Corupţia, cel mai mare pericol pentru securitatea naţională a Republicii Moldova

Imagine postare

mita-bani-catuse-catanaVicepreședintele american, Joe Biden, aflat miercuri într-o vizită la București, a lansat un puternic mesaj împotriva corupției, declarând că acest fenomen este cel mai mare pericol pentru securitatea națională a unei țări.

Nu este primul apel din partea unor oficiali americani, care s-au pronunţat tranşant împotriva corupţiei, care persistă şi este politică de stat în fostele republici sovietice. Şi dacă unii se prefac a nu înţelege, Biden, aflat la Bucureşti a transmis acest mesaj nu doar oficialilor români, ci şi celor de la Chişinău. De fapt, a şi menţionat de câteva ori despre Chişinău şi Republica Moldova.

Ucraina este la un pas de colaps în primul rând din cauza corupţiei

Ce se întâmplă de aproximativ jumătate de an în ţara vecină, cunoaştem cu toţii, din care cauză nu voi stărui prea mult la acest subiect. Cât de coruptă a fost fosta administraţie de la Kiev, nici acest lucru nu e străin nimănui. Averile de miliarde ale lui Ianukovici, Pşonka şi altor foşti oficiali de rang înalt de la Kiev, sunt probe concludente ale putreziciunii sistemului şi corupţiei de care era grav bolnav regimul Ianukovici.

Ceea ce însă mulţi nu cunosc, sau poate nu au apucat încă să-şi dea seama, este faptul că Ucraina se află în situaţia dezastruoasă în primul rând din cauza corupţiei. Ianukovici avea prostul obicei de a sta cu fundul în două bărci, cum de fapt o fac şi Leancă, Filat, Plahotniuc şi majoritatea celorlalţi de la Chişinău.

Ucraina era la un pas de a semna Acordul de Asociere, dar din cauza că Germania s-a opus ca UE să ofere lui Ianukovici un ajutor financiar cu multe zerouri, ceea ce ar fi ajutat economia Ucrainei, sau cel puţin, formal, banii trebuiau să meargă în bugetul sărăcit al ţării vecine, Ianukovici şi-a amintit de bunul său prieten de la Kremlin. De fapt, acesta a şi avertizat UE, că dacă nu primeşte banii, Ucraina se va reorienta spre Rusia. Ceea ce însă Ianukovici nu ştia, sau a neglijat intenţionat, este faptul că, cu UE nu merg astfel de situaţii de şantaj şi situaţii de genul, îmi dai bani, mă cumperi şi voi fi cu tine, cum se practică în spaţiul ex-sovietic.

În rezultat, Ianukovici a mers la Putin, căruia i s-a vândut şi a încercat să vândă şi întreaga Ucraină. Doar că a făcut o greşeală gravă. A uitat că ucrainenii l-au mai dat odată jos, tot din nedorinţa şi frica că acesta va oferi Ucraina pe tavă lui Putin. Ce a urmat, am văzut şi vedem cu toţii şi în prezent.

Ianukovici a plecat, corupţia din sistem şi organele de stat persistă în continuare

Mulţi sunt nedumeriţi de ce armata ucraineană nu reuşeşte să termine nici după săptămâni întregi de luptă cu teroriştii pro-ruşi, care sunt puţini la număr şi nu sunt atât de înarmaţi precum este armata. Şi această problemă îşi are originea tot în corupţie, care a paralizat practic ţara vecină, începând cu organele de conducere şi continuând cu organele de forţă şi de apărare, cum sunt poliţia şi armata.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a menţionat pentru presa ucraineană că alegerea lui Viktor Ianukovici în 2010 ca preşedinte al ţării vecine, a fost o greşeală care a dus la distrugerea statului şi în special a armatei.

Şi are dreptate. Poliţia nici nu o mai luăm în calcul, aceasta probabil fiind cel mai corupt organ din Ucraina, care a cedat imediat în faţa separatiştilor pro-ruşi, mulţi dintre poliţişti, chiar trecând de partea teroriştilor. În aceste condiţii, celor de la Kiev nu le-a rămas decât să apeleze la armată.

