Corneliu CIUREA: PD încearcă în continuare să-l „înălbească” pe Vladimir Plahotniuc
Despre ultimele mișcări anunțate de Partidul Democrat, dar și despre viitoarele acțiuni politice ale partidelor din Moldova, am discutat cu expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea.
Ce semnificație politică au schimbările din Partidul Democrat? Mă refer la decizia lui Vladimir Plahotniuc de a renunța la mandatul de deputat și preluarea funcției de lider de fracțiune de către Marian Lupu.
C.C. După părerea mea, mișcarea Partidului Democrat este una reală, care poate fi interpretată în diferite feluri. Un mod de interpretare ar spune că PDM se pregătește de alegeri anticipate, deoarece această mișcare se face cu mult înaintea campaniei electorale oficiale din toamna anului viitor. O altă interpretare ar spune că liderii democrați demonstrează un atare dispreț față de forul deliberativ. Să-ți retragi doi membri din conducere și din Parlament și să-i trimiți în teritoriu este o recunoaștere că nu prea au cu ce se ocupa acești democrați în forul legislativ. Evident, prin asemenea gesturi mi se pare că arată disprețul față de ceea ce urmează să se întîmple în Parlament. Or, în Parlament există partide cu care PDM trebuie să continue să lucreze pentru a menține Coaliția.
Aceste schimbări ar schimba imaginea Partidului Democrat?
C.C. Imaginea partidului depinde foarte mult de imaginea lui Plahotniuc, care deocamdată este compromisă. Mă așteptam ca Plahotniuc să fie cumva detașat de partid, astfel încît partidul să aibă o viață autonomă, neinfluențată de umbra lui, dar vedem că PDM-ul merge pe altă formulă. Îl păstrează pe Plahotniuc în garnitură, dar încearcă în continuare să-l înălbească puțin. Această strategie de înălbire a imaginii lui Plahotniuc consider că va eșua, întrucît are foarte mulți dușmani și mai ales că situația lui este una cu adevărat dubioasă.
Faptul că Plahotniuc va întreprinde mai multe vizite de lucru în teritoriu va aduce mai multe voturi partidului?
C.C. Plahotniuc prin declarațiile și comportamentul său a arătat foarte clar că mizează mai mult pe banii lui și mai puțin a pus accentul pe prezența lui în teritoriu. Construirea acestor rețele ipotetice de magazine sociale necesită cheltuieli mari și acesta este un alt mod de a corupe alegătorii. Dacă asta este strategia principală a Partidului Democrat, atunci este aceeași formă de corupție, doar că manifestată altfel. În rest, Plahotniuc n-o să se întîlnească cu oamenii, ci cu membrii de partid și nu cred că asta va aduce voturi Partidului Democrat. Această ieșire este inexplicabilă și singura concluzie care poate fi trasă este că liderii democrați s-au plictisit în Parlament și nu au cu ce se ocupa.
Cum credeți că va răspunde PLDM la această mobilizare a PDM-ului?
C.C. Nu cred că PLDM trebuie să reacționeze pentru că aceste acțiuni cu siguranță nu sunt îndreptate în mod expres împotriva Partidului Liberal Democrat, ci mai degrabă ar fi o strategie internă a democraților. Ar fi o prostie din partea liberal – democraților să se antreneze într-o competiție cu un om, care probabil este cel mai bogat din Republica Moldova. Nu cred că PLDM are suficiente resurse financiare pentru a organiza paralel, de exemplu, construcția acelor magazine sociale. Și-apoi PLDM are mai puțin de pierdut de pe urma crizei politice. Și el este în descreștere de imagine, dar nu se află la limita de a nu trece pragul electoral. PLDM ar trebui să se ocupe în continuare de guvernare, așa cum a făcut-o pînă acum.
Pînă la următoarele alegeri a rămas un an și o lună. Ne putem aștepta ca acestea să aibă loc mai devreme?
C.C. Există această probabilitate. Chiar și această mișcare a lui Plahotniuc ar genera cumva asta. Faptul că în luna octombrie intră în campania electorală și Plahotniuc împreună cu Diacov sunt dispuși să se deplaseze în teritoriu, demonstrează că sunt pregătiți în orice moment de a declanșa alegeri anticipate.