Coordonatorul rezident al ONU: În RM există legături strânse între oligarhi şi elita politică; Într-un stat capturat este foarte dificil de avansat în reforme

Imagine implicită

dafina Ghercheva onuLegătura strânsă dintre oligarhi şi elita politică stagnează procesul de implementare a reformelor în Republica Moldova. Ţara noastră trebuie eliberată de corupţia endemică şi sistemică, însă acest lucru este imposibil în condiţiile unui stat capturat, în cele din urmă având de câştigat doar „persoana care dirijează de după culise”.

Declaraţiile aparţin Coordonatorului rezident al ONU, Dafina Gercheva, reprezentanta permanentă a PNUD pentru Republica Moldova. Oficialul european a accentuat că pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova este nevoie de voinţă politică.

„Cu părere de rău, stabilitatea politică este foarte fragilă. Noi avem un guvern de coaliţie şi atunci când sunt astfel de constelaţii ale forţelor politice, găsirea unui consens privind modul în care se luptă cu un astfel de fenomen, cum ar fi corupţia endemică şi sistemică, nu este atât de uşoară. Mai există şi altceva la fel de bine cunoscut – este vorba despre simbioza, dacă doriţi, sau legăturile strânse dintre oamenii de afaceri, oligarhi şi elita politică. Astfel, atunci când există acest fenomen de „stat capturat, este foarte dificil de avansat în reforme”, care în final aduc beneficii intereselor, persoanei care dirijează de după culise”, a declarat Dafina Gercheva în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Coordonatorul rezident al ONU a accentuat că, după semnarea Acordului de Asociere şi ratificarea acestuia, partenerii de dezvoltare constată o încetinire semnificativă a implementării prevederilor acestui acord şi a reformelor în general.

„Astfel, acest lucru poate să le creeze foarte mari îngrijorări partenerilor de dezvoltare, în special după aşa numitul „furt al secolului”, care a avut loc în noiembrie anul trecut, când un miliard de euro, pur şi simplu, a dispărut. (…) Dacă mă întrebaţi ce exact trebuie sa fie făcut, atunci răspunsul este foarte clar: noi trebuie să eliberăm ţara de corupţia endemică şi sistemică; trebuie să consolidăm administraţia publică; trebuie să implementăm reforma descentralizării; trebuie să asigurăm că există un mediu propice de afaceri, astfel încât investitorii străini să vină şi să investească în Republica Moldova; trebuie să schimbăm direcţia fenomenului de exod de creiere; să creăm condiţii plăcute pentru cetăţenii Republicii Moldova, ca aceştia să rămână aici, să lucreze aici şi să contribuie la dezvoltarea ţării lor”, a mai spus Dafina Gerceva.
Sursa:jurnal.md