Comunicat al Misterului de Interne al Republicii Moldova

Imagine implicită

În data de 19 august 2018, Mișcarea de Rezistență Națională a organizat mai multe acțiuni de protest și de informare a cetățenilor cu privire la manifestația de amploare din 26 august de la Chișinău. La Hâncești și Călărași acestea s-au desfășurat fără careva incidente.

Rergretăm și ne cerem scuze pentru colega noastră polițistă,  care, din exces de zel, a comis uz de fals și s-a dat drept o persoană angajată la un portal de știri din țară. Salutăm operativitatea cu care aceasta a fost deconspirată de către membrii Comitetului de Rezistență Națională de la Hâncești.

Acțiunea de protest de la Ialoveni, preconizată pentru ora 13, urma să fie zădărnicită de un grup de indivizi rău-famați, mulți dintre ei în stare de ebrietate avansată sau aflați sub influența substanțelor psihotrope.

Chiar de la începutul protestului, aceștia au fost deosebit de agresivi, au atacat câțiva reprezentanți ai presei, inclusiv pe jurnalistul Nicolae Josan. În urma unor acțiuni cu caracter operativ a fost identificat unul dintre agresorii jurnalistului, acesta fiind Mihail Chianu, antreprenor din Rezeni.

Un comportament similar a avut și consilierul Sergiu Purcică de la Partidul Democrat, unul dintre coordonatorul acțiunilor violente, ajutat de Andrei Batereanu,membru al Consiliului Național al PD și Vasile Iacubov, persoană neangajată în câmpul muncii, instigator-meseriaș.

 

O deosebită agresivitate au manifestat câțiva minori și adolescenți aduși de către reprezentanții Partidului Democrat. Aceștia au tăiat firul de la boxele de asigurare acustică, fumau în locuri nepermise, înjurau și scandau scabrozități. Înainte de începerea acțiunii propriu-zise, aceștia au fost serviți cu bere și alcool în barul din apropiere, iar unii dintre ei nu se puteau ține pe propriile picioare.

În timpul marșului organizat de Mișcarea de Rezistență Națională, unul dintre tineri a atacat cu brutalitate fizică protestatarii pașnici, i-a lovit, după care forțele de ordine l-au reținut pentru a fi identificat și dus în fața unui judecător cu propunerea de arestare preventivă. În scurt timp vom veni cu o precizare privind identitatea acestuia.

De asemenea, a fost documentat faptul atacării protestatarilor mișcării de Rezistență Națională cu diferite obiecte periculoase, care erau aruncate de către năimiții PD.

Printre cei prezenți în tabăra coordonată de Partidul Democrat se aflau bugetari care pe parcursul evenimentului au fost pasivi, nu au strigat lozinci obscene, practic au făcut doar figurație. Din surse operative cunoaștem că aceștia au fost obligați și șantajați să participe la zădărnicirea manifestației pașnice a Mișcării de Rezistență Națională. Unii dintre ei au trecut de partea MRN, alții, cu mult înainte de terminarea acțiunii, au plecat acasă.

Atragem atenția că Misterul de Interne al Republicii Moldova va asigura caracterul pașnic al marelui protest din 26 august, nu va permite unor elemente oligarhice să destabilizeze situația, să organizeze provocări și violențe. Informăm autorii acestui scenariu, că dispunem de înregistrarea întâlnirii din 31 iulie curent de la restaurantul din satul Gura-Bâcului, unde au participat reprezentanți ai structurilor de forță din Republica Moldova și Transnistria. De asemenea, cunoaștem despre intenția forțelor oligarhice de a aduce la protest așa-ziși milițieni de la Tiraspol și Dubăsari, de a deghiza elemente paramilitare în rândurile poliției legitime. Suntem determinați să curmăm aceste acte nesăbuite și ilegale.

Misterul de Interne, ca instituție fundamentală a statului nu mai poate tolera imixtiunea în activitatea sa de către Plahotniuc, Botnari, Zubic, Mejinskii și alți slujbași ai statului paralel și declară că de acum încolo se va conduce doar de lege și de interesele legitime ale cetățenilor, iar pe 26 august va fi de partea poporului, nu a uzurpatorului.

Chișinău, 20 august 2018