Critici duse în adresa demnitarilor; Arcadie Barbăroşie: Forţele oculte s-au aciuat la guvernare; În stradă a ieşit floarea naţiunii!

Imagine implicită

forum 14 octombrieCritici dure în adresa guvernanţilor din partea societăţii civile la Forumul public organizat de Timofti, Streleţ şi Candu la Palatul Republicii. „Guvernarea actuală a Republicii Moldova este cea care a scos oamenii în stradă.

Oamenii se confruntă cu fenomenul corupţiei la cel mai înalt nivel, nivelul de integritate a funcţionarilor publici şi a elitei politice, iar ultima picătură a fost furtul de miliarde”.

Asta le-a spus în faţă guvernanţilor directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

„Eu aş începe prin a puncta o problemă gravă care afectează societatea acum. Este încrederea aproape inexistentă a cetăţeanului în instituţiile statului. Înţeleg că mulţi dintre dvs. aveţi o atitudine sceptică faţă de sondaje, dar atunci când doar 4% au încredere în Preşedinţie, 6% în Guvern şi tot atât în Parlament, lucrurile stau prost de tot. Dacă cetăţeanul nu crede în aceste instituţii, el este nevoit să-şi găsească dreptate la vecini, la mafioţi, bandiţi sau în stradă. El nu-şi găseşte dreptatea, nu-şi poate rezola problemele în instituţiile statului. Domnule preşedinte, în stradă nu ies „forţe oculte”, în stradă a ieşit floarea naţiunii, iar forţele oculte s-au aciuat la guvernare. Îmi pare rău să zic lucrul acesta. Ceea ce este absolut necesar acum este să demonstraţi voinţă politică pentru a lansa în sfârşit şi a promova nişte reforme absolut necesare pentru a recâştiga încrederea cetăţeanului. Şi asta trebuie de făcut repede, într-o săptămână, într-o lună, două luni”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

„Problemele nu au fost create de forţele oculte. Apropo, ar trebui să fie numite acele „forţe oculte”. Nume, prenume, adrese, eventual electronice. Problemele au fost create de guvernare. Guvernare a făcut ca cetăţeanul să iasă în stradă. Şi aceste probleme sunt cunoscute. Au fost menţionate aici. Este corupţia la cel mai înalt nivel, integritatea funcţionarului public şi a elitei politice. Este miliardul care a fost ultima picătură. O picătură foarte mare. Mai degrabă, un boţ de zăpadă care poate să distrugă totul în cale. Acum sunt necesari câţiva paşi foarte importanţi. Ceea ce a spus Andrei Năstase este foarte pertinent şi important. Cred că foarte multă lume ar subsemna. Citiţi atent. Domnule Ghimpu, recitiţi chiar. Şi aş vrea să ştim care este atitudinea elitei politice faţă de aceste revendicări. Nu am văzut răspunsuri decât răspunsuri gen: „Nu ne vom da demisia”, „Nu vom face alegeri anticipate”. Rezolvaţi problemele”, le-a cerut guvernanţilor directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Expertul a punctat mai multe acţiuni pe care autorităţile ar trebuie să le întreprindă în mod urgent. Acestea se referă la iniţierea unei lupte reale contra corupţiei şi investigarea rapidă a jafului de miliarde de la bănci.

„- Legea Procuraturii şi legislaţia conexă. Poate fi adoptată legea în parlament într-o lună, nu mai mult, dar fără modificări „de îmbunătăţire”.

– Pachetul de legi cu privire la integritate. Domnule premier, aţi promis acum o lună că o să treceţi prin Guvern acest pachet şi nu aţi făcut-o încă.

– Renunţarea la instanţele anticorupţie şi la practica aceasta de a arunca praf în ochi: comisia sau grupul anticorupţie creat acum nu este altceva decât o încercare de a arunca praf în ochi. Nu este nevoie. Se ştie tot ce trebuie de făcut. Pachetele de legi sunt, ele trebuie să fie funcţionale, iar într-o săptămână poate fi rezolvat.

– Legea finanţării partidelor politice adoptată în parlament într-un mod obraznic şi neruşinat, sfidând totalmente bunul simţ. Domnule preşedinte, aveţi dreptul la iniţiativă legislativă. Veniţi cu iniţiativa de a o modifica. Aşa cum parlamentarii au adăugat un zero la cele 24 de salarii medii, scoateţi două zerouri şi aduceţi la normalitate această lege. Şi asta o să fie o demonstraţie de voinţă politică.

– Cu miliardul. Au declarat şi CNA, şi PG că acel raport Kroll nu este altceva decât beletristrică. Adică toată informaţia era binecunoscută, şi chiar mai multă informaţie se cunoaşte. Şi ce dacă se cunoaşte? Foarte multă lume crede că instanţele naţionale sunt capabile pentru a duce la capăt soluţionarea acestei probleme. Cineva zicea, lăsaţi CNA şi PG măcar o săptămână să lucreze fără telefoane de la politicieni, de la cei care finanţează partidele politice. Lăsaţi-i să lucreze. S-ar putea întâmpla să avem rezultate frumoase. Stă lume la puşcărie pentru o găină furată. Eu cred că toţi cei închişi pentru furt trebuie eliberaţi, în comparaţie cu cei care au furat miliardul şi se plimbă bine mersi”, a conchis Arcadie Barbăroşie.
Sursa:jurnal.md