Condiţiile PLDM pentru a participa la învestirea Guvernului: Un premier neafiliat politic şi un speaker fără relaţii cu Plahotniuc
PLDM a înaintat PD-ului trei condiţii pentru a participa la procesul de formare şi învestire a noului cabinet de miniştri. Acestea au fost prezentate cu puţin timp în urmă de către vicepreşedintele partidului, Valeriu Streleţ, în cadrul unui briefing.
„Instituţiile de drept şi sistemul judecătoresc să fie scoase din subordonarea partinico-oligarhică, în vederea neadmiterii influenţării acestora de către grupări de interese şi folosirea lor pe post de bâte politice. Guvernul să activeze fără încorsetări stabilite în acordurile unor alianţe, iar prim-ministrul să fie neafiliat politic şi să aibă ultimul cuvânt la numirea şi demiterea membrilor Guvernului. Randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurat de un preşedinte al Parlamentului, faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv”, a declarat Valeriu Streleţ.
„Aceste trei prevederi reflectă principalele revendicări ale oamenilor care au protestat în ţară. Aşteptăm să vedem dacă PD înţelege gravitatea situaţiei, înţelege aceste revendicări şi doreşte să prezinte propria viziune”, a adăugat vicepreşedintele PLDM.
Valeriu Streleţ a mai spus că democraţii au eşuat în negocierile privind formarea unei noi alianţe, în lipsa PLDM, pe care le-a anunţat cu mult fast, şi i-a acuzat că promovează traseismul politic.
„PD poartă întreaga responsabilitate pentru criza prin care trece RM. Prin votul comun pentru demisia guvernului, democraţii şi-au asumat conştient lichidarea AIE3. După 20 de zile de la demiterea Guvernului, în pofida declaraţiilor triumfaliste, PD a eşuat nu doar în atingerea acestui obiectiv, dar şi în crearea unei platforme de negociere. PD promovează o retorică agresivă prin care încurajează traseismul politic, promovând şantajul şi presiunea”, a spus Streleţ.
Vicepreşedintele PLDM a adăugat că procesele, care au afectat clasa politică, produc efecte şi asupra mass-media, având în rezultat o concentrare excesivă de resurse mediatice sub auspiciile liderilor formali şi reali ai partidelor politice
„Aceasta îşi găseşte confirmarea oficială după ieşirea din umbră a unei părţi din proprietarii reali ai mijloacelor mass-media înregistrate în Republica Moldova. PLDM consideră inadmisibilă perpetuarea în continuare a acestei situaţii, care afectează grav egalitatea de şanse în competiţia politică. Considerăm că în acest sens se impune aplicarea unor abordări şi atitudini total diferite faţă de procesul politic din partea tuturor celor care mai pretindem că reprezentăm interesele cetăţenilor şi că suntem preocupaţi de soluţionarea gravelor probleme cu care se confruntă ţara. Nu mai poate fi tolerat şi „ascuns sub preş” sistemul autoritar şi corupt care ţine în captivitate instituţiile statului. Acesta urmează a fi urgent demontat, iar în locul ei trebuie edificat un nou sistem, care să funcţioneze exclusiv în baza principiilor autentice ale statului de drept şi doar în interesul cetăţenilor”, se mai spune în declaraţia PLDM.
Sursa:jurnal.md