Corupția și mizeria au pus stăpânire pe CHIȘINĂU, de Gheorghe COSTANDACHI

Imagine postare
foto: jurnal.md

foto: jurnal.md

Primarul General al Chișinăului, dl Dorin Chirtoacă, a declarat despre multe acte de corupție în administrația pe care o conduce. Din anul 2007 până în prezent nu a fost dezvăluit nici un caz de corupție, nici un dosar penal intentat și nimeni nu a fost sancționat real pentru corupție și trafic de influență.

Astfel, se poate presupune că dl Dorin Chirtoacă este complice la aceste acte de corupție, le acoperă sau este influențat de unele persoane din afara administrației sale și nu se exclude de alte forțe politice…

Chișinăul a devenit un oraș de nerecunoscut.

Câteva decenii în urmă toți se mândreau cu capitala Moldovei. Chișinăul era unul din cele mai dinamice orașe din fosta URSS în dezvoltare și curățenie, infrastructură și îngrijire exemplară cu o cultură deosebită. Era invadat de turișri străini.

După anul 2001, capitala noastră a început să degradeze agresiv, atât din punct de vedere cultural, cât și estetic, transformându-se în în ultimii ani într-un poligon de testare a fărădelegii și corupției.

În ultimii ani corupția și îngâmfarea în Primărie au devenit instrumentele cheie de soluționare a tuturor problemelor locuitorilor din oraș, a oamenilor de afaceri, vizitatorilor, etc. Chișinăul a devenit oraș, în care nu funcționează legea practic nicicum.

Trotuarele sunt pline de automobile, curge apa de canalizare peste tot, cu mirosuri insuportabile, ogrăzi din preajma blocurilor de locuit cu asfalt distrus și construcții neautorizate.

În prezent capitala numără aproape 1000 de edificii de importanţă majoră ca monumente ocrotite de stat. Peste 10% din aceste clădiri au fost demolate, altor peste 150 le-a fost prejudiciată originalitatea, iar peste 50 dintre ele se află în proces de ruinare.

Primarul general ne informează că știe despre toate

Primarul general dl Dorin Chirtoacă ne declară pe toată căile de informare mass-media că știe despre toate neregulile și problemele. Însă practic nu se întreprinde nimic, ba din contra, toate procesele negative se aprofundă și mai mult. Este foarte straniu că și populația știe, noi cu toții știm, însă rămâne să mișcăm doar din umeri nedumeriți și neputincioși.

Se pare că Primarul General a fost ales nu doar pentru a cunoaște despre probleme și să le comunice locuitorilor Chișinăului, ci să acționeze și să le soluționeze.

Este clar că despre probleme știu toți în acest oraș, însă conducerea primăriei nu prea are chef de a depune eforturi ca aceste probleme să fie măcar stopate. Doar câteva din problemele care nu cer eforturi financiare și organizatorice mari:

Cânii vagabonzi au devenit stăpânii reali ai orașului. Despre aceasta cunoaște  foarte bine conducerea Primăriei, însă toate tentativele de soluționare sunt  consumate și obosite deja.

Spațiile verzi au devenit practic o tundră siberiană. Locuitorii orașului se tem se treacă pe sub arborii, care din clipă în clipă se pot prăbuși peste trecători și automobile. Bugetul Chișinăului alocă bani pentru aceasta, din contul nostru, al tuturor locuitorilor care plătesc impozite și taxe. Însă cum se cheltui acești bani este greu de explicat…

Parcurile din municipiu sunt date uitării, părăginite, cu tufișuri și plante sălbătăcite neîngrijite, din care în orice clipă locuitorii pot fi atacați de bandiți, hoți și câini.

Infrastructura transportului obștesc este degradată totalmente. Troleibuze murdare în care fără masca de gaze este periculos să intri și să te deplasezi.

Microbuze care nu respectă nici un criteriu și cerință de ordin tehnic, sanitar și estetic. Acest tip de transport în Chișinău prezintă adevărate focare de infecție, nemaivorbind de haosul, comportamentul și obrăznicia conducătorilor acestor microbuze.

