CORINA FUSU: Suntem chiar atât de înapoiați și lipsiți de posibilități ca să facem emisiuni locale despre problemele cetățenilor noștri, despre cultura şi tradiţiile noastre?
„Articolul 11 al Codului Audiovizualului prevede că de la 1 ianuarie 2010 (iată, au trecut deja trei ani) cel puţin 80% din volumul serviciilor de programe ale radiodifuzorilor vor constitui producţie proprie autohtonă şi opere europene”, amintește deputata Corina Fusu, într-un interviu pentru ziarul Timpul.
Vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media face aceste declarații în contextul scrisorii expediate CCA-ului săptămâna trecută de către președintele comisiei de profil, Chiril Lucinschi. În scrisoare, Lucinschi cere CCA-ului să-și revadă decizia din decembrie 2012 prin care radiodifuzorii sunt obligați să producă zilnic 30 la sută de produs autohton.
Corina Fusu a expus atunci o opinie separată. Ea crede că doar instanța poate decide dacă o hotărâre a CCA este legală sau nu. „Poziția mea se bazează în exclusivitate pe ceea ce prevede Codul Audiovizualului. Potrivit art. 40, alin. 5 al acestui document, deciziile CCA pot fi contestate doar în instanţă de contencios administrativ de oricine care se consideră prejudiciat de acestea, nu în comisia parlamentară”, a spus Fusu pentru Timpul.
Deputata se arată indignată că timp de peste 20 de ani, situația în audiovizual nu s-a schimbat. „Spre marea noastră nenorocire, la începutul anilor ‘90, componenţa CCA de atunci a permis ca tot spaţiul informaţional din RM să fie, de fapt, poluat de posturi de radio şi televiziune preponderent în limba rusă. Membrii CCA spuneau că R. Moldova nu are suficient potențial tehnic și intelectual ca să poată produce emisiuni de calitate. Dar au trecut 20 de ani de atunci. Suntem chiar atât de înapoiați și lipsiți de posibilități ca să facem emisiuni locale despre problemele cetățenilor noștri, despre cultura şi tradiţiile noastre? Or, acum lupta nu se duce cu tancurile sau mitraliera, ci pe plan informațional. Iar aceste posturi străine poluează spaţiul informaţional al R. Moldova sau manipulează opinia publică”, declară Corina Fusu.
Liberala mai spune că CCA este o instituție autonomă și nimeni nu are dreptul să se implice în activitatea ei. Raportul dintre CCA și Parlament este clar descris în lege și anume: „Activitatea CCA este supravegheată de parlament prin dezbaterea raportului anual al Consiliului”. Prin urmare, scrisoarea expediată nu ar trebui să influențeze nicidecum decizia CCA din decembrie.