Consiliul Marii Adunări Naţionale organizează un nou PROTEST de amploare la Chişinău

Imagine implicită

Revendicările protestatarilor, IGNORATE de postul public de televiziune: „Le dăm timp până vineri, în caz contrar duminica viitoare ieşim la un nou protest” // VIDEO, FOTO

Conducerea postului public de televiziune nu a oferit nici până la această oră un răspuns la solicitarea protestatarilor de a acorda opoziţiei reale timpi de antenă cel puţin o dată pe săptămână.

În consecinţă, oamenii au decis să ofere un termen limită până vineri, iar dacă răspunsul conducerii Moldova 1 va lipsi, duminica viitoare va fi organizat un nou protest la sediul televiziunii publice.

„Ştiam că la GBC este nesimţire, dar nu ştiam că un jurnalist este atât de nesimţit. Această Ecaterina StrataN a ajuns în fruntea televiziunii publice prin fraudă. Plahotniuc a avut grijă să cumpere voturile. Dacă s-ar fi dat în direct mitingul nostru, era deja un pas înainte”, a declarat preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Le dăm timp până vineri şi dacă nu avem răspuns, urmează duminica viitoare să ne revedem aici echipaţi, pregătiţi cu apă şi mâncare”, a spus şi lidera PAS, Maia Sandu.

Între timp, liderii celor două partide au anunţat că vor merge la Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, la Ambasada SUA, precum şi la reprezentanţele partenerilor de dezvoltare ai ţării noastre pentru a informa oficialii străini despre derapajele guvernării de la Chişinău, inclusiv despre reţinerea protestatarilor.

16:46

Update

Protestatari REŢINUŢI pentru 72 de ore: „Facem apel către instituţiile internaţionale să monitorizeze acest caz”

Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că unii protestatari au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Este vorba de persoanele care asigurau orgaizarea tehnică a protestului. De asemenea, a fost sechestrat şi microbuzul care transporta boxele.

„Avem o informaţie că băieţii care au asigurat sonorizarea pe parcursul protestului au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Facem apel către instituţiile internaţionale să monitorizeze acest caz”, a declarat liderul Platformei DA.

„Ceea ce face Plahotniuc este grav. Niciun regim de pe lumea asta nu a scăpat. Unul dintre cei reţinuţi este Ion Matasevici care a stat închis pentru nimic pe 24 aprilie. Astăzi puteam fi oricine în locul lui dacă eram la volanul acelui microbuz”, a mai spus Andrei Năstase.

16:00

Update

Indivizi în civil, printre poliţiştii dislocaţi în faţa sediului TRM; Andrei Năstase: „Până la proba contrarie, vom considera că aceştia fac parte din structurile paramilitare ale lui Plahotniuc”

Mai mulţi indivizi în civil au fost observaţi printre poliţiştii dislocaţi în faţa sediului televiziunii publice, unde în acest moment continuă protestul organizat de Consiliul Marii Adunări Naţionale.

„În faţa noastră, printre poliţişti sunt oameni îmbrăcaţi în civil. Noi nu ştim cine sunt. Cerem ca în faţa liniei să fie poliţişti îmbrăcaţi în uniforme”, a declarat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, care i-a cerut şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari, ca aceştia să se legitimeze dacă sunt poliţişti.

„Până la proba contrarie, vom considera că în faţa noastră stau nişte bandiţi, care fac parte din structurile paramilitare al criminalului nr. 1 Plahotniuc”, a spus Andrei Năstase.

15:28

Update

Moldova 1 ignoră protestul organizat de Consiliul Marii Adunări Naţionale; Protestatarii strigă „Emisie în DIRECT” şi cer DEMISIA şefei postului public de televiziune

„EMISIE ÎN DIRECT!” şi „ACUM” – asta scandează în acest moment protestatarii din faţa sediului postului public de televiziune. Şi asta după ce şefa Moldova 1, Ecaterina Stratan, a menţionat în faţa mulţimii că postul public a avut astăzi doar o transmisie live din faţa Parlamentului. Ulterior însă postul public a ignorat marşul de amploare de pe străzile capitalei, dar şi protestul din faţa sediului Teleradio-Moldova.

