„Compromisul mafiotic” Plahotniuc-Dodon va izola Moldova şi o va duce spre dictatură
Parlamentul European va decide săptămâna aceasta, la reuniunea de la Strasbourg, dacă îşi va delega reprezentanţi la discuţiile cu reprezentanţii Comisiei şi ai Consiliului UE, pe tema acordării ajutorului de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.
Europarlamentarul PPE, Siegfried Mureşan, raportor al Comisiei pe Bugete în acest dosar, a comunicat pentru Report.md că acordarea banilor va fi condiţionată: „Condiţionalităţile se referă la combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, a statului de drept, dar şi la respectarea standardelor democratice”, a spus Mureşan.
Din punct de vedere tehnic, aceasta înseamnă că raportul final şi votul în Parlamentul European ar putea fi amânat până cel puţin după vacanţa parlamentarilor, iar asupra deciziei s-ar putea reveni abia în septembrie.
Surse din Parlamentul European spun iniţiativa de amânare a unei decizii ar fi susţinută de PPE şi ALDE. Mai mult, pe culoarele Parlamentului European se discută despre un audit al banilor acordaţi de UE pentru implementarea reformelor din justiţia moldovenească.
Cele 100 de milioane de euro sunt destinate pentru asigurarea sustenabilităţii economiei Republicii Moldova şi ar fi trebuit viraţi în trei tranşe.
Europarlamentarii au decis să revină asupra deciziei de acordare a banilor după ce, la 5 mai, Parlamentul de la Chişinău a votat comasarea proiectului votului uninominal propus de oligarhul Vlad Plahotniuc, coordonator al coaliţiei de guvernare şi lider al PDM, cu cel al preşedintelui Igor Dodon prin care de propune implementarea sistemului electoral mixt. Decizia politicienilor a generat proteste la Chişinău.
La 3 mai, anticipând votul din Legislativul de la Chişinău, PPE şi ALDE au difuzat o declaraţie comună prin care avertizau guvernarea controlată de PDM despre riscul sistării finanţării Republicii Moldova din cauza derapajelor de la normele democratice.
Semnalele europenilor vin în contextul în care la 22 şi 23 mai, la Chişinău, urmează să aibă loc reuniunea interparlamentară Republica Moldova – UE. Potrivit unor surse, autorităţilor moldovene li se va cere cu text deschis în cadrul acestei reuniuni să renunţe la tentativele de sugrumare a democraţiei.
Săptămâna trecută, după ce a sesizat că la nivel internaţional şi local există o puternică rezistenţă în ceea ce priveşte schimbarea actualului sistem electoral, şeful PDM – oligarhul Vlad Plahotniuc, a făcut o declaraţie din care reieşea că ar putea ignora semnalele partenerilor europeni. În ziua în care un grup de experţi ai Comisiei de la Veneţia îşi încheia misiunea în Republica Moldova, Plahotniuc a declarat că „nu o să vină nimeni să interzică Moldovei să-şi schimbe sistemul electoral (…) Comisia de la Veneţia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-şi stabili sistemul electoral. Deci, nu va impune nimic Moldovei”.
Liderii opoziţiei proeuropene de la Chişinău, Andrei Năstase (liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr) şi Maia Sandu (lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate), au atenţionat reprezentanţii Comisiei de la Veneţia asupra riscului instaurării unei dictaturi în Republica Moldova.
„Tentativa lui Plahotniuc de a se salva politic şi penal cu sprijinul lui Dodon şi de a scufunda ţara în întunericul dictaturii poate fi curmată. Şi o vom curma. Doar să fim uniţi!”, a menţionat Andrei Năstase după întâlnirea cu experţii Comisiei de la Veneţia. Potrivit lui, relaţia Plahotniuc-Dodon pe care o vedem nu se numeşte „consens”, ci „compriomis mafiotic”. „Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină preşedinte – acum este rândul lui Dodon să-l ajute pe Plahotniuc. Sondajele arată că PDM ar lua cel mult 4% la parlamentare. De aceea s-au gândit să schimbe sistemul electoral şi să facă posibilă fraudarea alegerilor”, a declarat Maia Sandu. Potrivit ei, „situaţia PDM şi a lui Plahotniuc, este dramatică, pentru că pierderea puterii înseamnă şi pierderea libertăţii lui şi averilor căpătate ilegal”.
Sursa:jurnal.md