holocaustAstăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 27 ianuarie este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului, după ce a fost adoptată Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut drept consecință uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

În România, Ziua Holocaustului este marcată la 9 octombrie, fiind instituită pentru prima dată în 2004 printr-o hotărîre de Guvern la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel și a Federației Comunităților Evreiești din România. În 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România. Pe o suprafață de 2.894 m.p. din domeniul public al Capitalei au fost ridicate cinci construcții: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Țiganilor și Coloana. Inițiativa realizării monumentului a aparținut Ministerului Culturii și Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului din România și a consultărilor cu reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comisiei Wiesel și ai supraviețuitorilor Holocaustului.

Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu  în luna iunie a aceluiași an.

(228 accesari)