Conacul lui Plahotniuc din Franţa

Imagine implicită
foto: Grigore Petrenco/Facebook

foto: Grigore Petrenco/Facebook

Plahotniuc şi-a ascuns averea. Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, deține o casă de toată frumuseţea, peste hotare, pe malul lacului Geneva, pe care nu a indicat-o însă, în declaraţia sa de avere pe vremea când era parlamentar.

Cel puţin asta susţine deputatul PCRM, Grigore Petrenco, care spune că a filmat locuinţa oligarhului situată în oraşul Sciez din Franţa. Parlamentarul le cere instituţiilor de drept să-l tragă la răspundere penală pe Vladimir Plahotniuc pentru fals în acte.

În imaginile prezentate de deputatul Grigore Petrenco, apare o casă cu două nivele și trei garaje care potrivit deputatului ar aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. Locuinţa este amplasată într-un cartier rezidenţial, situat la doar câţiva kilometri distanţă de oraşul Geneva din Elveţia.

Grigore Petrenco spune că acest conac ar aparţine soției lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu, a cărui nume este inscripţionat pe cutia poştală de la poarta luxoasei vile.

Şi cum casa nu este indicată în declarațiile de avere pe care oligarhul le-a făcut în perioada în care era deputat, Petrenco declară că aceasta este una dintre proprietăţile pe care Plahotniuc le-ar fi ascuns, iar Comisia Naţională de Integritate, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Contactat de Jurnal TV, Serviciul de presă al Procuraturii Generale a declarat că informația trebuie să fie verificată mai întâi de CNI.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei spun că vor verifica repetat averea fostului deputat PD, dacă vor fi sesizați.

Strătilă precizează, însă, că CNI nu are împuterniciri de a verifica averile demnitarilor deţinute peste hotare. Casa din Franţa nu este singura locuinţă pe care Plahotniuc nu a indicat-o în declaraţia de avere.

Anterior, publicaţia „Adevărul” a scris că omul de afaceri ar avea o casă luxoasă şi în cartierul rezidenţial din Pipera, lângă Bucureşti. Această informaţie a fost însă negată de Plahotniuc.

Potrivit unui clasament realizat în 2010 de publicaţia americană Forbes, Vladimir Plahotniuc, ar avea o avere de două miliarde de dolari.

Conform declarației sale de avere pentru anul 2012, vicepreședintele Partidului Democrat are în proprietate două apartamente, dintre care unul de peste o mie de metri pătraţi, patru garaje, trei mașini şi patru conturi bancare unde păstrează peste un milion de lei şi 170 de mii de dolari.

În declaraţie Plahotniuc menționează că ar deține o singură afacere, 90 la sută din acțiunile „Prime Management SRL”, care i-a adus în 2012 venituri de 15 milioane de lei.

În presă s-au publicat mai multe investigații jurnalistice privind schemele utilizate de oligarh pentru înregistrarea proprietăților sale în zone offshore. Este vorba despre mai multe posturi de televiziune, hoteluri, restaurante, un avion și altele.

Controversatul om de afaceri a fost monitorizat o perioadă de Interpol pentru legături cu gruparea mafiotă rusă Solnțevskaya, iar în 2012 Curtea de Justiție de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora Plahotniuc este beneficiarul atacurilor raider produse în Moldova în anii 2010 și 2011.

sursa: jurnal.md