Consilierul lui Merkel vine astăzi în Republica Moldova

Imagine implicită

merkel si altiiConsilierul pe politică externă şi de securitate al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, vine astăzi într-o vizită în Republica Moldova. Christoph Heusgen urmează să aibă întrevederi cu liderii PLDM, PL şi PD, în contextul situaţiei politice din Republica Moldova.

Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal de surse din cadrul PL. Este deja a doua oară când oficiali europeni încearcă să promoveze ideea formării unei coaliţii proeuropene în Republica Moldova. Deocamdată nu se ştie exact programul vizitei lui Christoph Heusgen la Chişinău.

Acum două săptămâni, la negocierile dintre cele trei partide a asistat o delegaţie europeană formată din preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein.

Atunci, potrivit unor surse din cadrul negocierilor, oficialii europeni s-au declarat împotriva unei eventuale coaliţii de guvernare cu PCRM. Chiar şi aşa PLDM şi PD au exclus PL de la guvernare şi au format Alianţa Politică pentru o Moldovă Europeană.

Liderii PLDM şi PD au negat, însă, că ar fi avut vreo înţelegere cu PCRM, chiar dacă deputaţii comunişti au votat candidatul coaliţiei pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar comuniştii s-au ales cu un fotoliu de vicepreşedinte al legislativului.

Formarea alianţei PD-PLDM a fost deja taxată de europeni, care au declarat că „este o veste foarte proastă” şi că „s-a preferat o alianţă cu comuniştii”. Totodată, oficiali din UE au spus că PD a denunţat înţelegerea de la Aeroport, privind formarea unei coaliţii PLDM-PD-PL şi aducerea unui procuror european în RM şi au dat de înţeles că formarea actualei coaliţii de guvernare pune în pericol cursul european al Republicii Moldova.

Pe 28 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă candidat la funcţia de premier. Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

PCRM a condiţionat votarea Guvernului cu un proiect privind „consolidarea neutralităţii Republicii Moldova” şi „celebrarea în anul 2015 a aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului”.

Sursa:jurnal.md