Infrastructura trotuarelor n-a suferit în ultimii 35 de ani nici un fel de reparații sau întreținere. Trotuarele sunt distruse totalmente, însă locuitorii plătesc impozite nu numai pentru reabilitarea, reconstrucția și menținerea părții carosabile a străzilor, ci și pentru reparația trotuarelor. Astăzi trotuarele reprezintă o priveliște ca de după bombardament. Presupun că bani în scopul menținerii și reparației trotuarelor se alocă, ba chiar poate există și acte de efectuare a lucrărilor de reparație, însă în realitate aceasta nu se petrece, fapt ce nu s-ar exclude furturi considerabile de bani publici prin firme fantome și acte falsificate de îndeplinire a lucrărilor de reparație.

Gheretele au împânzit tot Chișinăul. Acestea sunt problema numărul unu al trotuarelor. În ultimii 5 ani de administrare haotică și dubioasă a Chișinăului, numărul gheretelor s-a înmulțit de 8-10 ori. În prezent pietonii nu știu de ce să se ferească pe trotuare, de gherete, autoturisme parcate pe porțiunea trotuarelor sau de cafenele și terase care și-au extins suprafața de comerț pe trotuare.

Nicăieri în Europa nu există o așa stare în vreun oraș ca în Chișinău. Dacă până la momentul investirii în funcții a prezentului edil al capitalei gheretele erau numai pe unele străzi din centru, acum acestea au împânzit tot orașul, iar centrul a devenit o mare gheretă.

Infrastructura comunală an de an primește sute de milioane lei, plus ajutoare de sute de milioane de euro din partea Uniunii Europene, granturi de zeci de milioane euro, însă toate dispar ca în nisip. Nu se vede nici un rezultat.

Muzeul central al Chișinăului – Piața centrală – simbolul gunoiștii Republicii Moldova.

În prezent Chișinăul a devenit un bazar mare, unde găsești tot ce îți dorești. Toată marfa falsificată este vândută în piața centrală. Vinuri, coniacuri, votcă, bere, țigări, de cele mai remarcabile mărci din lume acolo le găsești practic pe degeaba. Și asta în ochii conducerii primăriei.

Conducerea acestei pieți – mari gunoiște, este coruptă până în măduva oaselor și este numită de Partidul liberal. Haosul, murdăria și fărădelegea din centrul capitalei nu au mai cunoscut așa proporții în evoluția orașului.

Piața centrală produce valoare adăugată de 15-20 de oi mai mare, decât se declară oficial.

Pasajele din centrul capitalei sunt pline de buticuri administrate tot de echipa dlui Chitoacă, iar pentru chirie arendașii achită cote simbolice.

Presupun că diferența dintre cotele reale de arendă a buticurilor și cea declarată se achită în buzunarul cuiva.

Însă în buzunarul cui, ar trebuie să ne declare Primarul General dl Dorin Chirtoacă.

Mizeria publicității municipale

Problema panourilor mari cu reclamă, instalate pe străzi, trotuare, case, etc., încurcă de a te orienta. În așa orașe ca București, Moscova, Astana, inclusiv cele din Europa, aceste mari panouri de publicitate au dispărut sau sunt scoase în afara orașului.

Are cineva din rudele dlui Chirtoacă atribuție la businessul legat de plasarea acestor panouri pe marginea străzilor?

Spre exemplu, pe bulevardul Dacia, pe o mică porțiune, între străzile Troian și Cuza Vodă, în prezent sunt plasate peste 50 de panouri de publicitare. Acestea închid absolut toată imaginea orașului, încurcă șoferilor transportului public și pietonilor.

În Chișinău nu există lege, fiecare cu legea lui

Până în anul 2007 în municipiul Chișinău nu s-a mai întâmplat cazuri de construcții neautorizate a caselor de locuit și centrelor comerciale în parcurile orașului. Astăzi sunt în proces de construcție minimum 10 case de locuit cu multe etaje și centre comerciale în parcul Trandafirilor, în zona verde dintre sectorul Râșcani și microraionul Poșta Veche peste 20 de centre comerciale care deja funcționează și alte case de locuit, în parcul Valea Morilor, La Izvor se desfășoară adevărate șantiere de construcții, în parcul din sectorul Ciocana aceiași situație.

