Colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului, împiedicată de un primar PD-ist din Peresecina

Imagine implicită

referendum peresecinaProcesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului republican de revizuire a Constituţiei este în toi şi se desfăşoară în pofida piedicilor care apar în unele localităţi.

Astfel, în dimineaţa zilei de ieri, primarul satului Peresecina, raionul Orhei, care este din partea PD, a interzis iniţial amplasarea unui cort, spun membrii grupului de iniţiativă. Acuzaţia este respinsă de primar, care afirmă că a fost vorba despre o neînţelegere.
Până la urmă, punctul de colectare a semnăturilor pentru plebiscit a fost deschis.

Mai mulţi locuitori ai satului Peresecina spun că primarul NICOLAE BUZU le-a interzis să amplaseze punctul de colectare a semnăturilor pentru referendum, chiar dacă ei au anunţat autorităţile locale despre acest lucru.

Primarul satului Peresecina a declarat că la mijloc a fost o neînţelegere. Nicolae Buzu afirmă că, iniţial, el a crezut că membrii grupului de iniţiativă urmau să-i îndemne pe localnici să semneze pentru desfăşurarea alegerilor anticipate, iar el este împotriva acestora.

După ce conflictul a fost aplanat, punctul de colectare a semnăturilor a fost deschis. În aproximativ trei ore, aici au venit peste 300 de oameni care susţin iniţiativa. Ei au spus că vor un preşedinte integru, care să apere interesele poporului, nu ale deputaţilor.

Până în prezent, în ţară, au fost instalate 20 de centre de colectare a semnăturilor. Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii au cerut ca imunitatea parlamentară să fie limitată. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie încă aproximativ două luni pentru a le colecta.