downloadPrim-vicepremierul și ministrul economiei trebuie eliberat din funcții.

Din cauza ambițiilor personale, apartenenței politice, prostiei profesionale, incapacității mentale, interesului meschin, indiferenței totale față de cetățeni ale unor indivizi foarte dubioși și controversați din guvern, care văd funcția publică ca un sac cu bani pentru ei, în perioada anilor 2009-2015, Moldova a pierdut, granturi, ajutoare și suport financiar, acordate de UE și diferite țări, în sumă de peste 1 miliard și 200 milioane euro sau echivalentul a 22 miliarde 320 milioane lei.

Bonitatea pământului în Republica este cea mai mare din lume.

Câțiva ani la rând particip la diferite forumuri internaționale, în care se abordează problema foamei pe globul pământesc. La 10 martie 2014 Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a organizat la Ulan-Bator (Mongolia) conferința regională privind siguranța alimentară. În cadrul acestei conferințe s-a avertizat despre amenințările unui risc grav de penurie (insuficiență) alimentară, care ar putea trece în tulburări sociale și războaie civile.

Pentru ca să se evite așa riscuri producția de alimente la nivel mondial trebuie să crească cu 60% în următorii ani.

Anul 2014 a fost declarat Anul Internaţional al Fermei de Familie.

În prezent țările în curs de dezvoltare, din care face parte și Republica Moldova, se confruntă cu cea mai mare provocare, deoarece sectorul agrar are nevoie de o creștere a culturilor cu minimum 77% în următorii 3-5 ani.

În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, în Moldova aproape 55 la sută din populație se confruntă cu subnutriția, 4/5 sau 80% din bătrâni sunt afectați din cauza malnutriției, iar fiecare al treilea din aceștia duce foame, unul din 4 copii se alimentează numai o dată pe zi.

Toate acestea în condițiile când oligarhii de la putere își permit salarii de zeci și sute de mii de lei, fură din gura bătrânilor, își permit să-și cumpere avioane proprii și să dețină câte 5-10 automobile de lux, să-și construiască câte 5-10 case și palate și așa mai departe.

Statul Israil în cea mai mare parte a sa este situat pe piatră, într-o zonă climaterică extrem de secetoasă, cu pustii și fără apă potabilă, cu pământ nearabil. Însă moldovenii importă din această țară roșii, castraveți, varză și tot felul de legume. Așa exemple găsim mai multe.

Este o situația paradoxală. Cu pământ de cea mai înaltă bonitate de pe globul pământesc, moldovenii se alimentează din țari pustiite de secetă.

Ce se întâmplă cu națiunea asta și de ce nu ne putem măcar autoalimenta, dacă nu putem exporta?

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova sute și miliarde de EUR, pentru ca guvernanții să elaboreze politici, căi și programe de lichidare a sărăciei, pentru creșterea bunăstării, dezvoltarea sectorului agrar, creștere economică, etc.

Însă în prezent, bătălia pentru toate aceste ajutoare se dă pe viață și pe moarte de către cei de la putere, în special între cei din PLR, PD și PLDM.

Sectorul agrar din Moldova este sortit spre pieire din cauza atitudinii unor persoane din guvern.

Agricultura Moldovei are nevoie de cel puțin 4 miliarde euro ca să fie reanimată. UE și organismele financiare internaționale fac tot posibilul ca să susțină economia agrară din Moldova, dezvoltarea prelucrării terenurilor agrare, cultivarea legumelor, fructelor, grânelor, etc., dezvoltarea zootehniei și sfera de procesare a acestora. Anual acordă moldovenilor sume considerabile pentru această destinație, însă unii guvernanți preferă să acționeze după principiul:

Dacă nu mie, atunci nimănui.

Așa acțiuni se observă tot mai des din partea unor demnitari din Guvernul Moldovei în frunte cu vicepreședintele PD Lazăr. De 3 ani se discută Strategia Națională de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În sfârșit în luna martie a fost unanim votată de guvern.

După ce aceasta a fost votată, acel Lazăr, ministru economiei, care a votat această strategie, a refuzat s-o semneze. Toți membrii guvernului au semnat-o, dar el nu vrea și basta. Adoptarea acestei strategii era unica condiție înaintată moldovenilor pentru ca să primească bani pe degeaba.

Însă din cauza prostiei, impotenței profesionale și interesului personal și politic a unor demnitari, agricultura Moldovei riscă să se distrugă în continuare, cetățenii vor lasă pământurile pârloagă și vor pleca la muncă peste hotare pentru ca să-și hrănească copii și părinții.

