guvernul-rm-e1345721435629Programul de guvernare și componența nominală a cabinetului de miniștri Sturza sunt prezentate astăzi Parlamentului. În presă au apărut numele mai multor candidați care, potrivit diez.md, s-ar regăsi în echipa de miniștri care va cere luni vot de încredere în Parlament.

Iată o parte din echipa cu care Sturza urmează să se prezinte în Parlament:

1. Viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene – Victor Chirilă. Este în prezent directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă. Nu a fost implicat în proiecte politice până acum.

2. Viceprim-ministru, ministru al Economiei – Marin Ciobanu. Este în prezent administratorul Zonei Economice Libere Bălți. În ultimii ani, ZEL Bălți a atras mai mulți investitori importanți, Ciobanu fiind unul dintre principalii artizani ai acestui lucru. Nu a fost implicat în proiecte politice.

3. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – Oleg Tofilat. Activează și în prezent în cadrul acestui minister, în calitate de secretar de stat. A fost numit în perioada Guvernului Gaburici. Deși a criticat dur, în 2013, concesionarea Aeroportului, în toamna lui 2015 s-a declarat un adept al poziției ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, precum că anularea contractului de concesionare astăzi nu ar fi posibilă. Nu a fost implicat în proiecte politice.

4. Ministrul Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglu. Fost membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentului între 2009 și 2010. În perioada 2001-2007 a fost– adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova.

5. Ministrul Educației – Loretta Handrabura. Membru PLDM. Viceministru în cadrul aceluiași minister în perioada mandatelor Maiei Sandu. În prezent ocupă funcția de Ministrul al Tineretului și Sportului.

6. Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon. Directorul și unul dintre fondatorii companiei Starnet, una dintre cele mai mari din sectorul IT. S-a remarcat în 2015 ca un susținător al protestel organizate de Platforma Demnitate și Adevăr. Nu a fost implicat în proiecte politice.

7. Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba. Șef al Consiliului Economic al prim-ministrului începând cu anul 2013. Este considerat un apropiat al PLDM. Nu a fost implicat în proiecte politice.

8. Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla. Director al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO). De asemenea, este membru al Comitetului de Experți în Administrație Publică al Organizației Națiunilor Unite (CEPA). Nu a fost implicată în proiecte politice.

9. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare – Alexandr Slusari. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Președinte al companiei UniAgroProtect. S-a implicat activ în protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale. Anterior a fost vicepreședinte al Partidului Forța Poporului.

10. Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova (2001-2008). Anterior a fost procuror, iar în prezent activează ca avocat. S-a implicat activ în protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale.

Deocamdată nu sunt cunoscuți candidații pentru funcțiile de viceprim-ministru pentru reintegrare, ministrul Finanțelor, ministrul Apărării, ministrul Mediului, ministrul Culturii, ministrul Sănătății, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în Guvernul Sturza.

Sursa:independent.md

(96 accesari)