Contraspionajul, în alertă maximă! Ruşii cumpără tot!

Imagine implicită

george-maior-300x231Ce-i drept, in Romania inca nu si-au facut aparitia deja celebrii „omuleti verzi”, cum sunt numiti agentii rusi apartinand unor trupe paramilitare de elita si a caror principala misiune este destabilizarea din interior a tarilor considerate potrivnice Moscovei. Si pentru ca tara noastra nu este nici Ucraina, nici Moldova, ci un stat membru cu drepturi depline al UE, strategii spionajului rusesc forteaza acum implementarea scenariului de succes din alte doua tari europene, Cehia si, mai ales, Ungaria.
Asa ca, dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete, contraspionajul romanesc a trecut in stare de alerta maxima, existand informatii ca Moscova a avizat punerea la dispozitie a unui buget de-a dreptul impresionant pentru ca agentii sai de influenta sa cumpere tot ce se poate cumpara in tara noastra. De la obiective industriale strategice si afaceri de succes ale unor intreprinzatori, pana la oameni cu functii importante sau fundatii si alte ONG-uri reprezentative ale societatii civile.
S-au identificat „tintele”
Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, in urma cu cateva luni, Serviciul Roman de Informatii a declansat, la cererea partenerilor americani, o ampla operatiune de identificare a spionilor rusi care isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii noastre.
Iar graba cu care s-a declansat aceasta actiune a contraspionajului romanesc se datoreaza, in primul rand, noii strategii adoptate de Moscova cu privire la destabilizarea tuturor statelor considerate potential inamice. Mai mult, informatiile primite erau la randul lor extrem de ingrijoratoare, indicand o triplare a numarului de agenti rusi dislocati in ultima vreme in Romania. Insa principala grija a structurilor de contraspionaj romanesc a fost nu identificarea acestor nou veniti, ci a veteranilor care actioneaza pe teritoriul tarii noastre la adapostul unor importante companii, unele chiar multinationale, care domina piata din Romania.
Bataie pe cetatenia romana
Iar reactualizarea bazei de date a aratat ca unii dintre suspectii care acum sunt onesti oameni de afaceri erau suspectati ca ar fi agenti rusi inca de pe vremea lui Ceausescu.
Mai mult chiar, au fost identificate si situatii de-a dreptul halucinante, in care respectivii „turisti” rusi din decembrie 1989 figureaza ca au fost raniti la Revolutie, in zona Televiziunii, si au primit ulterior atat certificate de revolutionari, cat si cetatenia romana! Ceea ce arata inca o data vulnerabilitatea sistemului in primii ani de dupa Revolutie, cand „agenturili straine” au penetrat cu prea mare usurinta diverse institutii romanesti, inclusiv serviciile secrete. Extrem de interesant este ca obtinerea cetateniei romane a reprezentat, mai ales dupa intrarea noastra in Uniunea Europeana, o adevarata obsesie pentru serviciul de spionaj extern al Federatiei Ruse, care, pe filiera moldoveneasca, a incercat constant sa-si faca rost de „cetateni europeni”.
Rezista Serviciile?
Ce-i drept, in ultimii ani SRI-ul a reusit o curatenie fara precedent in propria ograda, eliminandu-i pe capete pe ofiterii din vechea garda, suspectati de simpatii sau chiar legaturi primejdioase cu „colegii” rusi. Iar indeplinirea cu brio a acestei misiuni si explica, intr-o mare masura, sprijinul neconditionat de care se bucura din partea americanilor actuala echipa de conducere a principalului serviciu secret al tarii. Numai ca, in pragul inevitabilelor schimbari de dupa alegeri, asta daca nu cumva se va ajunge din nou la epurari politice de-a dreptul haotice, spionajul rus a declansat o ofensiva fara precedent. Pe de o parte, se zvoneste tot mai insistent ca vor fi readusi pe inalte functii de conducere „pensionarii” din sistem. Pe de alta parte, dincolo de functii, se pare ca agentii rusi au la dispozitie si bani, foarte multi bani, cu care sa cumpere bunavointa unor personalitati ale vietii publice romanesti. Iar in aceasta conjunctura, agravata de ceea ce se intampla la granitele Romaniei, principala intrebare care se pune este daca vor rezista sau nu serviciile secrete presiunilor tot mai mari ale „Noii Rusii” dorite de presedintele Vladimir Putin.
Pe sestache sau pe fata?
Un scenariu asemanator a fost folosit de catre Moscova si in penetrarea unor structuri vitale ale altor doua tari membre ale UE. Insa modalitatea in care au actionat in cele doua cazuri au fost total diferite. Astfel, in Cehia au cumparat, in cel mai mare secret, tot ce le-a iesit in fata ochilor, creand astfel adevarate imperii financiare controlate de diversi oligarhi, dar aflate sub controlul strict al serviciilor secrete de la Moscova. Iar pana se se dumireasca autoritatile cehe ce se intampla chiar sub nasul lor, celebra statiune Karlovy Vary, de exemplu, intrase in proportie de suta la suta in posesia „intreprinzatorilor” rusi. In schimb, in Ungaria, oamenii lui Putin nu s-au sfiit sa opereze pe fata, facand oferte de miliarde de euro, care au fost aprobate de catre demnitarii maghiari, in ciuda „urechelilor” tot mai fatise venite din partea occidentalilor. Insa, dupa modul in care au inceput sa acapareze tot mai multe obiective industriale sau sa sprijine carierele unor oameni politici sau tineri de valoare din toate domeniile, mai mult ca sigur ca, pentru Romania, spionajul rus a pregatit reteta din Cehia.
Sursa: enational.ro