CMAN a lansat un ultim semnal de alarmă către Timofti: Poziţia intransigentă trebuie menţinută pentru a nu permite mafiei să pună mâna pe toate instituţiile statului
Consiliul Marii Adunări Naţionale a lansat un apel către preşedintele Nicolae Timofti. Astfel, reprezentaţii mişcării protestatare îl îndeamnă pe Timofti să menţină poziţia intransigentă faţă de presiunile din ultimele zile.
Preşedintele Consiliul Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, îi solicită şefului statului să aibă un dialog direct cu poporul, să consulte societatea civilă activă şi în aşa mod să învestească un cabinet de miniştri capabil să contribuie la depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare şi la implementarea revendicărilor populare.
În context, secretarul Consiliului, Chiril Moţpan a anunţat că un grup de veterani vor manifesta în faţa Preşedinţiei pentru a nu permite ca Nicolae Timofti să fie impus să semneze decretul privind desemnarea oligarhului Plahotniuc în funcţia de premier.
Textul integral al apelului lansat de CMAN:
Domnule Preşedinte,
Republica Moldova traversează una dintre cele mai cumplite perioade din istoria sa. Ţara noastră este sugrumată de sărăcie, de corupţie endemică şi de un regim oligarhic criminal ce le amplifică de la o zi la alta prin intermediul instituţiilor captive ale statului, a mass-media monopolizate.
Contrar legii, acestea sunt preocupate de protejarea regimului de furia poporului prin fabricarea de dosare penale şi prin linşaj de tot soiul a oponenţilor politici şi activiştilor civici, prin terorizarea şi intoxicarea mediatică, pe banii furaţi din vistieria statului, a populaţiei pauperizate de-a binelea.
Prin acţiunile sale de ameninţare şi şantaj exercitate prin intermediul procuraturii asupra prim-ministrului, a unor miniştri şi deputaţi, a şefilor instituţiilor de reglementare şi, cel mai grav, asupra oamenilor justiţiei, inclusiv celei constituţionale, regimul criminal a reuşit să-i transforme în ostaticii săi, iar odată cu ei să ia în captivitate şi statul.
Ameninţările la adresa preşedinţiei în tentativa capului mafiei, naşul Plahotniuc, de a se instala cu orice preţ în funcţia de prim-ministru, urmată de înlăturarea preşedintelui şi preluarea atribuţiilor acestuia de către finul Candu, fac parte dintr-un scenariu bine regizat de instaurare pe termen lung a unei dictaturi criminale, pe mâinile căreia ar ajunge arsenalul armatei şi al ministerului de interne.
Ştim că în cei aproape patru ani de mandat aţi fost un preşedinte anemic, nu aţi reacţionat în mod constituţional atunci când drepturile şi interesele cetăţenilor erau încălcate în mod flagrant, când securitatea ţării, inclusiv cea economică era pusă în pericol prin devalizarea băncilor şi concesionarea aeroportului.
Aţi ignorat revendicările legitime ale poporului Moldovei, sfidând şi iniţiativei noastre de a iniţia un dialog privind implementarea lor etapizată.
Aproape de fiecare dată aţi ales să satisfaceţi interesele meschine ale lui Plahotniuc şi acoliţilor săi care au capturat statul, au deturnat cursul european, au blocat cu desăvârşire reformele, au furat zeci de miliarde din bugetul de stat şi rezervele naţionale, au acaparat fluxurile financiare, au atentat la proprietatea privată, libertatea fizică, de exprimare şi informare a cetăţenilor ţării.
Acum, în cel de-al doisprezecelea ceas aţi refuzat să semnaţi decretul privind numirea criminalului politic Plahotniuc la funcţia de premier, lucru pe care îl sprijinim împreună cu sutele de mii de protestatari.
Considerăm că o asemenea poziţie intransigentă trebuie menţinută pentru a nu permite mafiei criminale să pună mâna pe toate instituţiile statului urmând să instaureze o dictatură sângeroasă.
Constituţia Republicii Moldova stabileşte doar consultarea fracţiunilor parlamentare ale partidelor în exercitarea prerogativei prezidenţiale de desemnare a primului-ministru, pornind de la premiza ca acestea sunt reprezentative, au suportul majorităţii cetăţenilor ţării.
În forul legislativ suprem se află astăzi partidele compromise, implicate în gravele crime ale ultimilor ani, ce cumulează împreună suportul unei infime minorităţi, contrar art. 60 al Constituţiei.
Iată de ce vă solicităm să purcedeţi şi la un dialog direct cu poporul, să consultaţi societatea civilă activă şi să desemnaţi în funcţia de prim-ministru, în mod transparent, o persoană integră, profesionistă care să-şi selecteze, fără imixtiunea politicului discreditat şi delegitimizat, un cabinet de miniştri capabil să contribuie la depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare şi implementarea revendicărilor populare.
Dacă acest demers al şefului statului nu va fi acceptat, considerăm că dizolvarea parlamentului şi numirea alegerilor anticipate ar constitui soluţia cea mai eficientă pentru scoaterea definitivă a ţări din captivitatea criminalilor, pentru demararea adevăratelor reforme, pentru combaterea sărăciei şi eradicarea corupţiei.
Domnule Preşedinte, apelul nostru nu este o tentativă de a vă elogia gestul firesc pe care ar fi trebuit să-l facă orice şef al statului cu responsabilitate şi aplecare spre năzuinţele poporului.
Este mai degrabă un ultim semnal de alarmă că dacă lucrurile nu se schimbă radical în ţara noastră, dacă mafia criminală nu va fi pusă la punct de instituţiile abilitate ale statului, inclusiv cea prezidenţială, poporul Moldovei va fi în drept să-şi exercite suveranitatea în mod direct şi nemijlocit.
Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale,
Andrei Năstase
Chişinău, 18 decembrie 2015