CNN, despre jaful de la băncile din Moldova: Cum să furi un miliard de dolari în trei zile

Imagine implicită

Shor si PlahotniucJaful de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank continuă să şocheze presa internaţională. „Un om de afaceri în vârstă de 28 de ani este acuzat de furtul unui miliard de dolari de la bănci din Republica Moldova timp de trei zile. Suma dispărută într-un mod misterios în noiembrie 2014 reprezintă echivalentul a 12% din PIB-ul Moldovei”, scrie CNN, portalul celei mai importante televiziuni de ştiri din lume.

Banca centrală din săracul stat ex-sovietic a fost atât de nedumerită de fraudă încât a angajat compania de audit Kroll pentru a investiga acest caz. Kroll a depistat că omul de afaceri Ilan Shor a fost creierul din spatele fraudei de proporţii, dar raportul companiei nu a fost publicat imediat, comentează CNN.

Shor este unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară şi este căsătorit cu un star pop din Rusia. Tatăl său a acumulat o mare parte din averea familiei din primele magazine duty-free din Moldova. Preşedintele Parlamentului a publicat raportul confidenţial de la Kroll după ce mii de oameni au protestat la Chişinău la începutul acestei luni. Shor a emis presei o declaraţie prin care a negat orice acuzaţie.

Potrivit raportului, Shor şi asociaţii săi au lucrat împreună în 2012 pentru a cumpăra un pachet de control la cele trei bănci din Republica Moldova şi apoi, treptat, au crescut lichiditatea băncilor printr-o serie de tranzacţii cu entităţi străine. Ulterior, cele trei bănci au acordat credite de milioane de dolari companiilor controlate de Shor.

Astfel, au dispărut peste 767 de milioane de dolari în doar trei zile. Banca Naţională estimează că pierderile totale ar putea ajunge la 1 miliard de dolari. O mare parte din aceşti bani a fost transferată la companii off-shore. O parte din bani a fost apoi depusă în conturi bancare din Letonia pe numele mai multor cetăţeni străini.

BNM a acordat celor trei bănci un împrumut de 870 de milioane de dolari, pentru a menţine economia pe linia de plutire, aşa cum a justificat conducerea băncii centrale.

Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, unde fenomenul corupţiei este o problemă pe larg răspândită. Banca Mondială a subliniat că acest jaf ameninţă să destabilizeze întreaga economie.

Potrivit Kroll, au fost distruse rapoarte importante de la cele trei bănci. Auditorii de la Kroll au recomandat o investigaţie completă pentru a identifica alţi potenţiali beneficiari şi pentru a recupera fondurile.

Ilan Shor a fost acuzat de corupţie şi pus sub arest la domiciliu, conchide CNN.

Despre jaful de miliarde de la băncile din Moldova, dar şi despre protestele de amploare de la Chişinău faţă de abuzurile guvernării au scris un număr impunător de instituţii de presă din străinătate, începând cu Washington Post, Al Jazeera, Le Monde, Stratfor, Fox News, Radio Free Europe, The Economic Times, Kyivpost, etc.

Sursa:jurnal.md