„Live-ul pe care l-aţi început la Parlament trebuia să continue şi acum. Atât timp cât continuă protestul oamenilor, cei care contribuie la salariile lor grase, atât timp trebuie să avem dreptul la dreapta informare. Nu plecăm până nu obţinem emisie în direct”, a spus Andrei Năstase.

Totodată, şefa Moldova 1 nu a putut promite opoziţiei antioligarhice oferirea timpilor de antenă la postul public de televiziune cel puţin o dată pe săptămână. „Nu eu decid, este consiliul…”, a spus Stratan care, huiduită de protestatari, a plecat din faţa mulţimii. Deocamdată, solicitarea este ignorată de conducerea Moldova 1, care a pus pe post emisiunea „Natura în Obiectiv”.

15:13

Update

Protestatarii au ajuns la sediul TRM şi cer conducerii companiei să iasă în faţa mulţimii; Două femei au avut de suferit după ce poliţiştii au pulverizat spray

Protestatarii au ajuns la sediul postului public de televiziune. Oamenii cer conducerii Moldova 1 să iasă în faţa mulţimii pentru a promite opoziţiei antioligarhice oferirea timpului de antenă la postul public de televiziune cel puţin o dată pe săptămână.

„Televiziunea publică activează din banii noştri. Noi avem dreptul ca şi guvernarea să ne adresăm cetăţenilor. Cerem conducerii să vină aici şi să ne facă o promisiune publică precum că reprezentanţii opoziţiei reale care se bucură de sprijin real să poate avea acces la televiziunea publică cel puţin o dată pe săptămână”, a declarat preşedinta PAS Maia Sandu.

„Cerem ca cei care conduc astăzi televiziunea publică să iasă şi să avem o discuţie civilizată. Să-şi asume un angajament că opoziţia reală va avea timpi de antenă”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

În urma unor altercaţii dintre protestatari şi cordonul de poliţişti, două femei au avut de suferit după ce poliţiştii au pulverizat spray.

13:53

Update

Marş de AMPLOARE pe străzile din Chişinău: Protestatarii au pornit spre sediul Teleradio-Moldova

Din scuarul Parlamentului, mulţimea a pornit în marş spre sediul instituţiei publice Teleradio-Moldova.

Protestatarii vor picheta postul public care deşi este plătit din bani publici, „slujeşte criminalii de la guvernare, îngrădind accesul opoziţiei la dezbaterile televizate”, spun organizatorii manifestaţiei.

13:48

Update

REZOLUŢIA protestului din 17 septembrie: ANULAREA sistemului mixt şi aplicarea de către UE a sancţiunilor pentru Plahotniuc şi Dodon

Protestatarii au adoptat o rezoluţie prin care cer abrogarea de urgenţă a legii cu privire la schimbarea sistemului electoral. Totodată, oamenii au cerut demonopolizarea pieţii mediatice şi oferirea timpului de antenă la postul public de televiziune cel puţin o dată pe săptămână.

Rezoluţia mai cere publicarea celui de-al doilea raport Kroll. Totodată, cetăţenii au cerut aplicarea sancţiunilor individuale pentru Plahotniuc şi Dodon, ca principalii responsabili de derapajele antidemocratice şi instaurarea dictaturii în RM, precum şi îngheţarea tuturor fondurilor pe care aceştia le deţin pe teritoriul UE sau le controlează.

Rezoluţia a fost adoptată unanim de către cei prezenţi la protest.

13:42

Update

Maia Sandu şi Andrei Năstase, primiţi cu aplauze de protestatari: „Regimul a transformat ţara într-o enclavă a sărăciei, a corupţiei, o zonă gri în care ei huzuresc”

Liderii partidelor antioligarhice, Maia Sandu şi Andrei Năstase, a fost primiţi cu aplauze de protestatari. Preşedinta PAS şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr au îndemnat oamenii să nu cedeze.

