Consiliul Marii Adunări Naţionale, despre împrumutul acordat de România: „O gură de aer pentru actuala guvernare”

Imagine implicită

orasul demnitatii 22 septembrie 2015Consiliul Marii Adunări Naţionale face apel către preşedintele României, Klaus Iohannis, să monitorizeze transparenţa cu care vor fi cheltuite cele 150 de milioane de euro acordate cu împrumut Guvernului de la Chişinău.
Succesul parcursului european al Republicii Moldova depinde de susţinerea constatată a tuturor partenerilor externi, a menţionat vicepreşedintele Consiliului, Valentin Dolganiuc, subliniind aici inclusiv aportul României. Însă împrumutul de 150 de milioane de euro ridică multe semne de întrebare, a menţionat acesta.

„S-ar părea că împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de către Guvernul României este unul frăţesc, însă nu există nici o garanţie că aceşti bani nu vor fi furaţi ca şi împrumuturile şi granturile acordate de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Acest împrumut nu este altceva decât o bulă de aer pentru clasa politico-oligarhică şi îndepărtează doar ziua înlăturării ei de la putere. Cel mai trist este că rambursarea acestui împrumut va fi pusă pe umerii populaţiei”, a subliniat Valentin Dolganiuc.

„În aceste condiţii, Consiliul Marii Adunări Naţionale se adresează preşedintelui României, altor autorităţi abilitate ale statului român să supravegheze corectitudinea utilizării resurselor financiare acordate pentru a exclude orice abuz sau delapidare din partea autorităţilor Republicii Moldova”, a continuat în context Valentin Dolganiuc.

Totodată, Consiliul Marii Adunări Naţionale mai precizează că clasa politică de pe ambele maluri ale Prutului exploatează cinic situaţia dramatică la care a fost adusă populaţia Republicii Moldova drept rezultat al furtului miliardului de dolari şi a acaparării instituţiilor statului de către oligarhi.

„Concreşterea crimei transfrontaliere s-a produs şi cel mai elocvent exemplu este întâlnirea de la Chişinău a prim-ministrului român, Victor Ponta, cu vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc”, a notat Valentin Dolganiuc.

Protestele în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor continua şi în următoarele zile. Pentru vineri la ora 15:00 este programată o manifestare de protest la care sunt invitaţi toţi pensionarii, iar duminică, acţiuni similare vor fi organizate nu doar în Chişinău, ci şi în teritoriu.
Sursa:jurnal.md