Corlăţean: Sperăm ca eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni să fie votată în PE în februarie

Imagine postare

Titus-Corlatean--Romanii-din-Italia-contribuie-cu-1-4--la-PIB-ul-tariiMinistrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Bruxelles, că România speră ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova să fie votat în plenul Parlamentului European înainte de sfârşitul lunii februarie.

„Există un sprijin politic clar al statelor membre ale UE şi din partea Comisiei şi a SEAE (Serviciul European de Acţiune Externă – n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate”, a declarat Titus Corlăţean, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Acesta a precizat că „vestea bună” este că LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. „Sperăm ca, înainte chiar de finalul lunii februarie plenul Parlamentului să se pronunţe (asupra proiectului – n.r.). Urmează după aceea o procedură simplifcată, nu va mai fi acel trialog şi, odată cu confirmarea poziţiei de către Consiliu după – sperăm – votul pozitiv masiv al PE, practic urmează procedura de publicare în Jurnalul Oficial al UE şi 20 de zile după publicarea în JO măsura intră în vigoare”, a spus şeful diplomaţiei.
Următorul plen al PE va avea loc între 24-27 februarie, la Strasbourg.

Corlăţean a subliniat că există „un interes politic declarat ca odată semnat Acordul de Asociere şi cu implementarea, interimară mai întâi, a Acordului de Liber Schimb Parlamentul R. Moldova să ratifice în timp util, în actualul mandat al Parlamentului de la Chişinău, aceste acorduri”.

„Dacă toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, în câteva luni cetăţenii R. Moldova vor putea să circule liberi în UE”, a mai spus el.

Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că a discutat cu omologul moldovean, Natalia Gherman, despre situaţia din Găgăuzia, unde au loc „conduite chiar provocatoare”.

„Există un sprijin politic foarte clar al UE pentru ca traseul european al R. Moldova să nu fie alterat de astfel de lucruri”, care se petrec „nu întâmplător”, a mai spus Corlăţean.

Sursa: realitatea.net