Doar că şi aici s-au lovit de trădări şi acte de corupţie. Ianukovici a subordonat şi anumite structuri ale acesteia diferitor clanuri apropiate lui. În aceste condiţii, Ucraina s-a trezit cu o armată profund coruptă şi demoralizată, ale cărei structuri sunt foarte greu de scos de sub influenţa oamenilor apropiaţi lui Ianukovici şi Rusiei. În rezultat, apar trădările, dezertările, sau predarea a zeci, sau chiar şi sute de soldaţi şi trecerea lor de partea separatiştilor. Şi nu este exclus, că prin aceste fapte, ei trec din nou sub comanda clanurilor sub care erau şi pe timpul lui Ianukovici şi care acum alcătuiesc forţele separatiste din estul şi sud-estul Ucrainei.

Republica Moldova se află într-un pericol poate şi mai mare decât Ucraina

Joe Biden atunci când a făcut apel la lupta cu corupţia, a spus că acest flagel este cel mai mare pericol pentru securitatea unei ţări. Mai mult sau mai puţin direct, acesta s-a referit şi la corupţia care a pus stăpânire pe întreg statul Republica Moldova. Cu toţii suntem conştienţi şi cunoaştem faptul că Republica Moldova este sugrumată şi la un pas de a fi distrusă de corupţia fără precedent, care a împânzit absolut toate organele de stat, de la cele de vârf, până la cele jos.

Dacă Republica Moldova s-ar trezi în situaţia Ucrainei (şi nu este exclus să nu se întâmple acest lucru), practic nu ar avea cine să-i apere suveranitatea şi cetăţenii. La noi situaţia din armată este cu totul dezastruoasă. Militarii sunt lipsiţi de pregătire şi armamentul necesar. Iar dacă să aducem discuţia despre devotamentul faţă de stat, ne lovim de o problemă şi mai gravă.

Cât ţine de poliţie şi structurile speciale de forţă ale acesteia, poate că şi sunt mai pregătite fizic şi strategic decât militarii. Însă aici, intervine cu adevărat problema corupţiei. Poliţia este recunoscută drept cel mai corupt organ de stat, iar acestui fapt i se mai adaugă încă o problemă gravă: poliţia este sub sfere de influenţă. O parte se presupune că încă mai este sub influenţa lui Filat, o alta este supusă clanului lui Plahotniuc. Multe voci spun, că o bună parte a poliţiei încă s-ar afla sub influenţa directă a clanului Voronin şi că abia ar aştepta ca acesta să revină la conducere, deoarece aşa nu-i va deranja nimeni, nici chiar procurorii lui Plahotniuc, cum se întâmplă în ultimul timp, când mulţi dintre poliţişti sunt prinşi în diferite cazuri de corupţie şi purtaţi prin instanţe.

Filat şi Plahotniuc trebuie să aleagă acum barca în care vor să stea

Deşi aceştia doi, dar şi ceilalţi aflaţi sub influenţa lor directă şi care mimează că ar conduce ei statul Republica Moldova, mimează o aşa zisă apropiere de UE, în realitate, aceştia la fel ca şi Ianukovici stau cu fundul în două bărci şi aşteaptă să vadă cine va învinge în această luptă geostrategică, care se dă între est şi vest, pentru a şti de partea cui să treacă.

Filat şi Plahotniuc mizează pe faptul că moldovenii nu au suficient curaj, pentru a ieşi în stradă să-i dea jos aşa cum au făcut ucrainenii. Ceea ce uită ei însă, este că Putin nu tolerează astfel de caractere, iar lovitura dată de acesta lui Voronin, atunci când acesta a respins în ultimul moment planul Kozak, ar trebui să-i pună în gardă. Kremlinul ar putea pune oricând în aplicare şi la Chişinău, planul din Ucraina. Şi le-ar fi mult mai uşor, ţinând cont de trupele ruseşti din stânga Nistrului şi provocatorii pe care-i au mereu pregătiţi. De asemenea, nu trebuie să-i uităm şi pe Voronin, Dodon şi alţii ca ei, care abia aşteaptă să dea lovitura de graţie actualei guvernări şi asta cât mai repede posibil, pentru a împiedica semnarea Acordului cu UE.

În aceste condiţii, apelul vice-preşedintelui american Joe Biden, de a se lupta cu adevărat cu corupţia, este de actualitate mai mult ca oricând. Doar luptând cu corupţia şi elementele corupte din structurile de stat, putem avea certitudinea statul Republica Moldova nu va fi distrus nici din punct de vedere economic şi financiar şi nici nu s-ar trezi în incapacitatea de a se apăra, în situaţia în care ne-am confrunta cu evenimente similare celor din Ucraina.

sursa: blogulluivalentyn.blogspot.com