Maia Sandu: „PD a uzurpat puterea în Republica Moldova şi a împărţit-o cu Dodon. Planurile lor nu se sfârşesc aici. Au făcut un târg, au decis cum să împartă puterea la următoarele alegeri parlamentare fără să ţină cont de votul nostru. Lor le place la guvernare. Guvernarea lor pentru noi e sărăcie, migraţie, deznădejde. Partidul care îşi zice „democrat” ucide democraţia în fiecare zi. A subordonat toate instituţiile de stat. Toate deciziile se iau la GBC. Nu-mi amintesc ca în Constituţie să fie amintit de GBC. Această guvernare încearcă să ne sperie, să ne facă să renunţăm la luptă. Acest partid care îşi zice „european” a ignorat toate recomandările structurilor europene şi a schimbat sistemul electoral pentru a se menţine la putere. Igor Dodon a promis în campanie să lupte împotriva oligarhilor,  pentru independenţa justiţiei, dar  acum pe faţă promovează interezele Kremlinului şi face jocurile lui Plahotniuc. Astăzi mergem la televiziunea naţională ca să-i amintim că e publică, dar nu de buzunar a oligarhilor. Aşa, unul câte unul, ne vom căpăta toate drepturile. Cauza noastră este una dreaptă, de aceea suntem puternici. Suntem sprijiniţi de partenerii de dezvoltare şi de diasporă”.

Andrei Năstase: „Am fost întrebat de mai multe televiziuni câţi oameni participă la protest. Le-am spus că sunt oamenii cei mai buni. Oamenii din RM sunt de o rară calitate. Am cutreierat lumea, peste tot sunt oameni buni, dar ca la noi nu sunt nicăieri. Am fost ieri la Puhăceni, sunt oameni foarte buni, dar există multă lume dezinformată. Trăim într-un mediu nociv. Minciuna domneşte. Noi suntem oamenii demnităţii, adevărului, vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri. Ce-au făcut din ţara noastră? O enclavă a sărăciei, a corupţiei, o zonă gri în care ei huzuresc. Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul. Vom adopta o rezoluţie care neapărat va ajunge la partenerii externi, prin care să le spunem că există aici o populaţie care suferă. Aici la capătul Europei nu ne permitem o zonă gri. Nu putem permite ca un regim separatist să fie întreţinut din banii noştri prin facturile la energia electrică. Soldaţii noştri sun umiliţi într-un hal fără de hal. Armata noastră este umilită de un proxenet şi un dodon. Au făcut corp comun. Noi cetăţenii cu demnitate trebuie să facem front comun împotriva lor. Nu pot să nu spun şi despre familia Magalu. Sunt multe familii din Moldova,  oameni nevinovaţi care au ales calea demnităţii.  În această situaţie se poate pomeni orice familie din RM. Acest regim ne cheamă la război. Nu le vom da satisfacţie. Mă închin în faţa familiilor care suportă această nedreptate. Va veni şi ziua adevărului”.

13:15

Update

Cătălin Josan şi Pasha Parfeni, în faţa protestatarilor: „Noi i-am angajat, noi îi dăm afară”

Tradiţional, alături de protestatari au fost interpreţii Cătălin Josan şi Pasha Parfeni care i-au îndemnat să fie curajoşi în lupta cu regimul.

„Ei sunt fricoşi, ei trebuie să se teamă de noi. Noi suntem mulţi, noi i-am angajat, noi putem să-i dăm afară. Într-o bună zi Moldova va ajunge o ţară adevărată, cu oameni care vor să trăiască aici cu copiii, cu nepoţii, nu pe Skype”, a spus Cătălin Josan.

„În Moldova mai este lume pentru care merită să luptăm. Mă închin în faţa lor, pentru că datorită lor noi nu plecăm”, a spus şi Pasha Parfeni.  Artistul a avut şi un apel către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să se implice şi să oprească ilegalităţile.