Între casele de locuit, pe terenurile de joacă ale copiilor se construiesc magazine, edificii de agrement și puncte de spălare a automobilelor. Tot aici se mai construiesc stații mari de deservire a automobilelor. În țările normale aceste stații sunt scoase înafara orașului.

Această situație ne demonstrează că situația este ieșită de sub control, iar starea reală de lucruri și fărădelegea a înghițit toate dimensiunile Chișinăului, reflectă nivelul de corupție și impunitate formate de administrația municipiului Chișinău.

Majoritatea clădirilor de tip ”Hrușciov”, construite în anii 1960, astăzi sunt cuprinse de”lihoradka” construcțiilor de mansarde, care se prăbușesc și se aprind ca paiele.

Investigațiile demonstrează că 95 la sută, din toate construcțiile de mansarde nu sunt autorizate, or acestea au fost eliberate cu grave încălcări, prin intermediul coruperii funcționarilor de la primărie.

99% din toate mansardele construite si care se construiesc astăzi în Chișinău se îndeplinesc cu încălcări grave ale tuturor normelor tehnice, sunt folosite materiale de construcții interzise nu numai în Uniunea Europeană, dar chiar și în Siberia.

Presupun că toate aceste procese sunt cunoscute și controlate de către autoritățile municipale, însă preferă să tacă.

De ce?

Haosul reparațiilor străzilor

Chișinăul se mai slăvește cu străzi cu reparație începută și nefinalizată de ani de zile. Reparația străzii Alecu Russo a fost începută în anul 2011, continuă și în prezent și tot va continua.

Strada Columna a fost închisă pentru reparație capitală, pe urma a fost conservată reparația, mai apoi abandonată. Timp de peste un an de zile a fost perturbat transportul public pe această stradă, ca mai apoi să fie anulată reparația și să se revină la circulația pe ea, în starea mai rea, decât era până la încheierea reparației.

Strada Alba Iulia a fost închisă la reparație capitală pe o perioadă îndelungată ca peste 3 luni după primirea lucrărilor să se constate că reparația a fost de cea mai proastă calitate. Însă sute de milioane de lei au fost spălați din bugetul primăriei pentru batjocura comisă la așa numita reconstrucție capitală a acestei străzi.

Promisiunea de efectuare a reparației capitale a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt se face deja de peste 4 ani, însă numai în anul 2014 s-a anunțat și petrecut un concurs.

Acest concurs a fost unul dubios, care ca prin minune a fost câștigat de aceiași firmă, care tergiversează reparația străzii Alecu Russo de 4 ani de zile.

Înseamnă ca reparația bulevardului central va continua 5-6 ani.

Promisiuni de reconstrucții capitale a unor străzi centrale adiacente bulevardului central sa fac deja de 5 ani, însă nu există nici un semn de materializare a acestor promisiuni. Cazuri de reparație începute și nefinalizate pot fi aduse la nesfârșit.

Mizeria și gunoiul

Gunoiul de pe toate străzile Chișinăului a devenit o amenințare și un focar real de infecție a locuitorilor municipiului. Chișinăul n-a fost mai murdar nicio dată în istoria sa.

Lipsa lăzilor de gunoi se observă peste tot. De exemplu, da la Gara feroviară până la capătul Chișinăului, strada Grenoble, nu poți găsi nici o urnă, în care se poate arunca gunoiul. Aceasta se observă în tot orașul.

Bazinele acvatice din oraș sunt într-o stare jalnică, cu plante sălbatice, pline cu stufăriș și gunoi necurățat de ani de zile.

Bugetul primăriei prevede bani și pentru curățarea lor, pe documente poate se înregistrează că lucrările se efectuează, banii se plătesc, însă în realitate lucrări de salubrizare a lacurilor nu se fac.

Râul Bîc din centrul orașului a devenit o sursă de amenințare cu infecții și boli.

Lista neajunsurilor și faptelor de degradare a orașului Chișinău poate continua la nesfârșit.

Însă apare întrebarea:

Până unde va merge și va continua degradarea Chișinăului?

Când va începe combaterea reală sau cel puțin renunțarea de la amplificarea corupției în guvernul municipiului Chișinău?

sursa: www.costandachi.eu