„Cu eforturi comune, ne puteam recuceri şi demnitatea, și Țara!”

Imagine implicită

big-urmatorul-protest-al-platformei-da-va-avea-loc-pe-6-septembrie-autoritatile-au-obstructionat-mitingul-planificat-pentru-27-august.pngÎn cadrul unei conferințe de presă organizate de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr, a fost lansat un Apel către toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de naționalitate, apartenență politică, confesiune, în care s-a demonstrat că actualul regim politic este unul nelegitim, care a uzurpat puterea de stat și trebuie să demisioneze in corpore.

Cetățenii sunt invitați să reflecte profund asupra stării de lucruri din societate, în special de ziua Independenței furate de oliharhi, iar pe 6 septembrie să participe cu toată suflarea la Marea Adunare Națională care va începe la orele 12.

Apelul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr

  Compatrioţi,

la 27 august vom celebra cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei. Păşind în cel de al 25 an de existenţă a Republicii Moldova este oportun să reflectăm asupra stării în care a ajuns ţara noastră şi să răspundem la cîteva întrebări:

  • de ce în condiţiile independenţei externe a fost posibilă luarea în captivitate a ţării de către clanurile oligarhice interne?
  • care este cauza că Republica Moldova a ajuns cea mai săracă ţară din Europa?
  • ce viitor poate avea ţară noastră dacă va rămîne în captivitatea clanurilor corupte?

Răspunsurile la aceste întrebări trebuie să ne sugereze acţiunile ce urmează să le întreprindem solidar pentru a ne recuceri ţara din captivitatea oligarhilor şi pentru restabilirea suveranităţii poporului. Întîi de toate, este important să conştientizăm că un stat captiv nu poate, categoric, avea o guvernare legitimă. Iar Republica Moldova a devenit stat captiv ca urmare a partajării secrete între clanurile oligarhice a instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare. O consecinţă directă a utilizării instituţiilor respective în calitate de pîrghii de către oligarhi este jaful secolului de la cele trei instituții financiar-bancare.

În orice ţară a lumii ar fi de neimaginat ca o guvernare să fi admis un jaf proporţional cu aproximativ 2/3 din buget şi 1/6 din PIB-ul anual şi să pretindă că este legitimă. În asemenea condiţii, fiecare dintre noi se poate întreba cum ar fi votat la parlamentarele din 30 noiembrie 2014, dacă informaţia despre furtul miliardului şi posibilele consecinţe ar fi fost făcute publice, devenind teme pentru dezbaterile electorale?! Poate fi considerată legitimă o guvernare care a tras pe sfoară propriii cetăţeni, dosind informaţii cu impact distrugător asupra bunăstării lor, cu scopul de a mai obţine un mandat de guvernare de la ei? Finalmente, poate fi legitimă guvernarea care la alegeri a promis dezvoltare şi prosperitate, iar numai peste o jumătate de an după alegeri cetăţenii află marea taină a jafului şi consecinţele acesteia: sistemul bancar devalizat; moneda naţională şi depozitele bancare ale cetăţenilor devalorizate cu 1/3; miliardul furat transformat în datorie publică şi pus spre achitare pe umerii cetăţenilor; creşterea dramatică a preţurilor pentru electricitate, gaze naturale, carburanţi şi produse alimentare, etc., pe fundalul descreşterii la fel de galopante a preţurilor pe pieţele internaţionale? Răspunsurile sunt evidente și sugestive – pentru demnitatea umană, dacă pretindem că o avem, este ofensator și de neacceptat ca o astfel de guvernare să-şi poată revendica legitimitatea şi intenţia de a mai guverna ţara.

Concluzia evocată are, cu certitudine, şi fundamentare juridică. Constituţia ţării consfinţeşte calitatea de stat de drept a Republicii Moldova, însă un stat captiv nu poate, în principiu, fi un stat de drept. Curtea Constituţională a stabilit, la 22 aprilie 2013, că activitatea unui înalt demnitar abia suspectat de corupţie deja încălcă principiile statului de drept, fiindu-i interzis accesul la conducerea Guvernului. Argumentele respective sunt suficiente pentru a conchide că, prin analogie, principiile statului de drept sunt încălcate infinit mai mult de către o guvernare care nu doar a admis acte criminale de corupţie, dar a creat condiţii de coruptibilitate întregului sistem statal prin acorduri secrete, expunînd ţara şi poporul ei unui jaf de proporţii inedite în istoria mondială contemporană.

Jaful secolului, comis de guvernarea oligarhică, a oripilat opinia publică internaţională, devenind ştire de top pentru cele mai prestigioase publicaţii din întreaga lume. Reprezentanţii partenerilor de dezvoltare ai ţării noastre şi conducătorii celor mai credibile şi prestigioase instituţii democratice din Europa s-au văzut nevoiţi să vorbească deschis despre corupţia endemică care a învăluit Republica Moldova, storcîndu-i seva, dar şi despre necesitatea scoaterii ţării din captivitatea oligarhilor pentru a fi întoarsă cetăţenilor! Trebuie să înţelegem cu toţii că noţiunea de stat captiv este doar o metaforă pentru uz diplomatic în referinţele la un fenomen real, care în termeni juridici consacraţi nu este altceva decît uzurparea puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului. Dacă am ajuns aici, întrebarea sacramentală este – ce facem noi, cetăţenii acestei ţări, cum procedăm, cum ne obținem Țara înapoi din ghearele oligarhiei criminale?

Compatrioţi, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr vă îndeamnă ca de Ziua Independenţei să meditaţi asupra întrebărilor sacramentale formulate în acest apel, astfel, încît, reunindu-ne la 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să fim pregătiţi cu toții să oferim răspunsuri şi să întreprindem acţiuni pe care guvernarea coruptă să nu le mai poată ignora.

Angajîndu-ne într-un proces de recuperare a statului din captivitatea oligarhilor nu avem ce pierde decît ruşinea de a fi admis umilirea noastră cetăţenească! Doar învingînd, cu eforturi comune, ne puteam recuceri şi demnitatea, și Țara!

 25 august 2015