Cristian Preda: „Din RM vin doar vești proaste; Chișinăul era exemplu în Parteneriatul Estic, iar acum e cazul cel mai grav”

Imagine implicită

Comisia de afaceri externe a Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care se spune că Republica Moldova este „capturată de interese oligarhice” și „dă îndărăt de la standardele democratice și statul de drept”. În rezoluție se reconfirmă că RM nu va mai primi ajutoare europene până după alegerile din februarie 2019.

„Ne-am fi dorit ca lucrurile astea să nu se întâmple. Am avertizat asupra pericolului și, din nefericire, nu numai că s-au întâmplat, dar nici n-au fost luate măsurile care să corecteze deriva. Și în aceste condiții ne rămâne doar să sperăm că alegerile vor da o majoritate responsabilă”, afirmă europarlamentarul român Cristian Preda, care acuză guvernarea de la Chișinău de blocarea ajutorului financiar din partea UE.

„Există, într-adevăr, o îngrijorare în legătură cu involuția RM. Acum câțiva ani, Chișinăul era văzut ca un exemplu pentru celelalte țări din Parteneriatul Estic, iar acum este, din nefericire, cazul cel mai grav, dacă ne uităm comparativ. La amendamentul pe care l-am depus și care spune că RM este un stat capturat de interese oligarhice am fost susținut de celelalte grupuri politice și semnalul pe care vrem să-l trimitem este că trebuie oprit acest mecanism de degradare a vieții democratice. Atunci când nu există transparență, atunci când interesele private sunt puse înaintea celor publice, e o problemă foarte serioasă și măcar în al 12-lea ceas să se țină seama de vocile prietenilor RM, care încearcă să-i ajute pe cetățeni”, a menționat europarlamentarul, la Europa Liberă. Din păcate, toate semnalele nu sunt luate în seamă de guvernarea de la Chișinău, constată Cristian Preda.

Potrivit europarlamentarului, speranța e în alegerile parlamentare, în situația în care Chișinăul nu va mai primi ajutoare europene până după scrutinul din februarie 2019.

„Ne-am fi dorit ca lucrurile astea să nu se întâmple. Am avertizat asupra pericolului și, din nefericire, nu numai că s-au întâmplat, dar nici n-au fost luate măsurile care să corecteze deriva. Și în aceste condiții ne rămâne doar să sperăm că alegerile vor da o majoritate responsabilă. (…) O nouă legitimitate dată de cetățeni la urne poate că ar constitui o șansă pentru a reface parcursul european al RM. Există încă sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, din partea statelor membre, din partea instituțiilor europene, dar acest sprijin presupune respectarea unor condiții legate de viața democratică, de organizarea alegerilor, de statutul media”, a punctat deputatul european.

Capturarea media de către oligarhi este una dintre chestiunile repetate de multe ori atunci când vine vorba despre Moldova, a continuat europarlamentarul. La fel și anchetarea jafului bancar, iar de curând și deportarea profesorilor turci de la liceele Orizont, la cererea lui Erdogan. „Deci, din păcate, vin doar vești proaste, nu vine vreo veste bună legată de solicitările anterioare și de asta a blocat și ajutorul macrofinanciar, și sprijinul pentru buget”, a precizat Cristian Preda.

Cât despre faptul că România va prelua președinția UE începând cu ianuarie 2019 și ce poate însemna asta pentru RM, europarlamentarul a declarat: „Toată lumea știe că România are un interes aparte pentru RM, nu e un secret pentru cineva din Uniune. Credibilitatea președinției pe care România o va exercita depinde de foarte mulți factori. Și sunt voci care se tem că această președinție nu va fi tocmai asumată în cele mai bune condiții, pentru că există numeroase probleme politice legate de statul de drept în România și atunci și credibilitatea demersurilor de politică externă pe care România le-ar întreprinde alături de celelalte state membre e scăzută. (…) Mă tem că felul în care Ministerul de Externe de la București privește situația din RM e mai degrabă legat de felul în care oligarhii din Moldova înțeleg politica și mai puțin de ceea ce cetățenii corecți, onești, politicienii demni din Republica Moldova doresc să vadă în propria lor țară.”

Sursa:jurnal.md