Creţu aprobă programul transfrontalier Interreg de 258 milioane de euro pentru România şi Bulgaria

Imagine implicită

Corina CretuComisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a aprobat, vineri, noul program transfrontalier Interreg în valoare de 258,5 de milioane de euro pentru România şi Bulgaria, obiectivul programului fiind îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de studiu în 15 regiuni de frontieră.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, programul transfrontalier Interreg, aprobat, vineri, de comisarul Corina Creţu, „va îmbunătăţi condiţiile de viaţă, de studiu şi de muncă în cele 15 regiuni de frontieră din România şi Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atât pentru turişti, cât şi pentru investitori”.

Valoarea totală a investiţiilor din cadrul programului se ridică la 258,5 de milioane de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), fiind de 215,7 milioane de euro.
Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va avea cinci priorităţi: o regiune bine conectată, verde, sigură, eficientă şi o regiune incluzivă cu mână de lucru calificată.

Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg sunt Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinţi şi Olt din România şi Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra şi Dobrich din Bulgaria.

Printre rezultatele preconizate de Comisie în urma derulării programului se numără îmbunătăţirea navigabilităţii pe Dunăre şi Marea Neagră în zona transfrontalieră, crearea unui nou model de utilizare durabilă a patrimoniului natural şi cultural din zona transfrontalieră, sporirea capacităţii de prevenire şi gestionare a riscurilor de dezastre în zona transfrontalieră.

Totodată, CE vizează integrarea zonei transfrontaliere din punctul de vedere al ocupării şi mobilităţii forţei de muncă şi îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare şi a eficienţei instituţiilor publice din zona transfrontalieră.

„Locuitorii acestor regiuni de frontieră din România şi Bulgaria vor beneficia în mod direct de programul pe care l-am adoptat astăzi. Aceste regiuni constituie o zonă a Europei unde buna colaborare şi încercarea de a rezolva problemele comune sunt esenţiale. Zona oferă, de asemenea, oportunităţi considerabile datorită proximităţii cu fluviul Dunărea şi cu Marea Neagră”, a declarat comisarul european Corina Creţu.

Sursa:mediafax.ro