Cu cine va vota Plahotniuc duminică
Cei care merg duminică la vot dar încă nu au decis cu cine vor vota, sau cei care nu știu dacă e cazul să se prezinte sau nu la scrutin, ar trebui să țină cont de un lucru important: Plahotniuc va vota.
Și nu doar el, dar și finul său Candu, Constantin Botnari „Borsetca”, Țuțu, Iaralov, Diacov, Marian Lupu, transfugii din Parlament, miile de trolli pe care-i întâlniți pe rețelele de socializare, plătiți de GBC din bani furați tot de la voi
Ei toți vor vota. O vor face disciplinat și vor avea cu cine. Nu-și vor pune nicio clipă întrebarea dacă merită sau nu să sacrifice 20 de minute cât să ajungă până la secția de vot. Și nici nu se vor întreba dacă au cu cine vota.
În fond, pe cine și-ar dori Plahotniuc și mafia sa în funcția de primar? Hai să trecem în revistă variantele viabile, cei care contează mai mult sau mai puțin în această campanie.
Pe Valeriu Munteanu? De ce nu? A colaborat cu Valeriu perfect din 2009 încoace, cu câteva perioade de întrerupere. În acele scurte perioade Munteanu îl critica aspru pe Plahotniuc. Spre exemplu așa s-a întâmplat în primăvara lui 2015, când Munteanu nu se afla la guvernare. Însă peste doar jumătate de an, Munteanu se afla la vila prezidențială de la Colonița, acolo unde-l ruga fierbinte pe Timofti să-l desemneze pe Plahotniuc premier. Acum Munteanu îl critică din nou pe Plahotniuc, dar nu asta e problema. Problema sa e că Plahotniuc și-ar irosi votul cu el. Rolul lui e doar de iepure în această campanie. Așa că Valeriu iese din calcul pentru votul oligarhului.
Pe Constantin Codreanu? Care-ar fi problema? Dacă Munteanu măcar a mimat un fel de critică la adresa oligarhului și a interimarei sale, Codreanu în general a evitat să pronunțe numele Plahotniuc în această campanie. La fel cum a făcut, într-un mod greu de înțeles, și mentorul său Traian Băsescu, care și-a schimbat brusc opinia despre oligarh. Iar lui Șalaru este suficient doar să-i pronunțăm numele, fără a mai adăuga vreun epitet. Dar la fel ca în cazul lui Munteanu, Codreanu nu contează în această campanie mai mult decât în măsura de a scoate ceva voturi de la Năstase. Deci nici el nu va primi votul mafiei.
Pe Ion Ceban? O alegere viabilă. Mai ales dacă Ceban ar avea șansa de a câștiga chiar din primul tur. Așa cum l-a făcut președinte pe Dodon, Plahotniuc nu ar avea nici cea mai mică problemă să-l facă și pe Ceban. Mai ales că mai creând un pol de putere la socialiști prin propulsarea lui Ceban la Primărie, Plahotniuc va controla și diviza și mai ușor PSRM-ul. Numai că șansele ca Plahotniuc să-l voteze pe Ceban din primul tur sunt mici. La fel de mici ca și cele de victorie a acestuia la 20 mai. Mai degrabă votul său va merge la socialist în turul 2.
Pe Silvia Radu? Aici ajungem la feblețea oligarhului. Silvia Radu există în politică doar datorită lui Plahotniuc. El este cel care a scos-o în viața publică în 2016, băgând-o în campania prezidențială și colectându-i semnături. Chiar dacă a acumulat atunci doar 5.000 de voturi, Plahotniuc a mizat în continuare pe ea și a făcut-o primar-interimar în 2017. Astăzi ea este șansa oligarhului. Nu să ajungă primar. Dar să-l împiedice pe Năstase să meargă în turul 2. Așa că votul lui Plahotniuc va merge la Silvia Radu.
La ea vor merge și voturile tuturor membrilor grupării mafiote a lui Plahotniuc, care se cheamă astăzi Partidul Democrat. A tuturor celor care au adus astăzi Republica Moldova acolo unde e. Un stat în care mai bine de jumătate din populație vrea să plece. Cel mai sărac și corupt din Europa.
Pentru că miza este una singură pentru Plahotniuc în această campanie: Să nu câștige Andrei Năstase. Iată ăsta e omul la care votul oligarhului nu va ajunge niciodată. El nu poate admite ca cel mai înverșunat adversar al său să ajungă într-o funcție atât de importantă. Una din care să înceapă lupta cu corupția endemică nu doar de la nivel municipal, ci și național, dar și să dea un nou moral opoziției veritabile.
Care este miza noastră? O șansă. O șansă ca prin vot să punem bazele schimbării.
Putem alege să ne lamentăm în continuare. Să înjurăm de fiecare dată când mai dăm într-un crater din asfalt, să ne revoltăm când se mai taie un parc pentru a fi construit în loc un bloc de beton. Să asistăm neputincioși la ridicarea unui hotel din sticlă în Grădina Publică Ștefan cel mare sau să ne înecăm praful de pe străzi.
Sau putem încerca să schimbăm lucrurile, făcând un minim efort, mergând la vot și alegând rațional.
Alex Cozer
Sursa:cotidianul.md