13:09

Update

Protest de amploare la Parlament; Alex Cozer: „Trebuie să rezistăm încă puţin, pentru că VICTORIA este aproape!”

„Plahotniuc, nu uita puşcăria-i casa ta, iar Dodon îl va urma!”, scandează mulţimea din faţa Parlamentului la îndemnul jurnalistului Alex Cozer, membru al Platformei DA.

„Au ajuns să ne persecute şi rudele, dar aşa cum am rezistat până acum, trebuie să rezistăm încă puţin, pentru că victora este aproape. Plahotniuc, acest criminal care a întrecut orice limită, oricum va ajunge acolo unde îi este locul, adică la puşcărie”, a menţionat Alex Cozer.

13:00

Update

Pensionarii şi fermierii, alături de protestatari: „Nu avem altă soluţie decât, pe cale democratică, să măturăm această guvernare care ne-a adus la un asemenea nivel de trai mizerabil”

Reprezentanţii mai multor segmente sociale susţin discursuri pe scena improvizată în faţa Parlamentului, acolo unde mii de oameni protestează faţă de acţiunile guvernării.

„Guvernanţii ar trebui să ne răspundă la o întrebare: de ce Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa? Răspunsul este scurt, pentru că este cea mai coruptă ţară din Europa. Trebuie să pornim de la noi, să luptăm cu cel mai mare viciu pe care îl avem: indiferenţa. Trebuie să explicăm oamenilor că nu avem altă soluţie decât, pe cale democratică, să măturăm această guvernare care ne-a adus la un asemenea nivel de trai mizerabil”, a declarat directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.

„Mă adresez primarilor, consilierilor: renunţaţi la această coaliţie monstruoasă care aduce prejudicii enorme din punct de verede economic, social şi cultural ţărişoarei noastre”, a adăugat Vasile Mîrzenco.

Preşedintele Uniunii Pensionarilor din Moldova, Victor Leancă, a anunţat protestatarii că guvernarea a ignorat toate sesizările cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele în etate.

„Concluzia este una singură: cei care astăzi se află la guvernare s-au întors cu spatele la noi. Nu au nevoie de suferinţele noastre. Singura scăpare este să ne consolidăm eforturile”, a spus Victor Leancă.

12:30

Update

PROTEST de amploare în faţa Parlamentului din Chişinău; Oamenii cer ANULAREA sistemului mixt, votat abuziv de tandemul PD-PSRM

„Noi nu cedăm!”, „Să vă fie frică ţara se ridică!”. Sunt câteva dintre lozincile sacandate în aceste moment în faţa Parlamentului de la Chişinău. Mii de cetăţeni au răspuns la apelul Consiliului Marii Adunări Naţionale şi au ieşit la un nou protest de amploare faţă de acţiunile tandemului Plahotniuc-Dodon.

Oamenii cer anularea legii privind schimbarea sistemului electoral. Totodată, ei spun că nu au uitat de legea care a pus povara miliardului furat pe umerii cetăţenilor.Un nou protest faţă de schimbarea abuzivă a sistemului electoral este organizat la această oră la Chişinău.

Oamenii au ieşit la apelul Consiliului Marii Adunări Naţionale care atenţionează că regimul condus de Plahotniuc schimbă legislaţia după bunul plac, având grijă de perpetuarea la guvernare după alegerile parlamentare din 2018 şi evitarea pedepsei penalepentru crimele comise împotriva propriului popor

Manifestaţia de protest din scuarul Parlamentului va fi urmată de un marş în cadrul căruia rezoluţia adoptată la miting va fi depusă la reprezentanţa UE în RM. Ulterior, protestatarii vor picheta instituţia publică Teleradio-Moldova.

Precizăm că protestele au reînceput după ce majoritatea parlamentară controlată de PD a votat în mare grabă un proiect de lege care prevede trecerea la sistemul electoral mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ale partenerilor de dezvoltare şi ale forţelor de opoziţie