Consiliul de Presă și ambasadele străine, sesizate după o nouă manipulare difuzată de canalele lui Plahotniuc

Imagine implicită

Posturile de televiziune controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc continuă să manipuleze și să denatureze informațiile, inducându-și grav în eroare telespectatorii.

Cea mai recentă manipulare a fost tirajată în ultimele zile la Prime TV și Publika TV, care au difuzat în buletinele de știri informații false, făcând uz de materiale trucate.

În aceste materiale este vizat jurnalistul Vasile Năstase, care a adresat o sesizare Consiliului de Presă, dar și reprezentanțelor diplomatice de la noi din țară.

PUBLICAȚIA PERIODICĂ GLASUL NAȚIUNII Chișinău, strada 31 august nr.15

 Către: Consiliul de presă din Republica Noldova Posturile TV Publika, Prime

Copia: Delegația UE Ambasada SUA Ambasada Germaniei Ambasada Franței

SESIZARE

Începând cu data de 11 august 2018, Prime TV si Publika TV au difuzat în buletinele de știri informații manipulatorii, false, făcând uz de materiale trucate, în care sunt vizat personal.

Prima abatere a acestora e că nu am fost solicitat pentru a veni cu o reacție la cele enunțate.

Cel mai grav însă e că posturile lui Plahotniuc au denaturat realitatea, au difuzat în mod manipulatoriu imagini trucate, mi-au imputat lucruri pe care nu le-am declarat!

În fapt, în calitate de cetățean român am participat în data de 10 august la un protest al Diasporei organizat la București. Împreună cu alți concetățeni, am ajuns în Piața Victoriei la ora 20.30 de unde am înregistrat un filmuleț, postat în jurul orei 21.00 pe Facebook.

În momentul în care s-a produs acest filmuleț, nu era vorba de niciun fel de incidente tragice, jandarmii încă nu începuseră dispersarea în forță a protestatarilor pașnici.

Impresionat de chipurile oamenilor, de atmosfera ce predomina în jurul nostru, am spus, literalmente, următoarele: “Am ajuns acum cu mai mai mulți concetateni de-ai nostri la Bucuresti, aici lângă guvernul Romaniei, într-o fantastică atmosferă de protest, în Piața Victoriei, unde e o mulțime impresionantă de tineri. Oameni din diaspora, din București și Timișoara, din toate colțurile Romaniei, au venit să-și apere justitia, demnitatea, democrația și viitorul. Este extraordinar ce se vede aici. Vreau ca o asemenea manifestatie să avem la 26 august si la noi, la Chișinău. Să demonstrăm cu toții împreună că dorim să trăim într-o țară cu justiție, cu legi drepte și să avem un viitor. Iată de ce am venit aici, iată de ce am făcut acest drum lung pentru a fi împreună cu frații noștri de la București.” Se aud aplauze. Începe scandarea DEMISIA!, DEMISIA!, DEMISIA!

Acțiunea de dispersare a protestatarilor a început însă mai târziu, în jurul orei 23. Despre asta a scris presa română.

Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.

Cu toate acestea, canalele lui Plahotniuc au suprapus imagini de după ora 23, arătând intervenția jandarmilor în Piața Victoriei și făcând trimitere, fără a cita punctual, la declarația pe care am făcut-o cu câteva ore mai înainte, când situația din perimetrul protestului era calmă și pașnică. Astfel, consumatorului de programe i s-a indus în mod manipulatoriu ideea că mi-aș dori ca protestul din 26 august de la Chișinău să fie violent, lucru care totalmente nu corespunde realității.

Solicit Consiliului de presă să examineze sesizarea noastră pentru a demasca falsul, manipularea și trucajul comise de posturile TV din holdingul oligarhului Plahotniuc.

De asemenea, cer de la Prime și Publika o dezmințire oficială și dreptul la replică în condițiile legislației în vigoare.

Cu respect, Vasile Năstase, Redactor-șef Glasul națiunii