Colectarea semnăturilor pentru referendum, sabotată de primari PD; Oamenii sunt speriaţi cu „mahinaţii” bancare

Imagine implicită

referendum daUnii aleşi locali din partea PD încearcă să pună beţe în roate procesului de colectare a semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului. Dovada este un anunţ semnat de administraţia primăriei din satul Vîprova, Orhei.

Oamenilor li se cere să nu participe la colectarea semnăturilor, fiind avertizaţi că datele personale din buletin pot fi utilizate în alte scopuri precum „mahinaţii bancare şi fiscale, credite, impozite”.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, afirmă că astfel de încercări de sabotare a referendumului, prin dezinformarea populaţiei, trebuie sancţionate.

volanta pd„Despre ce democraţie vorbim, când slugile lui Plahotniuc sabotează un referendum perfect legitim? Pentru tot felul de regizori de cartier care vor să bage beţe în roate, reamintim că legea prevede, de fapt, că inclusiv autorităţile locale sunt „OBLIGATE să sprijine comisiile pentru efectuarea referendumului în exercitarea împuternicirilor lor, să le furnizeze informaţiile şi materialele necesare”. De asemenea, art. 9 din aceeaşi lege, subliniază că, în esenţă, cei care împiedică în vreun fel (în acest caz, dezinformare şi înşelăciune) desfăşurarea legală a referendumului, poartă răspunderea stabilită de legislaţie. Dacă vă consideraţi mai presus de lege doar pentru că sunteţi, la moment, sub aripa lui Plahotniuc, vă înşelaţi amarnic, a declarat Andrei Năstase.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie cel mult trei luni pentru a le colecta.

Sursa:jurnal.md