Constituția RM disponibilă pe telefon
Au vrut să creeze ceva util pentru societate și au introdus Constituția Republicii Moldova pe AppStore. Dan Ursu și partenerul său de proiect Vladimir Ioniță, prin voluntariat, au lansat aplicația în această lună cu forțele proprii. Acum Constituția RM poate fi vizualizată pe dispozitive iPhone, iar curînd va fi disponibilă și pe iPad și Android. Vă propunem în continuare un interviu cu realizatorul proiectului.
– De unde ideea de a crea o aplicație de acest gen?
D. U. Ideea aplicației este bazată pe actul de naștere a țării noastre. Constituția în sine fiind o extensie a declarației de independență pe care o am pe peretele din cameră.
Totodată aplicația este practic arhiplină cu imagini ale tricolorului. Cu și fără acvilă. Asta ne-a inspirat să creăm ceva pentru națiune. În plus, am vrut să creăm un produs mai calitativ, decît cele similare, care erau însă cu plată.
Este un program care rulează pe telefonul dumneavoastră și care conține textul Constituției Republicii Moldova, astfel încît, să nu fiți nevoiți nici să purtați cu dumneavoastră Constituția și să puteți căuta printre articolele ei instantaneu. Cu alte cuvinte este varianta electronică a constituției RM. Ah da, avantajul – nu aveți nevoie de o conexiune la internet pentru a o citi.
– De ce-ați avut nevoie pentru a implementa ideea?
D. U. Păi, este nevoie de un calculator capabil de virtualizare, cei interesați pot afla ce înseamnă acest lucru și de 100 de dolari americani. Pentru a obține dreptul de a plasa aplicația în magazinul virtual și firește, de multă dorință și cafea, aplicația fiind creată în afara orelor de lucru și facultate.
– Pentru a lansa proiectul vostru, au fost nevoie de resurse financiare, fiind studenți, cum ați făcut rost de ele?
D. U. La un moment dat, credeam că nu voi găsi 100 de dolari pentru a obține licența aplicației. Pentru un student, asta ar echivala cu 2 – 3 burse. Am început să muncesc pentru o companie locală. Creăm aplicații pentru operatorii de telefonie mobilă, dar nu numai. M-am angajat încă din timpul facultății. Și după cîteva luni de lucru s-au ivit și banii necesari. Lucrez din luna februarie. Fiind student al UTM, și mai ales la specialitatea Tehnologii Informaționale, Filiera anglofonă majoritatea companiilor ne primesc cu brațele deschise. Astfel că m-am putut angaja din anul III de facultate.
– Cît timp v-au luat pregătirile pînă la lansare?
D. U. Am început să o creăm din noiembrie 2012, dar am întîrziat pînă am lansat aplicația. 2 săptămîni am stat asiduu asupra programului și cîteva nopți nedormite. Studenții știu ce înseamnă asta.
– Cum poate fi utilizată această aplicație?
D. U. Poate fi utilizată de oricine care are un dispozitiv iPhone. În curînd va fi disponibilă și pentru posesorii de iPad și de telefoane Android. Desigur asta înseamnă că avem de muncit încă foarte mult la ea și e voluntariat. Așadar nu putem spune cînd se va întîmpla cu precizie.
Noi sperăm că o vor utiliza parlamentarii. Pentru că am văzut că majoritatea se folosesc de tablete. Să nu se înțeleagă că insinuez că n-ar cunoaște Constituția. Special pentru Dumnealor o păstrăm gratis.
– Să înțeleg că beneficiarii plătesc ?!
D. U. Nu. Concurenții noștri cer o sumă de 1$ pentru aplicație. Noi o oferim gratis, acum și întotdeauna. Ajutăm statul , modest, dar returnăm o parte din cheltuieli. Asta pentru că nouă, bugetarilor ni s-a achitat educația. Singura cerință este posesia unui dispozitiv iPhone.
– Apropo, cum ați promovat-o?
D. U. În afara orelor de lucru, am fost și am negociat crearea unei aplicații direct, fără o companie intermediară. Acesta a fost primul pas spre crearea unei companii. Acum aplicația este a 5-a în topul celor mai descărcate din Republica Moldova.
La început nici nu ne-am gîndit la promovare. Am lansat-o și prietenii ne-au felicitat și atît. În scurt timp a fost preluată și de ATIC și s-a propagat noutatea. Poate că nu e o realizare tehnică remarcabilă, dar spiritul antreprenorial merită încurajat, sub orice formă în special în Republica Moldova.
– Ați investit bani în această aplicație, s-ar părea că nu atît de mulți, dar după cum ai afirmat mai sus, la un moment dat nu aveați de unde să-i luați. Care este profitul vostru, cum vă remunerați munca?
D. U. Păi nu avem nici un profit. Este voluntariat în sensul clasic al cuvîntului. Alaltăieri un utilizator care nu știa cum să seteze limba aplicației ne-a și înjurat, dar avem satisfacția propriului proiect terminat și livrat utilizatorilor. Este o investiție pe termen lung care cu siguranță ne va oferi și venituri, dar mai tîrziu.
– La ce venituri vă așteptați?
D. U. Aplicația este și va fi tot timpul gratis, poate unele funcționalități vor fi cu plată. Sperăm să recuperăm măcar cei 100-150$ cheltuiți, dar pe de altă parte multe companii au aflat de noi, multe vor să ne angajeze și cred că asta e cea mai bună răsplată posibilă.
Îți mulțumesc.