Ciorna declaraţiei finale a Summit-ului Parteneriatului estic ce se va ţine la Bruxelles la 24 noiembrie; Documentul NU menţionează RM ca stat cu şanse mai mari de apropiere de UE

Imagine implicită

Cu o lună înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic, Comisia Europeană a transmis ţărilor implicate, inclusiv Republicii Moldova, ciorna declaraţiei finale a reuniunii ce se va ţine la Bruxelles la 24 noiembrie.

Potrivit documentului ajuns în posesia Europei Libere, summit-ul ar urma să declare „recunoaşterea aspiraţiilor europene şi opţiunii europene” a ţărilor-partenere şi să propună „întărirea diferenţierii” între ţările Parteneriatului, în funcţie de ambiţiile şi de realizările lor în domeniul reformelor.

Documentul nu menţionează Georgia, Republica Moldova şi Ucraina ca ţări cu şanse mai mari de apropiere de UE, dar subliniază că tocmai ele au semnat Acorduri de Asociere, în care este prevăzută alegerea lor pro-europeană.

În document se mai spune pe de altă parte, într-o posibilă referinţă la Rusia, că fiecare ţară din Parteneriatul Estic poate, „de la caz la caz”, să fie deschisă cooperării cu „terţe ţări”, şi să-şi aleagă „nivelul de ambiţie şi obiective la care aspiră în relaţia cu UE”.

Documentul prevede sprijin pentru rezolvarea conflictelor din ţările-partenere, iar într-una din anexele lui se menţionează continuarea asistenţei pentru construirea gazoductului Ungheni-Chişinău.

Este pomenită de asemenea posibilitatea „armonizării” taxelor de roaming în telefonia mobilă între ţările partenere şi cele din UE şi înfiinţarea unei şcoli a Parteneriatului Estic pentru copiii şi tinerii talentaţi din cele şase ţări.

În Parteneriatul Estic sunt cuprinse Armenia, Azerbaidjan, R. Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina.

Sursa:jurnal.md