Comisarul european pentru Comerţ, la Chişinău: Suntem îngrijoraţi de sectorul bancar; Vinovaţii de fraudă trebuie deferiţi justiţiei
Uniunea Europeană este îngrijorată de problemele din sectorul bancar al Republicii Moldova. Autorităţile de la Chişinău trebuie să se asigure că investigaţiile jafului de miliarde de la cele trei bănci vor avea o finalitate, iar cei care au admis fraudele să fie pedepsiţi.
Declaraţiile au fost făcute la Chişinău de către Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu premierul Valeriu Streleţ.
„Avem îngrijorări legate de sectorul bancar, este important ca investigaţiile legate de fraudă să continue şi vinovaţii să fie deferiţi justiţiei. E important să fie creat mediu de afaceri sănătos, să se lupte cu corupţia”, a declarat Cecilia Malmström.
Solicitată să comenteze conturarea în Parlamentul de la Chişinău a unei eventuale coaliţii de stânga şi situaţia în care Moldova s-ar putea trezi în câteva zile fără un Guvern, oficialul european a punctat că va fi decizia deputaţilor moldoveni. Comisarul a adăugat însă că Uniunea Europeană va continua să susţină Republica Moldova, dacă direcţia aleasă va fi una corectă.
„Nu este treaba Comisiei să-şi exprime opinia în legătură cu ce se întâmplă în Parlamentul Republicii Moldova şi cum procedează aleşii cetăţenilor. Vom continua să cooperăm cu Moldova dacă lucrurile vor evolua în direcţia corectă”, a conchis Cecilia Malmström.
Referindu-se la zvonurile privind un eventual pericol ca Republica Moldova să rămână fără regimul liberalizat de vize, comisarul european a precizat că nu există asemenea intenţii.
„Nu am primit niciun avertisment de la partenerii europeni”, a comentat şi premierul Valeriu Streleţ.
Şeful Guvernului de la Chişinău a ţinut să mulţumească oficialului european pentru susţinerea constantă, adăugând că odată cu implementarea Acordului de Asociere şi al celui de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, UE a devenit partenerul principal de comerţ al Republicii Moldova.
„Exporturile în statele europene reprezintă 62% din volumul total. Constatăm că avem un potenţial foarte bun de creştere pentru viitor, fapt care depinde de corectitudinea şi viteza cu care ne vom face lecţiile pe acasă. Sperăm să putem exporta carne de pasăre şi ouă în 2016. Apreciem că suntem susţinuţi constant de UE”, a declarat Valeriu Streleţ.
„Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător oferă Republicii Moldova multe posibilităţi, dar continuarea reformelor de către autorităţile de la Chişinău va oferi şi mai multe oportunităţi cetăţenilor moldoveni. Aplicarea DCFTA denotă o tendinţă pozitivă, dar există încă mult potenţial nevalorificat în exportul produselor moldoveneşti pe piaţa UE”, a menţionat Cecilia Malmström.
Precizăm că Cecilia Malmström se află într-o vizită de două zile la Chişinău. Oficialul european a avut întrevederi cu şeful statului şi preşedintele Parlamentului. Discuţiile s-au axat pe stadiul reformelor şi necesitatea continuării acestora în vederea avansării agendei europene.