari care au vizitat Orheiul ar fi fi fost de-a dreptul „minunați” de treaba pe care o face Shor acolo și că și-ar fi manifestat susținerea pentru acesta. Doar că, și de data asta, era vorba despre niște personaje extrem de dubioase, dintre care 4 membri ai partidului fostului premier italian Silvio Berlusconi – și el un prieten declarat și fan înflăcărat al lui Vladimir Putin.

Aceștia nu sunt însă nici departe de lumea criminală. Presa italiană abundă de informații despre implicarea lor în cazuri de corupție sau chiar legături cu mafiile „Camorra” și „‘Ndrangheta”, unele dintre cele mai de temut la nivel mondial.

Iată cine sunt cei 4:

Fulvio Martusciello, acuzat de legături cu „Camorra”

Fulvio Martusciello a fost cercetat în Italia într-un dosar privind presupuse legături cu gruparea mafiotă Camorra. El a fost acuzat că ar fi făcut lobby pentru această organizație mafiotă. De altfel, Martusciello provine chiar din Napoli, casa „Camorra”, acolo unde și-a început cariera politică.

Salvo Pogliese, acuzat de delapidare de fonduri 

Salvo Pogliese este și el din sudul tenebros al Italiei, provenind chiar din Sicilia. Numele său apare, alături de ale altor politicieni din zonă, într-un dosar deschis pentru utilizare de fonduri publice în interes personal.

Stefano Maullu – „Lobbystul ‘Ndragheta”

De legături cu gruparea mafiotă „’Ndraghetta” a fost acuzat și Stefano Maullu. Un membru al acestei grupări mafiote, arestat, a declarat că Maullu ar fi făcut lobby în regiunea Lombardia pentru mafie.

Alberto Cirio și deturnare de fonduri

Numele lui Alberto Cirio a apărut în presa italiană în legătură cu un proces de deturnare de fonduri pe când acesta ocupa funcția de consilier regional pentru turism în regiunea Novarra.

Prietenul lui Putin și idolul lui Dodon cere acordarea celor 100 de milioane de euro Republicii Moldova

Recent presa lui Plahotniuc se lăuda că ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, declara în cadrul unei întâlniri cu omologul său moldovean că Uniunea Europeană ar trebui să deblocheze pachetul de ajutor financiar pentru Republica Moldova, adăugând că criticile UE la adresa Chişinăului nu sunt justificate. În mod straniu, și de această dată ajutorul vine tot de la prieteni fideli ai lui Putin și eurosceptici convinși.

Se știe foarte bine că cel mai apropiat lider european la ora actuală de președintele rus Vladimir Putin este premierul ungar Viktor Orban, un eurosceptic declarat, criticat dur de autoritățile de la Bruxelles pentru multiplele derapaje antidemocratice comise de Budapesta în ultimii ani.

Orban și Putin au avut în ultimii 2 ani nu mai puțin de 3 întâlniri, atât la Kremlin cât și la Budapesta. Mai mult, Orban este unul dintre cei mai fervenți adepți ai anulării sancțiunilor europene împotriva Rusiei și omul care a declanșat o adevărată psihoză împotriva miliardului american cu origini maghiare George Soros.

Probabil din aceste motive președintele Igor Dodon s-a declarat un adevărat fan al lui Viktor Orban, pe care l-a felicitat călduros cu ocazia ultimei sale victorii din alegerile din Ungaria. Orban este și singurul lider european care a acceptat o întrevedere cu Dodon, aceasta având loc în 2017, la sfârșitul lunii mai.

Oamenii Kremlinului din UE, susținătorii Moldovei

Așadar, vedem o serie de coincidențe interesante care duc toate spre Rusia. De ce brusc cei mai înfocați apărătorii ai lui Putin și duri eurosceptici de la Bruxelles s-au transformat și în susținători ai Republicii Moldova? Mai ales că nu cu mult timp în urmă unii dintre ei chiar se opuneau Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Iar asta în timp ce principalele familii europene, adepte ale continuității proiectului european, inclusiv grupul socialiștilor din care face parte și PD, au adoptat o retorică mult mai dură la adresa actualei guvernări de la Chișinău, care a călcat în picioare orice principiu democrat în ultimele luni.

Nu este o întâmplare nici că Plahotniuc a declarat recent că deja va fi întâi de toate „pro-Moldova” și abia mai apoi proeuropean, iar pe de altă parte Dodon spune și el tot mai des că „Moldova trebuie să păstreze relații bune cu UE”.

Astfel devine tot mai vizibil că „alianța Pro-Moldova”, cu Plahotniuc, Dodon și Shor pe post de creatori ai săi,  este una a cărei baze deja se pun. Și se pun sub privirile aprobatoare ale Moscovei.

Alex Cozer

Sursa:cotidianul.md