Conceptul de reformare a Procuraturii a fost scos de sub masă și făcut public
Ministerul Justiției și Procuratura Generală au propus pentru dezbateri conceptul de reformare a Procuraturii. După cum informează Ministerul Justiției, documentul propune revizuirea procedurii de numire a procurorului general și a procurorilor, pentru a exclude influenţa politică.
Totodată acesta face referință și la bugetul PG. Sursele din bugetul centralizat se vor repartiza în funcţie de volumul de muncă al fiecărei procuraturi, numărul de procurori, complexitatea dosarelor aflate în gestiune etc.
Conceptul de reformare a Procuraturii presupune o metodologie nouă de numire a procurorilor. Astfel, numărul total de procurori, funcţionari şi personal tehnic în sistemul organelor Procuraturii se va stabili prin hotărârea Parlamentului, iar modul de distribuire a acestui personal va fi decis de procurorul general. Gradele de clasificare urmează a fi excluse, concomitent cu creşterea remunerării procurorilor. Salariul procurorilor va depinde de funcția deținută.
Mai mult decît atît, Procuratura Militară va fi desființată, iar gradele militare vor fi și ele excluse. Procurorii nu vor purta uniformă militară, ci mantie, care va fi purtată doar în şedinţele de judecată.
Amintim că într-una din edițiile emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi a subliniat că pentru reformarea Procuraturii nu este nevoie de mare investiție și nici mare expertiză, dar de voință politică. Și jurnalistul Vasile Năstase a precizat că reformarea PG trebuie făcută de oameni profesioniști care cunosc sistemul, care au experiență și au făcut urmăriri penale. În aceeași ordine de idei, fostul viceministru al Justiției, Gheorghe Susarenco constată că locul Procuraturii este în puterea judecătorească, iar rolul acesteia este de a supraveghea, dar nu să fie „bîta politicului”.