Consecinţele votării sistemului mixt: PPE cere revizuirea Acordului de Asociere UE-RM; „E o ruşine că majoritatea parlamentară a ales autoritarismul în defavoarea democraţiei”

Imagine implicită

Primele reacţii din exterior după votarea sistemului mixt nu s-au lăsat mult aşteptate. Partidul Popular European, cel mai mare şi mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, critică dur evenimentele de astăzi din Parlamentul de la Chişinău şi condamnă modul în care guvernarea a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia. 

În aceste condiţii, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanţare pentru ţara noastră şi să reevalueze Acordul de Asociere UE-RM.

„Este o ruşine că majoritatea parlamentară a ales pentru cetăţenii săi autoritarismul în defavoarea democraţiei, corupţia în locul transparenţei şi haosul în locul statului de drept. Este foarte regretabil faptul că 74 de deputaţi au ales să consolideze autocraţia PD şi PSRM, cu liderul lor Plahotniuc, în loc să apere interesele poporului”, a declarat preşedintele PPE, Joseph Daul.

„Comisia de la Veneţia a avut o recomandare clară de a nu fi schimbat sistemul electoral. Ca de obicei, PD a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia şi preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari preocupări ale noii legi electorale nu au fost abordate, iar riscurile pe care le presupune nu au fost omise”, a adăugat liderul PPE.

Joseph Daul atrage atenţia că noua lege electorală a fost adoptată într-o manieră grăbită şi opacă, fără a fi implicată opoziţia, dar şi cea mai mare parte din societatea civilă. Preocupările legate de finanţarea partidelor, influenţa mediulu de business asupra politicienilor, delimitarea circumscripţiilor electorale, reprezentarea echitabilă a minorităţilor şi a diasporei, precum şi pragul ridicat sunt doar câteva dintre riscurile care nu au fost abordate, a accentuat preşedintele PPE.

„Având în vedere situaţia gravă şi ignorarea completă de către PD şi PSRM a recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi cerinţele UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanţare şi să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova”, conchide  Joseph Daul.

Sursa:jurnal.md