Cu sau fără Guvern votat mâine?

Imagine postare

leancaDeși negocierile privind formarea noului Guvern sunt pe ultima sută de metri, nu este cert dacă Iurie Leancă va obține mâine votul de încredere a unei majorități parlamentare. Presa a dat publicității astăzi mai multe scenarii.

Potrivit tribuna.md, negocierile dintre PLDM și PDM au intrat în impas încă de ieri. Cele două formațiuni politice nu au ajuns la un consens atunci cînd s-a discutat despre viitorul Președinte al Parlamentului și soarta Centrului Național Anticorupție.

Pe de altă parte, Ion Sturza, citat de unimedia.md declară: „Eu sunt optimist pentru că sunt informat. Logica evenimentelor ne sugerează ideea că până la urmă va fi creată o alianță de guvernare. Va fi exact în această consecutivitate: va fi ales președintele Parlamentului, apoi va fi votat un nou-vechi Guvern. Cu un Guvern condus de Iurie Leancă, dar și cu un nou președinte al Parlamentului, eu văd o schimbare la față a guvernării”.

Jurnal.md scrie că Vlad Filat riscă să ajungă în buzunarul lui Plahotniuc, dar poate și mai grav – la pușcărie, iar în continuare s-ar putea forma grupul Plahotniuc – Voronin.

„Ei riscă să se aşeze pe băncile opoziţiei. Dacă nu reuşesc să partajeze bine instituţiile, atunci din nou cineva ar putea să câştige şi cineva nu. Dar nu cred că acum Vlad Filat este resemnat. Cred că alegerile anticipate nu ar fi o tragedie pentru Filat, el este foarte bine pe poziţie şi PLDM nu se teme de anticipate”, declară analistul  Corneliu Ciurea pentru adevărul.md.

Ziarul național enunță cîteva opinii ale societății civile privind crearea Guvernului Leancă. „Scepticismul răsare, pentru că ei singuri spun că nu au încredere unii în alții. Chiar doresc ca Iurie Leancă, care a fost unul din arhitecții procesului de integrare europeană și care a obținut o deschidere fără precedent  a UE către R. Moldova, să aibă șansa să salveze situația în care s-a pomenit țara”, afirmă analistul Igor Boțan. Tot aici, Arcadie Barbăroșie menționează cîteva riscuri: „Avem 84 de proiecte de dezvoltare finanțate de parteneri externi. Tranșele alocate ar trebui să aibă susținere politică. Dacă nu, atunci am putea să ne lipsim de ceea ce numim salarii pentru bugetari, pensii etc.  Am fost preveniți nu o dată că parcursul european va fi afectat. Se va încetini parafarea unor negocieri care s-au terminat ori sunt pe ultima sută de metri”.

Susținerea candidaturii lui Iurie Leancă pare sceptică și pentru unii deputați, scrie Timpul. Valeriu Munteanu declară ferm că nu va fi votat acest Guvern, pentru că nu poartă responsabilitate și apoi „imperativele politice ale lui Vladimir Filat și Vladimir Voronin sunt organizarea alegerilor anticipate și ei vor munci pentru acest lucru”. Tudor Deliu și Ion Hadîrcă spun că nu ghicesc în stele, însă speră că vor fi mai mult de 51 de voturi pro. „Cred că nu se va vota joi. Am impresia strict personală că aceste negocieri au loc de ochii lumii”, spune Sergiu Sîrbu pentru Timpul. Deși Igor Dodon nu va acorda votul de încredere, deputatul totuși crede că șansele sunt 50 la 50.

Precizăm că candidatul lui Nicolae Timofti la funcția de prim-ministru este liberal-democratul Iurie Leancă. Mîine acesta urmează să prezinte în Parlament componența Cabinetului de miniștri și programul de guvernare. Pentru ca noul Guvern să se formeze sunt necesare minimum 51 de voturi din partea deputaților. Ședința Parlamentului va începe la ora 14.00. La ședință va participa și șeful statului.