Este mult mai ușor să acaparezi, banii trimiși de peste hotare rudelor din Moldova, prin cursul de schimb foarte ieftin și prețurile la produsele alimentare de 2-3 ori mai mari ca în Europa, decât să dezvolți sectorul agrar și să creezi locuri de muncă. Asta fac oligarhii apropiați lui Lazăr că la altceva nu-i duce mintea.

Apropo Lazăr are și o explicație, de ce nu semnează această strategie, care toți au semnat-o înafara lui.

El a făcut o scrisoare adresată lui Leancă, deja după ce strategia a fost votată în unanimitate, în care își expune punctul de vedere prin care argumentează că este prea mult pentru agricultură.

În această scrisoare el propune ca suma de 68 milioane de euro (1,30 miliarde lei) să fie împărțită în 3 părți, în care presupun, peste 80% din această sumă să fie distribuită altor structuri și ministere cum ar fi Ministerul Dezvoltării Regionale si Construcţiilor. Acest, minister dar și alte structuri la care visează Lazăr, aparțin partidului Democrat, prim-vicepreședinte al cărui este el.

Cei pasă acestui individ de soarta agriculturii din Moldova. El mai bine pleacă în concediu. Agricultorii cum au răbdat așa și vor mai răbda, dacă vor să câștige și ei un os din partea PD.

De ce acest ministru procedează așa?

Structurile impuse de Lazăr la suma (treuca) de 68 milioane euro aparțin Partidului Democrat.

Acest ministru n-a auzit sau se face că nu știe că, suma de 68 milioane euro (1,30 miliarde lei) este meritul strict al UE, propusă de UE în cadrul unui proiect propus Moldovei de UE, cu specificare strict spre creșterea mentenanței în agricultură. Însă structurile care la împinge Lazăr în acest grant, primesc alte granturi de sute de milioane de euro anual. Asta nu-i ajunge acestui partid, dorește să mai hoțească și să ”hăpănească” de unde este posibil și imposibil.

Deci, cum s-au furat până acum sute de milioane și miliarde de euro, din granturile acordate Moldovei, prin firmele intermediare ale reprezentanților unui partid de oligarhi, se dorește ca și această sumă de bani destinată agricultorilor să fie furată de același partid.

!!!Pentru informație.

Se poate presupune că există interesul personal sau scopuri egoiste. Lazăr refuză să semneze acest document pentru că vrea ca o parte din milioanele destinate agricultorilor să fie distribuită firmelor pe care le gestionează familia sa. Cum ar fi de exemplu, Societatea cu Răspundere Limitată “Business Intelligent Service”, care în prezent încasează o buna parte din alte 27 de milioane de dolari pentru că oferă consultanţă agricultorilor în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială (http://www.jurnal.md/ro/news/rm-risca-sa-piarda-fonduri-europene-in-suma-de-68-de-milioane-de-euro-1168700/).

Sunt de părere că acțiunile, care s-au soldat cu pierderea de către moldoveni a unui ajutor gratuit de 700,0 milioane lei de anul trecut și 1 miliard 350 milioane lei anul acesta de la Uniunea Europeană, din cauza ambițiilor meschine a lui Lazăr, se pot califica ca crimă contra propriului popor, bine organizată și premeditată de un singur partid.

Pentru aceasta Prim-ministru Iurie Leancă este obligat să pună în acțiune pârghiile care le are la dispoziție ca să demită acest ministru al economiei, care practic se face complice și vinovat de toată situația economică degradantă și cea socială la limita de jos și să fie predat justiției, care aparține tot PD și este angajată în procesele de captivare totală a Moldovei sub lozinca integrării europene.

Declarațiile colegilor de partid (PD) se contrazic în permanență și iau în râs populația.

Pe când ministra Buliga anunță cu mare fast că va lichida sărăcia și pensiile moldovenilor se vor majora anual aproximativ cu 11 lei și 50 de bani, ministrul Lazăr provoacă creșteri de prețuri de câteva ori în anii următori la alimentele cu care populația încearcă să supraviețuiască.

Așa combate guvernul sărăcia și foamea despre care Organizația Mondială a Alimentelor și Agriculturii avertizează.

Oare cât poate un partid să fure și să jefuiască, să organizeze atacuri raider la bănci, companii de asigurări, întreprinderi de stat, să acapareze întreprinderile de stat, să deposedeze populația de averi și remitențe, să pună la pușcărie oameni nevinovați și să elibereze bandiți?

Cât va mai tolera populația această înjosire și umilință?

Va sosi timpul ca populația va veni cu coasele și furcile sa-i scoată din cabinetele sale din guvern pe așa indivizi și să-și facă linșaj.

sursa: costandachi.eu

(219 accesari)